Kaos

Fiskalizacija u turizmu: Iznajmljivači u HNŽ primorani raditi na crno

Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a pak kaže za Bljesak.info kako ono ne može zauzimati stav vezano za oslobađanje od fiskalizacije…
Gospodarstvo / Turizam | 22. 07. 2024. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mali iznajmljivači u Federaciji BiH, s kapacitetom do 20 kreveta, nemaju jasno riješen status pa se njihov rad različito tretira po županijama.

Kako je izvijestila Al Jazeera, u većini njih su oslobođeni troškova fiskalizacije i plaćanja raznih poreza, ali ne i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji je zapravo cijeli turistička regija.

''Stoga mnogi rade na crno što dovodi i do velikih gubitaka u javnim prihodima. I sami iznajmljivači traže da ih se uvede u sistem plaćanja. Međutim, nedostaje rješenje'', navodi Al Jazeera.

Ministarstvo financija Hercegovačko-neretvanske županije je za Bljesak.info reklo kako je za ovo pitanje zadužena federalna razina te da se u HNŽ-u Zakonom o turističkoj djelatnosti uređuje način i uvjeti za obavljanje turističke djelatnosti.

Video: Milionski gubici u FBiH zbog statusa malih iznajmljivača

Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a pak kaže za Bljesak.info kako ono ne može zauzimati stav vezano za oslobađanje od fiskalizacije ili plaćanja paušalnog iznosa poreza.

Naime, članom 41. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti propisana je mogućnost obavljanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu na način da fizičko lice u domaćinstvu može iznajmljivati gostima sobe, apartmane i kuće za odmor ako je vlasnik najviše do 10 soba (20 kreveta), kao i organizirati kamp na svom zemljištu za najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno 30 gostiju istovremeno.

Fizičko lice može obavljati ugostiteljsku djelatnost kao osnovno ili dopunsko zanimanje. Minimalne uvjete za vrstu i uvjete za kategoriju za obavljanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu rješenjem utvrđuje nadležni organ jedinice lokalne samouprave na čijem se području smještajni objekt nalazi.

S tim u vezi da bi iznajmljivač mogao otpočeti s radom mora ishoditi rješenje kojim se odobrava pružanje ugostiteljskih usluga. Navedeno rješenje upisuje se u Registar o obavljanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu koji vodi nadležni organ jedinice lokalne samouprave. Na taj način fizičko lice je registrirano za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Posjedovanje naprijed navedenih rješenja je za iznajmljivače jedini legalan način pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u skladu s kantonalnim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

Nakon ovoga, logično je postaviti pitanje radi li se o diskriminaciji onih koji su savjesni i prijavljeni te plaćaju svoje obveze prema državi ili ih nakon ovog kaosa netko treba potaknuti da i oni rade na crno i ne plaćaju nikom ništa.

Kopirati
Drag cursor here to close