Teško stanje u BiH

VIDEO | Radimo li samo da prehranimo sebe i obitelj?

Bh. obitelj s prosječnom plaćom teško može preživjeti i uglavnom se sve svodi na prehrambene potrebe,
Gospodarstvo / Posao | 13. 09. 2024. u 07:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema projekciji Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, prosječna plaća isplaćena u prošlom mjesecu na području Federacije, pokriva tek 40 posto sindikalne potrošačke košare.

Prema izračunu Saveza sindikata Rеpublike Srpske, prosječna plata u ovom entitetu za srpanj pokrivala je oko 55 posto sindikalne potrošačke košare.

Radnici u oba bh. entiteta najveći dio plaće potroše za prehranu, javlja BHRT.

Kadrovi snimljeni na centralnoj gradskoj pijaci u Tuzli svjedoče o skromnoj ponudi i još slabijoj posjećenosti. Sve je ovo, naravno, posljedica teške godine za poljoprivrednike koju je obilježila dugotrajna suša, a građani su pod ogromnim pritiskom kako preživjeti s tako malim platama i penzijama.

Prosječna plaća u Federaciji BiH od 1.351 KM pokriva tek 40% od sindikalne potrošačke košare od 3.380 KM, a s minimalcem se ne može podmiriti ni 20% te potrošačke korpe.

Prema izračunu Saveza sindikata RS potrošaka korpa u ovom entitetu je 2 600 KM, a procječna plaća 1 416 KM s kojom se podmiruje tek 55% te košare.

Za ekonomiste, ove razlike u izračunu potrošačke korpe u entitetima su nelogične, jer je riječ o jedinstvenom ekonomskom prostoru. Ekonomista Damir Bećirović dovodi u pitanje metodologiju izrade potrošačke korpe navodeći da je ona nema međunarodnu verifikaciju.

On ne negira činjenicu da bh. obitelj s prosječnom plaćom teško može preživjeti i da se, uglavnom, sve svodi na prehrambene potrebe, a to ostavlja teške posljedice po društvo koje se najbolje vide kroz masovni odlazak građana u inostranstvo.

Upravo zbog borbe za puko preživljavanje, dok se istovremeno stvara sve veće socijalno raslojavanje u društvu, i dok političke elite žive u nekom svom odvojenom svijetu, bosanskohercegovački građani su sve manje spremni na socijalni bunt, a mladi ljudi jedini izlaz vide u odlasku iz države.

 

Kopirati
Drag cursor here to close