Po službenoj dužnosti

Štrajk odvjetnika u BiH: Na slobodi bi se mogli naći osumnjičeni za ubojstva, pedofiliju

Suština je u tome da se ročište o određivanju pritvora ne može održati bez nazočnosti odvjetnika, a identična situacija je i kada se treba produžiti pritvor
Gospodarstvo / Posao | 02. 08. 2024. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štrajk odvjetnika u BiH mogao bi prouzrokovati, najblaže rečeno, nesagledive posljedice jer bi se na slobodi mogli naći osumnjičeni za najteža krivična djela poput ubojstava, obljuba nad djecom, oružanih razbojništava...

Naime, ako bi policija uhizila osumnjičenog te ga predala nadležnom tužilaštvu, a tužitelj predložio da mu se odredi pritvor, sucu bi bile vezane ruke ako bi uhićeni zatražio da ga zastupa branilac po službenoj dužnosti, što je jako česta praksa.

Suština je u tome da se ročište o određivanju pritvora ne može održati bez nazočnosti odvjetnika, a identična situacija je i kada se treba produžiti pritvor nekom tko je već iza brave.

Obvezna prisutnost odvjetnika

Odvjetnica iz Bijeljine Tatjana Savić potvrđuje da je na ročištu o određivanju pritvora nazočnost odvjetnika obavezno.

"U ovoj situaciji nema branitelja i, prema tome, ne može se ni održati ročište za pritvor, a osumnjičeni se može zadržati maksimalno do tri dana - po 24 sata je to omogućeno policiji, tužiteljstvu i sudu", ističe Savićeva za "Nezavisne novine".

Da je na ročištu o određivanju pritvora nazoćnost odvjetniak obvezno potvrdio je i predsjednik Izvršnog odbora (IO) Odvjetničke komore Republike Srpske (AKRS) Darko Kremenović, koji naglašava da odvjetnici neće postupati u obranama po službenoj dužnosti.

"Prilikom određivanja pritvora svaki osumnjičeni mora imati branitelja. Ako odvjetnici štrajkaju, on teoretski ne može imati branitelja i točno je da ga moraju pustiti na slobodu", rekao je Kremenović.

Naveo je još jedan primjer što bi se u narednom periodu moglo dešavati u praksi...

Iz pritvora na slobodu

"Imate ljude koji su šest mjeseci u pritvoru. I recimo, da im ističe taj period, te da tužiteljstvo predlaže da se pritvor produži do okončanja postupka. To su uglavnom grupe, a ako bilo tko od njih ima branitelja po službenoj dužnosti, ne može se održati ročište i moraju ih pustiti na slobodu", upozorio je Kremenović u izjavi za "Nezavisne novine".

Prema riječima predsjednika Regionalne odvjetničke komore Tuzla Damira Alića, njegove kolege koje su u štrajku neće se odazivati Sudu BiH ako ih bude zvao za obrane po službenoj dužnosti. Bude li pritvorskih predmeta, bit će i problema.

"Ročište se ne može održati i sud je tu u pat-poziciji. Sud BiH dolazi u svakoj opciji u pat-poziciju sa bilo kojim odvjetnikom po službenoj dužnosti, jer odvjetničke komore Republike Srpske i Federacije imaju jedinstven stav da apsolutno nitko ne smije pristupiti ročištu jer čini težu povredu službene dužnosti, zbog čega može izgubiti licencu. Svaki od nas odvjetnika će, između licence i kazne nekog suda, pa makar to bio i Sud BiH, birati da zadrži licencu", kaže Alić za "Nezavisne novine".

U posjedu "Nezavisnih novina" je dopis Odvjetničke komore Republike Srpske, upućen okružnim i osnovnim sudovima u Srpskoj, u kojem je nedvosmisleno zatraženo da ti sudovi ne donose rješenja o postavljanju odvjetnika iz Republike Srpske za obrane po službenoj dužnosti. Pritom je jednom rečenicom rečeno sve...

Disciplinska za odvjetnike

"Svaki odvjetnik koji bude postupao protivno odluci Skupštine Odvjetničke komore Republike Srpske bit će disciplinski gonjen zbog teže ozljede dužnosti odvjetnika, bez obzira na to je li rješenje o postavljanju odvjetnika za obrane po službenoj dužnosti doneseno prije 1. kolovoza ili nakon tog datuma", navodi se u dopisu.

Također, i Odvjetnička komora FBiH je stava da odluka o štrajku obvezuje sve njihove članove, kao i da nepostupanje po toj odluci predstavlja težu povredu dužnosti odvjetnika.

Usprkos tome, jučer, do kraja radnog vremena, nije bilo nikakvih naznaka da će nadležna ministarstva popustiti. Odvjetnica Savić ističe da ih resorna ministarstva, što na nivou BiH, što na nivou Srpske, ignoriraju duže od godinu dana.

"Nama je zadnja ponuda od Ministarstva pravde RS bila da isplate dugovanja za 2023. a za 2024. kad stignu, te da tarifa ostane ista. Sada se u krivičnim postupcima pred osnovnim sudom postupa za 100 maraka po ročištu. Kada je tarifa donesena, mjesečni troškov odvjetničkog ureda e su iznosili 500, a sada su 3.000 KM. Imate, recimo, jednog zaposlenog, poreze, doprinose... Ja da imam svaki dan po jedno ročište na osnovnom sudu - ne mogu ni troškove pokriti, a kamoli od nečega živjeti. Ne može nijedan odvjetnički ured s jednim zaposlenim proći ispod 3.000 maraka mjesečnih obaveza", kaže Savićeva za "Nezavisne novine".

Kopirati
Drag cursor here to close