Nije lako

Koliko piva, ribe, cigara, puževa i žabljih krakova možete unijeti u Hrvatsku

Može se unijeti i deset litara goriva u prikladnim prenoisivim spremnicima za gorivo.
Gospodarstvo / Turizam | 21. 04. 2022. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oduzimanje hrane i kazne zbog pokušaja njezina prenošenja preko granice Hrvatske i BiH postali su svakodnevica, pa i kada je riječ o sasvim malim količinama, objavio je Večernji list, navodeći kako stroga pravila na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom i dalje iznenađuju stanovnike s obiju strana granice.

Naime, u Hrvatsku nije dopušteno iz trećih zemalja, u koje spada i BiH, unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka, navodi Večernjak ističući kako se u Hrvatsku mogu unijeti puževi i žabe ali ne i sendvič sa salamom.

Prema pravilima u Hrvatskoj, dopušteno je unijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, hrane za kućne ljubimce, proizvoda životinjskog porijekla kao što su med i jaja ali i do dva kilograma puževa i žabljih krakova.

Dopušteno je unijeti 20 kilograma po osobi svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji.

Za osobnu upotrebu dozvoljeno je unijeti kruh, kolače, tost, kekse, čokolade i slatkiše s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, koncentrata juhe i poboljšivača okusa.

Putnici bez plaćanja carine, PDV-a i trošarine u Republici Hrvatskoj mogu unijeti svega 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, litar alkohola s udjelom alkohola većim od 22 posto, dvije litre alkohola s udjelom 22 posto alkohola i manje.

Vina se može unijeti četiri litre, piva 16 litara uz uvjet da su putnici stariji od 17 godina.

Može se unijeti i deset litara goriva u prikladnim prenoisivim spremnicima za gorivo.

Količine mogu biti i veće ako putnici žele platiti carinu. Tako osoba starija od 17 godina za svoje osobne potrebe u Republici Hrvatskoj nakon što plati carinu može unijeti 800 komada cigareta, 400 komada cigarillosa, 200 komada cigara, kilogram duhana za pušenje, 10 litara jakog alkoholnog pića, 20 litara međuproizvoda, 90 litara vina, uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina, 110 litara piva.

Iako su Carinska uprava Hrvatske i Uprava za neizravno oporezivanje BiH nedavno potpisale memorandum kojim je predviđena razmjena podataka kako bi se spriječile zloupotrebe prigodom uvoza i izvoza roba, pranja novca, nelegalne trgovine te korupcije u carinskim službama za stanovnike ostala je mogućnost povrata PDV-a.

''Fizička osoba ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi u vrijednosti do 300 eura, a za to možete svakako zatražiti povrat PDV-a na hrvatskoj granici'', objašnjeno je nakon potpisivanja memoranduma.

Večernji list tvrdi kako se nedavno bračni par iz Livna morao vratiti s graničnog prijelaza s Hrvatskom ''zbog četiri banane, 3-4 jabuke, nekoliko šnita kruha i pola sirnog namaza od 100 grama''.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close