Prilike, znanja, vještine

Sajam zapošljavanja mladih u Mostaru - ''Ovo je za opstanak države''

Sajam zapošljavanja mladih je održan u sklopu projekta ''EU potpora zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području''.
Gospodarstvo / Posao | 24. 05. 2024. u 13:00 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne postoji veći značaj od zapošljavanja mladih ljudi. To je opstanak ove države i opstanak radno sposobnog stanovništva, posebno kad su u pitanju naši studenti koji izađu iz sustava obrazovanja u BiH. Oni su garancija da ćemo krenuti naprijed da ćemo uhvatiti korak s razvijenim zemljama EU i svijeta'', kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić na otvaranju Sajma zapošljavanja mladih u BiH, koji je održan petak 24. svibnja u Intera - Tehnološkom parku u Mostaru.

Sajam je održan u sklopu projekta ''EU potpora zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području''.

Foto: Bljesak.info / Sajam zapošljavanja mladih BiH održan u Mostaru

Stjecanje korisnih vještina

Glavni fokus sajma je pružanje relevantnih informacija mladima te podizanje svijesti o izazovima zapošljavanja mladih. Nakon otvorenja izložbenog dijela, posjetitelji su mogli sudjelovati na JobEx – inspirativnim predavanjima stručnjaka i mladih lidera.

Ova predavanja su ponudila korisne savjete i primjere dobre prakse za unaprjeđenje karijere i pokretanje vlastitog biznisa.

''Došao sam ovdje da naučim kako napraviti CV, da upoznam ljude i da sebi nađem posao nakon fakulteta, da eventualno mogu otići raditi i u druge zemlje''', rekao je student iz Zenice Azer Šahinović.

Besplatno školujemo kadar za odlazak u druge države

Ministar Delić je pozdravio ovakve aktivnosti Caritasa u suradnji s Europskom unijom.

Foto: Bljesak.info / Ministar Adnan Delić

''Treba nam mnogo ovakvih događaja, kako bi ljudima dali priliku da se zaposle u državi i da svoju budućnost planiraju ovdje jer bez toga nemamo države. Kada je u pitanju najproduktivnija generacija ljudi, to su od 15 do 64 godine života i oni najčešće odlaze iz države i tako ih besplatno školujemo za tržište rada drugih država, to se mora promijeniti'', rekao je Adnan Delić.

Projekt ''EU potpora zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području'' ima za cilj povećati zapošljivost mladih i stvoriti nove prilike za zapošljavanje u prekograničnom području BiH – Crna Gora. Projekt se fokusira na profesionalnu orijentaciju, kvalitetno profesionalno usmjeravanje, prvo radno iskustvo i poduzetničku praksu, te na poticanje dijaloga između mladih osoba, organizacija civilnog društva, poduzeća i javnih institucija.

Odlični rezultati projekta

''Zadovoljni smo rezultatima projekta. Imali smo 800 direktnih korisnika. 25 pripravnika je bilo zaposleno u 25 kompanija i većina njih je ostala raditi u tim kompanijama. Pokrenuli smo 14 novih tvrtki gdje su ljudi kroz program samozapošljavanja ostvarili neki vid potpore. Također, educirali smo preko 400 mladih korisnika za tzv. meke vještine u izradi CV-a, izradi motivacionih pisama. Ove brojke se odnose na podatke za BiH i Crnu Goru. Oko 80 posto rezultata se odnosi na BiH, a 20 posto na Crnu Goru'', rekao je Miroslav Valenta, voditelj projekta iz Caritasa BiH.

Foto: Bljesak.info / Sajam zapošljavanja mladih

Dodao je i kako se nastoji spojiti mlade ljude, one koji su tražioci posla zajedno s poslodavcima koji te poslove nude.

''Sajam je važan jer se radi o zapošljavanju mladih. Sveobuhvatno je, jer i u Crnoj Gori imamo sličan problem kao u BiH. Treba se fokusu vratiti na mlade'', istaknuo je Amar Muratović iz Crne Gore.

Nastavak aktivnosti i u budućnosti

Projekt financira Europska unija s preko 360.000 eura bespovratnih sredstava. Provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s Udruženjem za razvoj kompetencija ''S.K.I.L.L.S.'' i Fondacijom Mozaik iz Sarajeva (BiH), te Fondacijom Biznis start centar Bar i Caritasom Barske nadbiskupije (CG).

''Projekt je dio šireg nastojanja Caritasa u BiH i regiji gdje se pokušava osigurati i poboljšati zapošljivost mladih ljudi. Mislim da ćemo slične aktivnosti nastaviti i u budućnosti'', zaključio je Miroslav Valenta iz Caritasa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close