Negativni efekti masovnog turizma

Raste nezadovoljstvo pretjeranim brojem turista – gradovi odgovaraju zabranama apartmana

Organizatori prosvjeda ističu kako turističke kompanije ostvaruju značajne profite, dok se lokalno stanovništvo suočava s rastom najamnina
Gospodarstvo / Turizam | 21. 07. 2024. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sve većem broju gradova u Europi raste nezadovoljstvo zbog pretjeranog rasta turizma, koji s jedne strane donosi zaradu i poslove, ali s druge, ima i efekte koji negativno utječu na lokalno stanovništvo.

Forbes je nedavno objavio članak u kojem opisuje prosvjede u Barceloni, održane početkom srpnja na kojima su lokalni stanovnici koristili vodene pištolje kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog pretjeranog turizma. Oko 2.800 ljudi sudjelovalo je u prosvjedu, kojeg je organizirala ''Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic'' – lokalno udruženje koje se bori za smanjenje turizma.

Prosvjednici su željeli skrenuti pažnju na negativne efekte masovnog turizma, kao što su smanjenje raspoloživog stambenog prostora i rast troškova života. Uzvikivali su 'Turisti idite kući' i nosili natpise sličnog sadržaja, piše Forbes.

Organizatori prosvjeda ističu kako turističke kompanije ostvaruju značajne profite, dok se lokalno stanovništvo suočava s rastom najamnina, a povišeni troškovi života na turističkim područjima rezultiraju i iseljavanjem. Manifest koji su objavili organizatori poziva na ograničavanje smještaja za turiste i ukidanje javnog financiranja promocije turizma.

Gradonačelnik Barcelone Jaume Collboni najavio je mjere za rješavanje tih problema, poput povećanja turističke naknade, i drugih mjera koje bi trebale dovesti do povećanja slobodnih stanova za lokalno stanovništvo za oko 10 tisuća. Ipak, gradske vlasti naglasile su da im cilj nije potpuno odbacivanje turizma, već upravljanje njegovim utjecajem na kvalitetu života u gradu.

Ograničavanje broja apartmana, umjesto uvođenja poreza, stvara nove nepravde

I nekoliko drugih španjolskih gradova, poput Madrida, Valencije i Seville, uvelo je ograničenja na turističke najmove, kao što su moratorij na izdavanje novih dozvola za apartmane i povećanje kazni za ilegalne najmove. Barcelona planira eliminirati sve turističke najmove do 2028. godine.

Mnogi stanovnici podržavaju zabranu turističkih najmova jer vjeruju da će to pomoći ublažiti stambenu krizu. Smanjenjem broja turističkih apartmana, lokalno stanovništvo se nada stabilizaciji cijena najma. Iako je turizam značajan dio ekonomije Barcelone, mnogi smatraju da bi turisti trebali odsjedati primarno u hotelima.

S druge strane, kritičari ovakvih mjera tvrde da se ukidanjem turističkog najma lokalnom stanovništvu oduzima prilika za zaradu od turizma, odnosno od svojih nekretnina u turističkim središtima. No, podaci gradskih vlasti pokazuju da samo oko 35 posto iznajmljivača ima jedan apartman – ostali ih imaju pet ili više.

Novi Zakon o turizmu, koji je stupio na snagu s početkom ove godine i u Hrvatskoj je stvorio podlogu za smanjenje broja apartmana. Odluka o uvjetima za otvaranje apartmana, pa tako i o njihovom broju prepuštena je lokalnim jedinicama – gradovima i općinama, za koje će to biti vrlo osjetljivo pitanje. Lokalni čelnici, s jedne strane suočavaju se s nezadovoljstvom stanovništva zbog velikog broja turista, što im stvara već spomenute probleme – rast cijena nekretnina i općenito visoke troškove života.

Dubrovnik želi ograničiti broj apartmana

S druge strane, mnogim lokalnim stanovnicima turistički najam zaista jest glavni izvor prihoda, pa bi eventualno ograničenje izazvalo veliko nezadovoljstvo kod iznajmljivača.

Gradonačelnik najpopularnije turističke destinacije u Hrvatskoj – Dubrovnika – Mato Franković, u razgovoru za FORBES Hrvatska ranije ove godine rekao je da je umjesto daljnjeg nekontroliranog rasta apartmana potrebno uvesti regulaciju njihovog broja po zonama, u kojima, smatra, treba apsolutno onemogućiti daljnje davanje dozvola za kratkoročni najam u stambenim zgradama.

Njegov je cilj zabraniti turistički najam u stambenim zgradama jer je uočeno da na području Grada raste broj novoizgrađenih stanova, dok je istovremeno mladim obiteljima nemoguće kupiti ili unajmiti stan.

Ove ideje, u priopćenju s početka ove godine, žestoko je kritizirao bivši gradonačelnik, sada nezavisni vijećnik Andro Vlahušić, koji smatra da se tim mjerama pogoduje “stranim vlasnicima hotela, u kojima će raditi strani radnici i boraviti strani gosti”.

Kopirati
Drag cursor here to close