Odluka pred vijećnicima

Rad nedjeljom: Grad 'otključava' trgovine u Starom gradu

Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o radnom vremenu objekata na području Grada Mostara naći će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Mostar.
Gospodarstvo / Turizam | 24. 05. 2024. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnost na području Grada Mostara naći će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Mostar.

Uža jezgra

Naime, u Odluci o radnom vremenu objekata u kojima pravna i fizička lica obavljaju djelatnost na području Grada Mostara, u članku 5. iza stavka 4) dodaje se stavak 5) koji glasi:

''Izuzetno trgovačkim i obrtničkim objektima koji su locirani u užoj jezgri Starog grada( na potezu ulaska u Stari grad i to ulice Mala tepa, Kurluk, Kujundžiluk, Stari most, Jusovina, Oneščukova) dozvoljava se radno vrijeme svakim danom tijekom cijele godine u razdoblju od 8 do 24 sata.''

Kao razlog donošenja ove izmjne navedeno je kako je činjenica da je Stari grad lokacija u Gradu Mostaru koja je zbog iznimne važnosti u povijesnoj, kulturnom, vjerskom i dr. zaštićen od strane UNESCO-a, te time još dodatno dobio na važnosti u turističkoj ponudi Grada.

Inicijativa trgovaca

Podsjećamo, Inicijativa za izmjenu i dopunu odluke koju je Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo u ožujku 2022. godine, a odnosi se na zabranu rada trgovinskim radnjama nedjeljom i praznicima, podnesena je na prošloj sjednici Gradskog vijeća.

''Mi smo vlasnici trgovinskih radnji u staroj jezgri grada, dakle oko samog Starog mosta te se većinom bavimo prodajom suvenira, ali nismo obrtnici jer sami ne proizvodimo iste. Naša registracija je moguća samo kao trgovinske radnje. Grad Mostar je turistički grad, sami ste to više puta naglasili što se može vidjeti kroz prodaju vinjeta, potrebu za kreiranje Mostar passa i formiranje Turističke zajednice Grada Mostara. Turisti u grad Mostar prvenstveno dolaze zbog Starog mosta, a sada im je onemogućeno da nedjeljom ponesu suvenir ili poklon za svoje najmilije iz našeg grada'', navedeno je u Inicijativi.

Riječ je o malim radnjama u kojima većinom rade sami vlasnici, a obzirom da obrtnika nema više od 5, 6, kako je navedeno, svi drugi dućani su zatvoreni.

''Radi se centralnoj jezgri turizma grada Mostara'', rekla je tada vijećnica Adela Gosto koja je uputila ovu inicijativu Gradu Mostaru na sjednici Gradskog vijeća.

 

Kopirati
Drag cursor here to close