JP Komos

Mostar: Poduzeća se spojila, a staž ostao neuvezan

Sindikat komunalne privrede ovim putem želi ukazati na probleme koje imaju bivši radnici J.P.Komos "u stečaju", a tiču se neuvezanog radnog staža čime su radnici obespravljeni.
Gospodarstvo / Posao | 12. 06. 2024. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prelaskom radnika iz JP Komos u JP Komunalno, J.P. Komunalno nije preuzelo obveze po pitanju uplate doprinosa za radni staž radnicima Komosa, priopćili su u srijedu iz Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH, Županijski odbor HNŽ.                                                     

Sindikat komunalne privrede ovim putem želi ukazati na probleme koje imaju bivši radnici J.P.Komos "u stečaju", a tiču se neuvezanog radnog staža čime su radnici obespravljeni.

Preko sedam godina neuplaćenih doprinosa

"Trenutno imamo najmanje 11 radnika koji su stekli uvjete za umirovljenje, a to pravo ne mogu ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa od strane poduzeća J.P. Komos 'u stečaju'", tvrde sindikati dodajući kako bivši radnici Komosa imaju preko sedam godina neuplaćenih doprinosa.

Pojedini radnici koji su imali godine za starosnu mirovinu bili su prisiljeni otići u minimalnu penziju zbog zdravstvenog osiguranja, tvrde u priopćenju.

Stečajni postupak u JP Komos još uvijek traje, a radnici Komosa su integracijom poduzeća ostvarili radni odnos u JP Komunalno.

Imovina društva nije uknjižena

Sindikalni predstavnici tvrde kako su tražili od stečajnog upravnika uplatu doprinosa za radnike koji su stekli uvjete za mirovinu, međutim stečajni upravnik se izjasnio da nema mogućnosti niti novčanih sredstava za uplatu ovih doprinosa, jer imovina društva nije uknjižena te se ne može dati na prodaju.

Radnici Komosa su bili u stečaju od 22. prosinca 2014. do 1. kolovoza 2023. godine, neki od razloga zašto je stečaj toliko trajao jeste što nije bilo političkog dogovora da se realizira odluka iz 2006. godine o uspostavi jedinstvenog poduzeća, nije bilo gradskog vijeća, a tvrde i da je gradonačelnik odbijao donijeti odluku samostalno.

Osigurati uvjete za umirovljenje

Cijenu ovakvih odnosa u gradu najvećim dijelom su platili upravo radnici Komosa; Kašnjenje plaća, neuplaćivanje doprinosa, isplaćivanje minimalnih plaća itd.

"Iako su svih ovih godina radnici uvjeravani da je imovina u vlasništvu Komosa te da će prodajom imovine biti riješena dugovanja prema radnicima, ispostavilo se zapravo da imovina poduzeća Komos nije uknjižena i da predstoje sudski sporovi vezani za utvrđivanje vlasništva i uknjižbe nekretnina", priopćili su, te dodali kako se "prodajom nekretnina mogla uplatiti dugovanja za MIO, kao i druga potraživanja radnika".

O ovom problemu sindikat radnika je upoznao i novu upravu JP Komunalno Mostar, gdje su naišli na razumijevanje od strane direktora poduzeća da se mora iznaći način da se ovim ljudima osiguraju uvjeti za umirovljenje.

Radnici čekaju

Pošto je ovo neizvjestan i dug proces, Županijski odbor HNŽ sindikata radnika komunalne privrede se obratio za pomoć Gradskom vijeću Grada Mostara od kojih su tražili da se osiguraju novčana sredstva za uplatu doprinosa za 11 radnika koji trenutno imaju uvjete za umirovljenje, a po ovom pitanju je podnesena i vijećnička inicijativa.

"Ali još uvijek nemamo informacije da se išta uradilo po ovom pitanju, a naši radnici čekaju. Smatramo da su radnici Komosa zaslužili ovu pomoć i tražimo da se ona što hitnije realizuje, jer je Grad Mostar koliko smo upoznati u više navrata novčano pomagao i druga javna poduzeća", priopćili su.

Ističu kako će tražiti da se riješi i pitanje radnog staža za sve ostale bivše radnike JP Komos "u stečaju", a radi se o 80 radnika koji su pri integraciji komunalnih poduzeća ostvarili radni odnos u JP Komunalno d.o.o. Mostar.

Maksimalna angažiranost

"Tražimo od gradonačelnika kao i članova Gradskog vijeća Grada Mostara da se maksimalno angažiraju po ovom pitanju, ako treba da traže i pomoć od Vlade Federacije BiH".

"Želimo što hitniji odgovor što namjeravaju poduzeti po pitanju pomoći radnicima Komosa, ukoliko se u skorije vrijeme ništa ne uradi po ovom pitanju, radnici će biti prisiljeni da svoja prava traže putem organiziranih prosvjeda kao i drugih vidova radničke borbe", zaključili su u priopćenju.

Podsjetimo, Grad Mostar je početkom godine dobio jedinstveno komunalno poduzeće "Komunalno", nastalo integracijom javnih komunalnih poduzeća JP "Komos", JP "Parkovi" i JP "Komunalno". Sindikat radnika komunalne privrede, s druge strane, svih ovih godina se snažno zalagao za uspostavu jedinstvenog komunalnog poduzeća.

Kopirati
Drag cursor here to close