I to je plan

Ne rade, a masno naplaćuju

Tijekom 2023. godine naknadu za odvojeni život koristilo je 58 izabranih dužnosnika u zastupničkom domu i 47 izabranih dužnosnika u Domu naroda Parlamenta FBiH.
Gospodarstvo / Posao | 14. 06. 2024. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije donio godišnji program rada za 2023, kojim se utvrđuju poslovi i zadaci zastupničkog doma, njihov osnovni sadržaj i način izvršavanja, nositelji poslova i zadataka, pitanja koja se stavljaju na javnu raspravu i rokovi razmatranja pojedinih pitanja na sjednicama, niti je donesen operativni plan rada kojim se utvrđuju termini redovnih sjednica u skladu s Poslovnikom o radu, objavljeno je u Izvještaju o financijskoj reviziji Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Program rada

S obzirom na to da nije donesen program rada i operativni plan rada, samim tim nisu utvrđeni poslovi i zadaci Predstavničkog doma, kao ni formiranih radnih tijela, navode revizori i dodaju kako to za posljedicu ima da javnost nije upoznata s planiranim poslovima i zadacima Zastupničkog doma i njegovih radnih tijela, kao ni njihovim izvršenjem.

Dodaje se i kako Poslovnikom o radu Doma naroda nije utvrđena obveza sačinjavanja godišnjeg izvještaja o radu, iako je propisano donošenje godišnjeg programa rada.

''Međutim, program rada za 2023. nije donesen (kao ni za prethodne tri godine), a samim tim nisu utvrđeni poslovi i zadaci Doma naroda, niti obveze i zadaci radnih tijela, a nije vršeno ni razmatranje ostvarivanja programa rada u skladu s poslovnikom o radu. Navedeno za posljedicu ima da građani nemaju uvid u planirane poslove i zadatke zakonodavnog tijela, kao ni njihovo ostvarivanje'', naveli su, između ostalog, revizori.

Dodaju kako je obavljenom revizijom konstatirano da domovi Parlamenta FBiH nisu donijeli programe rada za 2023. godinu, a samim tim nisu utvrđeni poslovi i zadaci domova, niti obaveze i zadaci radnih tijela u skladu s poslovnicima o radu domova Parlamenta FBiH.

Osim toga, poslovnicima o radu domova Parlamenta FBiH nije utvrđena obaveza sačinjavanja izvještaja o radu.

Povučeni zakoni

Konstatirano je i da do okončanja revizije domovi Parlamenta FBiH nisu formirali zajedničko Povjerenstvo za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH, niti Parlamentarno povjerenstvo odgovorno za reviziju za mandatni period 2022–2026. godine.

Revizori napominju kako je Vlada FBiH u svibnju 2023. godine iz parlamentarne procedure povukla zakone i druge akte koje Parlament FBiH duži period nije razmatrao.

''Povučeni zakoni, između ostalih, vezani su za ekonomski rast i razvoj, zaštitu i unapređenje okoliša i prirodnih dobara, kao i zaštitu od kriminala i suzbijanje korupcije u FBiH. Do okončanja revizije za određene oblasti nije donesena zakonska regulativa kojom bi se, primjera radi, utvrdilo očuvanje i zaštita šuma, očuvanje i zaštita voda, suzbijanje organiziranih oblika krivičnih djela, korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i međukantonalnog kriminala, kao ni prostorni plan Federacije BiH (u primjeni Prostorni plan SRBiH 1981–2000. godine, i to u dijelu koji nije u suprotnosti sa Ustavom FBiH)'', navode revizori i dodaju kako nedonošenje propisa iz ovih oblasti ima višestruke posljedice na ekonomski rast i razvoj, zaštitu i unapređenje okoliša i prirodnih dobara, kao i na efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala i suzbijanja korupcije u FBiH.

Paušal

Iako revizori navode da financijski izvještaji istinito i fer prikazuju, u svim materijalnim aspektima, financijski položaj Parlamenta FBiH na 31. 12. 2023. godine i izvršenje proračuna za godinu koja se završava na taj dan, u skladu s prihvaćenim okvirom financijskog izvještavanja, obuhvaćena su revizijom primanja zastupnika.

Paušal, navode revizori, predstavlja naknadu na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanju dužnosti i može se, u skladu s članom 8. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, ostvariti samo po jednom osnovu, odnosno na jednom nivou zakonodavne vlasti.

''Izaslanici Doma naroda koji su profesionalizirali rad u Parlamentu FBiH ostvaruju naknadu za odvojeni život od obitelji, zakup stana i troškove smještaja, a na osnovu Izjave u Administrativnoj komisiji Doma naroda odlučuju na kojem nivou zakonodavne vlasti (Parlament FBiH ili kantonalna skupština) će primati stalno mjesečno novčano primanje (paušal)'', navode revizori.

Dodaju kako su uvidom u dokumentaciju utvrdili da se razlika u cijeni zakupa stana (ukoliko je ugovoreni zakup niži od 400 KM) isplaćuje neopravdano izabranim dužnosnicima kao dio naknade za odvojeni život, što ima za posljedicu da je isplaćena u različitim iznosima.

''Tijekom godine naknadu za odvojeni život koristilo je 58 izabranih dužnosnika u zastupničkom domu i 47 izabranih dužnosnika u Domu naroda Parlamenta FBiH. Napominjemo da odluke administrativnih komisija o naknadama za odvojeni život, zakup stana i troškove smještaja nisu usklađene sa članom 13. Zakona o plaćama i naknadama u organima'', navode, između ostaklog, revizori.

Jednokratna pomoć

Dodaju i da je u prosincu 2023. godine isplaćena jednokratna novčana pomoć zaposlenicima Parlamenta (državnim službenicima, namještenicima, savjetnicima i pripravnicima) u ukupnom iznosu od 126.000 KM u skladu s Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca.

''Napominjemo da je, u skladu sa Odlukom od 27. 2. 2023. godine koju su donijeli tajnici oba doma, za zaposlenice Stručnih službi oba doma i zaposlenice zajedničke službe povodom 8. ožujka izvršena nabavka poklon bonova ukupne vrijednosti 3.857 KM. Navedeno je isplaćeno s pozicija naknada troškova zaposlenih (po 1928,50 KM) oba doma. Također je, u skladu s Odlukom tajnika oba doma od 11. 12. 2023. godine, izvršena nabavka novogodišnjih paketića za djecu zaposlenika u službama Parlamenta u ukupnom iznosu od 2.400 KM. Navedena naknada isplaćena je s pozicija naknada troškova zaposlenih (po 1.200 KM) kod oba doma'', pišu revizori.

Također, konstatirano je da nije dosljedno primjenjivana Uredba o načinu osnivanja i utvrđivanja visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od strane Vlade FBiH i rukovoditelja federalnih organa državne službe prilikom sačinjavanja rješenja o imenovanjima, jer ne sadrže podatak o radnom mjestu na koje je zaposlenik raspoređen, dok izvještaj o radu radnih tijela ne sadrži podatke o prisutnosti članova radnog tijela i broju prekovremenih sati ili sati rada u dane vikenda ili praznika.

Nabavke knjiga

''Obračun i isplata naknada članovima komisija nisu imali tretman plaće, kako je propisano Zakonom o porezu na dohodak.32 Dakle, naknade članovima komisija i stručnih odbora koji su zaposlenici nisu imale tretman plaće, odnosno oporezivog prihoda od nesamostalne djelatnosti, što nije u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak, Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak,34 Zakonom o doprinosima i Pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate doprinosa'', navodi se u izvješću.

Revizori su objavili kako ne mogu potvrditi opravdanost korištenja odobrenih sredstava za nabavku knjiga, prazničkih čestitki i cvjetnih aranžmana, budući da navedeni troškovi nisu korišteni u svrhu rada i neposredne aktivnosti klubova delegata.

''To nije u skladu sa pojedinačnim odlukama o korištenju sredstava, kao ni sa članom 25. Poslovnika o radu Doma naroda. Poslovnicima o radu oba doma Parlamenta FBiH definirano je da Dom naroda, odnosno Zastupnički dom, osigurava prostorije za rad klubova naroda, odnosno klubova zastupnika, neophodna financijska sredstva za njihovu aktivnost, dokumentaciju, obavještenja u vezi s radom domova, te vrši administrativno-tehničke i drugih poslova. Shodno tome, ne možemo potvrditi da su odobrena sredstva korištena samo za financiranje rada klubova naroda, odnosno klubova zastupnika'', navodi se, između ostalog, u financijskoj reviziji Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close