Prirodne ljepote

Skrivene ljepote Hercegovine - najbolja mjesta za bijeg u prirodu

Postoje dobro poznata mjesta za odmore, no mi vam ovaj put donosimo popis od 10 skrivenih dragulja koja jednostavno morate posjetiti.
Gospodarstvo / Turizam | 07. 06. 2024. u 16:00 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako tražite savršeno mjesto za bijeg od svakodnevice, znajte da Hercegovina nudi skrivene ljepote koje oduzimaju dah. Predivne i bistre rijeke, slapovi, kanjoni te planinski vrhovi čine dio netaknute prirode, koju jednostavno morate vidjeti.

Donosimo vam 10 skrivenih bisera Hercegovine, nepoznatih mnogim ljudima, te smo ih odlučili podijeliti s vama. Nadamo se da ćete već na svom idućem odmoru, koliko god on kratak bio, posjetiti jedno od njih!

1. Istup, Stolac

Stolac X / Istup, Stolac

Vodopad Istup kod Stoca, je skriveni biser Hercegovine, idealan za sve avanturiste koji obožavaju provoditi vrijeme u prirodi. Iako se do njega teško dolazi svi koji su ga posjetili kažu da se zaista isplati. Ovaj vodopad visok oko 200 metara, tvori rijeka Svilica, pritoka rijeke Radimlje.

Okružen je stijenama koje prave bazene u prirodi, te je ovo mjesto zanimljivo turistima i lokalcima. Budući da je do njega teško doći, preporučujemo vam da pronađete nekog tko to područje poznaje odlično kako se ne bi izgubili. Ako do sada niste znali za ovo mjesto, nadamo se da ćete ga što prije posjetiti i uživati u prirodnim ljepotama Hercegovine. 

2. Rijeka Neretva, Konjic

Foto: Canva / Rijeka Neretva, Konjic

Ova zelena ljepotica, duga 230 kilometara, izvire ispod planine Jabuke, te se ulijeva u Jadransko more. Može se reći da je njezin potencijal dobro iskorišten u Konjicu, gdje imate priliku okušati se u odličnom raftingu, koji može biti zabava za cijelu obitelj ili prijatelje.

Početna točka raftinga je Glavatičevo, odakle se spuštate rijekom nekih 5 sati, uživajući u vodopadima, brzacima i predivnoj prirodom. Osim toga, rafting na Neretvi je vrhunski užitak za one koji vole adrenalin. Vožnja s iskusnim skiperima kroz predivnu prirodu, će svakom pružiti nezaboravno iskustvo koje ćete sa sigurnošću htjeti ponoviti. 

3. Rijeka Sušica, Trebinje

Go Trebinje / Rijeka Sušica, Trebinje

Rijeka Sušica, ili kako je još zovu, najprovidnija rijeka, mami uzdahe svojom ljepotom i netaknutom prirodom. Smještena je 15 kilometara istočno od Trebinja, i idealno je mjesto za bijeg od gradske vreve i ljetnih vrućina.

Zbog svoje dobre vidljivosti, rijeka je omiljen izbor među ljubiteljima ribolova, a vole je i lokalni kupači. Osim odličnih kupališta, uz nju možete pronaći kamp, koji je idealan za vikend izlete. Ako još niste posjetili ovaj raj na Zemlji, nadamo se da u budućnosti hoćete. Kladimo se da ćete se  zaljubiti na prvu.

4. Vodopad Žukovica, Posušje

Mersed Ibrahimović / Vodopad Žukovica, Posušje

Kad iz Posušja krenete prema mjestu Vir, te prođete selo Zagorje, doći ćete do prirodnog bisera - skrivenog vodopada Žukovica. U blizini se nalazi Žukovačka pećina, koju su istraživali brojni arheolozi, a koja je mjesto vrijedno divljenja.

Kad dođete do vodopada, primijetit ćete da okolo nema smeća, što govori da jako malo ljudi zna za ovaj netaknuti biser prirode. Ova divlja, prirodna oaza je idealno mjesto za sve one koji uživaju u prirodnim ljepotama, te koji svoj mir pronalaze na ovakvim, pomalo zaboravljenim mjestima.

5. Rijeka Jasenica, Mostar

Bljesak.info / Rijeka Jasenica, Mostar

Rijeka Jasenica izvire u naselju Rodoč, koje se nalazi 5 km južnije od Mostara. U svom toku rijeka još prolazi kroz naselja Gornju i Donju Jasenicu, Bačevića, gdje nalazi i smiraj u rijeci Neretvi.

Budući da se njezina dubina nikad nije mogla izmjeriti, kupalište koje je krasi se naziva Bezdan i služi kao osvježenje lokalcima i turistima koji ga posjete. Ako tražite kupalište blizu Mostara, Jasenica je sigurno prava adresa jer će vas očarati prirodnom ljepotom i smaragdnom bojom.

6. Kanjon Mostarska Bijela 

Wikipedia / Kanjon Mostarska Bijela 

Mostarska Bijela je kanjon rijeke Bijele, koju čini netaknuta priroda i mnoštvo prirodnih ljepota. Za potpuni doživljaj krenite pećinom dugom 80 metara, na kraju koje vas očekuje predivan vodopad.

Ovo čudo prirode teško je opisati, a shvatit ćete, o čemu pričamo tek kad ga vidite. Iako je put malo kompliciran jer cijelo vrijeme prolazite kroz pećinu u koju ulazi jako malo svijetla, vjerujemo da će se sve isplatiti kad dođete do predivnog vodopada od kojeg zastaje dah.

7. Drežnica

Amina Kučuk / Drežnica

Drežnica, idealno mjesto za vikend izlet, je pravi dragulj prirode koji mnogi turisti rado posjećuju. Osim što se možete osvježiti u hladnoj rijeci i pobjeći od svakodnevnog stresa, imate priliku penjati se po okolnim stijenama.

S obzirom na mnoge prilike koje ovo prekrasno mjesto daje, nije ni čudo da je čest izbor avanturista i onih koji svoj mir mogu pronaći negdje u hladu, gledajući rijeku i prirodne ljepote koje ih okružuju.

8. Planina Prenj, Tisovica kanjon

Nestvarna blog / Planina Prenj, Tisovica kanjon 

Planina Prenj, još poznata kao bosanski Himalaji, je izvrsno odredište za sve one koji vole adrenalin i nesvakidašnji odmor u prirodi. Iako do ove planine postoji par staza, najbolja je ona koja vodi kroz kanjon Tisovicu.

Tijekom uspona ćete uživati u netaknutoj prirodi, svježem zraku, daleko od gradske gužve. Ako je još niste posjetili, savjetujemo da vam ona bude iduća na popisu najljepših prirodnih ljepota.

9. Rijeka Trebižat

nedjelja.ba / Rijeka Trebižat

Trebižat izvire u Peć-Mlinima te do ušća Neretve teče nekih 50 kilometara. Ovo je jedina rijeka na našim prostorima koja devet puta ponire ispod hercegovačkog kamena te ponovno izvire.

Godinama unazad oduševljava turiste svojom modrinom i plavetnilom, te je mnogi rado posjećuju i uživaju u prelijepoj prirodi koja je okružuje. Svojim turbulentnim tokom, stvara 2 najljepša vodopada u Hercegovini, Koćušu i Kravice, neizbježne destinacije svih koji prolaze ovim područjem.

10. Rijeka Drežanka 

M.M. Radiosarajevo.ba / Rijeka Drežanka 

Ova ljepotica se smjestila između 2 planinska lanca, Čvrsnice i Čabulje, te je zaista puna raznih sadržaja. Nalazi se na pola puta od Mostara do Jablanice i ugodna je oaza za uživanje u prirodi, plivanje pa čak i ribolov.

Ono što čudi mnoge ljude je njezina veličina. Iako se misli da je ovo mjesto malo, ona se sastoji od rijeke i okolnih planina koje možete istraživati danima. Njezina čistoća i ljepota tjera turiste i lokalce da je iznova posjećuju i odmaraju dušu uz ugodne zvukove prirode. 

Kopirati
Drag cursor here to close