"Na dobrom smo putu"

FOTO | Kordić o turizmu u Mostaru: Loše navike i običaji se lako stječu, ali teško rješavaju

"Trenutno smo na dobrom putu. Ova konferencija će doprinijeti da Grad Mostar napravi dodatni iskorak", istaknuo je Kordić.
Gospodarstvo / Turizam | 19. 09. 2024. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovo je lijepa prilika da se svi okupimo i porazgovaramo na temu što se to očekuje i od vlasti i od predstavnika na svim razinama da bismo unaprijedili stanje u infrastrukturi, sačuvali okoliš i kulturno - prirodno - povijesno naslijeđe, sačuvali radnu snagu, uradili puno više na obrazovanju te iste radne snage i na kraju krajeva prenijeli priču o BiH tamo gdje se ona treba čuti", kazala je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

Ministrica se medijima obratila povodom konferencije "Mediji i turizam", a koja se u četvrtak održava u hotelu Mostar.

Riječ je o konferenciji u organizaciji Federalne novinske agencije (FENA) i Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koja okuplja predstavnike medijskih agencija, turističkih zajednica, gospodarskih komora i turističkih agencija iz BiH, Hrvatske, Italije...

Ministrica Pozder je kazala kako je konferencija bila 'poziv koji je teško odbiti', a njezin cilj je promocija BiH.

"Mi smo jedna destinacija koja još uvijek ima puno potencijala koji je skriven, očuvan, sačuvan... Imamo puno toga za ponuditi, međutim zadatak je da to i promoviramo, upravo je to uloga medija čiji je zadatak da prenesu priču o BiH izvan naših granica. Ove godine smo uspjeli oboriti sve rekorde u posjetama u BiH", naglasila je Pozder.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder

Pojasnila je kako Mostar i Sarajevo prednjače u posjetama koje su za 30 posto više u odnosu na 2023. godinu.

Ne ide preko noći 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je iznimno sretan što se ovakva konferencija odvija upravo u Mostaru te dodao kako je Mostar ranijih godina imao ozbiljan problem kada je u pitanju turizam, a to je da bez Gradskog vijeća nije imao mehanizme donošenja odluka koji bi regulirale tu oblast.

"Svi smo mi nestrpljivi i htjeli bi da to preko noći promijenimo, međutim neke loše navike i običaji se lako stječu, ali se teško rješavaju. Trenutno smo na dobrom putu. Ova konferencija će doprinijeti da Grad Mostar napravi dodatni iskorak", istaknuo je Kordić te naglasio važnost Strategije razvoja.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Gradonačelnik Mostara Mario Kordić

Gradonačelnik Mostara kazao je kako se nada da će na konferenciji čuti što bi Mostar trebao raditi kako bi bio što vidljiviji široj zajednici.

"Drago mi je da se ovo odvija u Mostaru i da iz Grada Mostara ponovno skupa pošaljemo jednu poruku kako je moguće u ovoj državi napraviti jedan grad koji zna što je cilj i u kojem smjeru ide te da budemo primjer ostalim lokalnim zajednicama", zaključio je Kordić.

Prilika za učenje 

Zamjenik ravnatelja Federalne novinske agencije (FENA) Ilija Musa istaknuo je kako FENA organizacijom ove konferencije preuzima svoju društvenu ulogu i tematizaciji onoga što bi trebalo biti u fokusu bh. društva.

 "Upravo izborom ove teme 'Mediji i turizam' gdje ćemo kroz dva panela imati priliku razgovarati i s kolegama novinarima te predstavnicima novinskih agencija iz Italije, Hrvatske i Europske asocijacije novinskih agencija, kao i ljudima iz realnog sektora koji se bave turizmom. Tematizirat ćemo područje suradnje medija i turističkih organizacija, odnosno turističkih zajednica i tako pokušati potaknuti brendiranje i prepoznatljivost BiH i svih njezinih destinacija, kao i specifičnosti u globalnom prostoru ili bar na prostoru Europe", naveo je Musa.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Zamjenik ravnatelja Federalne novinske agencije (FENA) Ilija Musa

Dodao je i kako izborom panelista sudionici imaju priliku učiti od država koje imaju velike rezultate u turizmu te upoznati novinare s ponudom koju nudi BiH.

Uz bok turističkim destinacijama u okruženju

Ravnatelj Turističke zajednice HNŽ-a Anđelko Maslać izrazio je zadovoljstvo što se ova međunarodna konferencija održava upravo u Mostaru, navodeći pri tom da je HNŽ, odnosno Hercegovina, postala stvarna turistička destinacija i da je stala uz bok turističkim destinacijama u okruženju, a posebno na Mediteranu, kojem i pripada.

Istaknuo je da se turizam transformirao u globalnu industriju te da uloga medija u tom procesu postaje sve važnija. Kao posrednici na turističkom tržištu, Maslać smatra da mediji, osobito digitalni mediji i društvene mreže, imaju ključan utjecaj na izbor destinacija.

"U tom je pogledu bitno usmjeriti aktivnosti po pitanju edukacije o mogućnostima suvremenih tehnologija, te osposobljavanja turističkih djelatnika i svih koji su naslonjeni na industriju putovanja, odnosno turizam. Vjerujem da će nam ova međunarodna konferencija pomoći u dinamičnom i zanimljivom putovanju prema zadobivanju pozornosti potencijalnih turista i da ćemo na konferenciji dobiti određene odgovore i smjernice za budućnost", podvukao je ravnatelj Turističke zajednice HNŽ-a.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Ravnatelj Turističke zajednice HNŽ-a Anđelko Maslać

Rad konferencije ''Mediji i turizam'' strukturiran je kroz dva panela: "Uloga medija u popularizaciji turističkih destinacija" i "Medijska komunikacija turističke ponude''.

U prvom panelu sudjelovat će direktor Fene Elmir Huremović, direktorica Hine Branka Vojvodić, glavni tajnik Europske alijanse novinskih agencija Alex Giboi te zamjenik direktora za međunarodno poslovanje talijanske novinske agencije ANSA Rodolfo Cardarelli, a panel će moderirati glavnu urednik FENA-e Dejan Jazvić.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Sudionici konferencije Mediji i turizam

Uvodničar i moderator drugog panela je menadžer za komunikacije USAID Turizam Gorčin Dizdar, a na panelu sudjeluju potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla Amra Jaganjac, direktorica Pino Nature Hotela i agencije Relax Tours Aida Terzić te direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel.

Zaključke konferencije na kraju će iznijeti direktor Fene Elmir Huremović.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Sudionici konferencije Mediji i turizam u Mostaru
Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Sudionici konferencije Mediji i turizam u Mostaru
Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Sudionici konferencije Mediji i turizam u Mostaru
Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Sudionici konferencije Mediji i turizam
Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Konferencija Mediji i turizam u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close