Klimav sustav

Problem na vidiku: Izjednačava se broj radnika s brojem umirovljenika

Ministar Delić istaknuo je da su pred Bosnom i Hercegovinom značajni izazovi na tržištu rada, posebno u kontekstu odlaska radno sposobnog stanovništva…
Gospodarstvo / Posao | 18. 09. 2024. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trenutno broj umirovljenika nije veći od broja radnika, ali se rapidno izjednačava zbog rasta broja umirovljenika i smanjenja broja radno sposobnih građana'', izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić na konferencije Europske federacije sindikata javnih usluga (EPSU), koja se održava u Sarajevu.

Ozbiljan rizik

Ministar Delić istaknuo je da su pred Bosnom i Hercegovinom značajni izazovi na tržištu rada, posebno u kontekstu odlaska radno sposobnog stanovništva, te sve većeg jaza između broja zaposlenih i umirovljenika.

''Ovaj trend predstavlja ozbiljan rizik za održivost našeg mirovinskog sustava i ukupnu ekonomsku stabilnost. Ako ne pronađemo način da zaposlimo i zadržimo ljude u našoj zemlji, suočit ćemo se s još većim poteškoćama u budućnosti'', poručio je.

Naglasio je važnost europskih integracija kao prilike za poboljšanje domaćeg tržišta rada, ali i zadržavanje domaće radne snage.

''Europske integracije ne donose samo političke ili ekonomske koristi, već i jasniju zaštitu prava radnika, bolje uvjete rada i šire mogućnosti za razvoj i balans u fluktuaciji radne snage. Moramo iskoristiti te prilike kako bismo stvorili povoljnije uvjete za zapošljavanje i smanjenje nezaposlenosti, te ojačali domaće tržište rada'', rekao je Delić.

Izmjene Zakona o radu

Kako je priopćeno iz Ministarstva rada i socijalne politike, navodi se kako se  ''trenutno aktivno radi na izmjenama i dopunama Zakona o radu''.

Video: Delić: Izmjenama Zakona o radu poboljšati prava radnika, posebno u privatnom sektoru

''U tom smislu, formirana je uža radna grupa koja izrađuje nacrt novog teksta zakona i koja danas po drugi put od početka rada zasjeda u Ministarstvu. Ove izmjene su neophodne kako bi se prilagodio zakonski okvir trenutnim izazovima i zahtjevima tržišta, s posebnim naglaskom na zaštitu prava radnika iz radnih odnosa. Pored toga, Ministarstvo velike nade polaže i u donošenje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koji čeka odluku Doma naroda, a koji će unaprijediti aktivnu politiku zapošljavanja i olakšati povezivanje poslodavaca i nezaposlenih'', navodi se u priopćenju.

Pomoć umirovljenicima

Podsjetimo, Delić je u utorak održao sastanak s predstavnicima umirovljenika u Federaciji BiH koji su najavili štrajk zbog niskih mirovina.

Rekao je kako neće biti izvanrednog usklađivanja mirovina jer za to ne postoji zakonsko uporište, ali da je ranije dogovoreno da se umirovljenicima isplati jednokratna pomoć, što će biti učinjeno, a zatim da će biti planiran milijun KM za ovu i dva milijuna za sljedeću godinu za banjsko liječenje.

Naveo je kako problemi umirovljeničke populacije proizlaze iz činjenice da trenutno u Federaciji radi i doprinose plaća 549.000 uposlenika, a trenutno ima 451.000 umirovljenika. Broj umirovljenika raste, a to ne prati rast broja radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close