Porast cijena

Ljetovanje u Makarskoj: Koliko košta sedmodnevni odmor za četveročlanu obitelj?

Unatoč izazovnim cijenama, podaci iz turističke zajednice Grada Makarske pokazuju da posjetitelji iz BiH "ne odustaju" od Makarske.
Gospodarstvo / Turizam | 20. 06. 2024. u 10:50 L.Č. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih nekoliko godina, cijene smještaja na Jadranu značajno su porasle, što je rezultat sve veće potražnje, inflacije i općeg porasta troškova života.

Makarska rivijera, tradicionalno popularna destinacija za turiste iz Bosne i Hercegovine, nije iznimka. Ovaj trend rasta cijena otežava mnogim obiteljima da priušte ljetovanje, a neki se okreću povoljnijim destinacijama poput Turske i Albanije. Istražili smo koliko bi koštao sedmodnevni odmor za četveročlanu obitelj u "srcu sezone" (15. srpnja- 15. kolovoza), uspoređujući cijene smještaja u Makarskoj s onima u Turskoj i Albaniji.

Cijene smještaja u Makarskoj

Za četveročlanu obitelj koja planira ljetovati u Makarskoj, cijene apartmana variraju ovisno o lokaciji i opremljenosti. A obitelj koja se odluči za ljetovanje u Makarskoj može očekivati sljedeće troškove:

Cijene za sedmodnevni boravak u apartmanima variraju ovisno o lokaciji, opremljenosti i blizini plaže. Primjerice, apartmani mogu koštati između 1.000 i 2.000 KM (oko 510 do 1.280 EUR) za tjedan dana.

Za one kojima lokacija nije toliko bitna i apartmani koji su udaljenije od plaže za obitelji koje su spremne boraviti dalje od plaže, cijene su niže. Košta u prosjeku oko 1.000 KM (oko 510 EUR) za sedmodnevni boravak.

Hoteli

Smještaj u hotelima, posebno onima višeg standarda, može biti značajno skuplji. U hotelu "Valamar Meteor" s pet zvjezdica sedmodnevni boravak za četveročlanu obitelj tijekom srpnja može koštati između 5.000 i 8.000 KM (oko 2.560 do 4.100 EUR), ovisno o vrsti sobe i paketu koji uključuje doručak (Booking.com).

Za sedmodnevni smještaj u jednom od kultnih hotela Makarske "Dalmacija" potrebno je izdvojiti čak 8000 KM(4100 eura).

Što kažu iznajmljivači?

Istražili smo što kažu lokalni iznajmljivači, jesu li cijene pretjerane?

"Mislim da cijene smještaja nisu porasle u odnosu na, primjerice, lani, ali ako ih usporedimo s onim cijenama na koje smo navikli prije 5-6 godina, evidentan je strelovit i značajan porast. Iskorištavanje zakona ponude i potražnje, inflacija, uvođenje eura, ali i puka pohlepa i želja za profitom iznajmljivača neki su od glavnih razloga za toliki rast cijena u posljednje vrijeme. Cijena noćenja ovisi o previše faktora da bi se tako jednostavno ukalupila u jedan broj, ali normalno je da su cijene u špici (15. srpnja do 15. kolovoza) i do 100 posto veće u odnosu na post- i predsezonu", rekla je za Bljesak.info Ivana, jedna od iznajmljivačica.

Cijena noćenja u njenom studiju (2+1) s pogledom na more u centru mjesta u špici košta 110 eura.

Iako je cijena smještaja skuplja, turisti iz BiH opet nisu razočarali.

"Mi smo se ove godine okrenuli iznajmljivanju preko Facebook grupa i uspješno smo popunili tri mjeseca sezone, uglavnom gostima iz BiH. Najveća je potražnja, očekivano, za termine oko 20 srpanja, ali ima interesa i za ostale datume", izjavila je.

Usporedba s drugim destinacijama

Makarska nije jedina popularna destinacija za ljetovanje. Mnoge obitelji razmatraju i druge opcije poput Turske i Albanije, koje nude konkurentne cijene.

Turska je poznata po all-inclusive paketima koji mogu biti povoljniji. Sedmodnevni boravak u hotelu srednje klase može koštati oko 3.000 do 5.000 KM (oko 1.540 do 2.560 EUR) za četveročlanu obitelj, s uključenim obrocima i dodatnim sadržajima.

Albanija je zadnjih godina sve popularnija destinacija zbog nižih cijena. Sedmodnevni boravak u hotelu s četiri zvjezdice može koštati između 2.000 i 3.000 KM, što je značajno jeftinije u usporedbi s Hrvatskom.

Unatoč izazovnim cijenama, podaci iz turističke zajednice Grada Makarske pokazuju da posjetitelji iz BiH "ne odustaju" od Makarske. Početkom lipnja bh. turisti su zauzeli značajnih 10% udjela u ukupnom broju noćenja, čime su se plasirali na četvrto mjesto po broju dolazaka u ovom popularnom dalmatinskom gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close