Problemi

Ugostitelji: Nema radnika

''Jer smo mi to nekim konstrukcijama kada smo razgovarali i analizirali šta sve negativno može da se dogodi ovo je bio najgori scenarij ali nažalost ovo je samo početak.''
Gospodarstvo / Posao | 11. 06. 2022. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona stiže a radnika nema, izvještava BN televizija o situaciju u ugostiteljstvu Republici Srpskoj navodeći kako su tamošnji turistički kompleksi suočeni s nedostatkom radne snage.

Svi traže konobare, šankere i kuhare a njih nikada manje.

Nije pomoglo ni povećanje plaća da se radnici zadrže, kažu u Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma Horeka. Razočarani su i postupcima nadležnih a izlaz iz sivila, ističu, se ne nazire.

‘’Jer smo mi to nekim konstrukcijama kada smo razgovarali i analizirali šta sve negativno može da se dogodi ovo je bio najgori scenarij ali nažalost ovo je samo početak. Mi smo to protekle dvije godine konstanto apelirali da probamo da spriječimo ovaj scenarij ali nijedna inicijativa naša nije usvojena, nijedan prijedlog Vladi koji su bili potpuno konstruktivni i za samu Vladu. Na primjer, koliko puta smo inicijativu vodili za smanjenje doprinosa što bi u dugoročnom pogledu bilo i u interesu Vlade jer bi inkasirala u kasu puno više od samog ugostiteljstva u odnosu na sada trenutno stanje’’, izjavio je Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Horeka.

Na probleme s nedostatkom radne snage godinama upozoravaju i u Privrednoj komori Srpske. Sada je, naglašavaju, situacija alarmantna.

‘’Ono što je sada posebno izraženo jeste sektor ugostiteljstva, turizma, trgovine usluga gdje možda sada ove godine možemo očekivati i rekordan odlazak naših radnika prvenstveno iz ovih sektora u zemlje okruženja Hrvatsku, Crnu Goru i dalje u zemlje Europske unije'', rekao je Vladimir Blagojević iz Privredne komora Republike Srpske. 

Video: Ugostitelji upozoravaju na odliv radne snage (BN TV 2022) HD

Zbog svega poslodavci sve više stavljaju ključ u bravu i zatvaraju objekte. Kako bi se prevladala situacija plan je uvoz radnika u Srpsku.

''Odakle bi oni dolazili i da li bi im bile privlačne plaće od 600 do 1.000 maraka, koliko su sada u ugostiteljstvu, nije poznato'', navodi Televizija BN.

Kopirati
Drag cursor here to close