Turizam

U Grčkoj predstavljeni potencijali razvoja Žabe i neumskog zaleđa

Općina Neum i Razvojna agencija Nera predstavili su potencijale razvoja neumske Žabe i zaleđa te se tako povezali s međunarodnom mrežom kao jedini partner iz Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Turizam | 03. 06. 2022. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta Emblematic Mountain, financiranoga sredstvima Interreg Mediterranean programa, ovog tjedna se u Grčkoj održala II. Međunarodna konferencija pod nazivom „Prijenos i širenje vrijednosti održivog turizma na području mediteranskih planina“.

Općina Neum i Razvojna agencija Nera predstavili su potencijale razvoja neumske Žabe i zaleđa te se tako povezali s međunarodnom mrežom kao jedini partner iz Bosne i Hercegovine.

Na poziv koordinatora Emblematic projekta gospodina Alaina Gensanea, direktorica Nere Slađana Maslać i predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić su partnerima iz Francuske, Grčke, Španjolske, Italije, Cipra, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja predstavile potencijale razvoja održivog turizma zeleđa Neuma.

Žaba sa svojih 955 metara visine (vrh Crkvine, sv. Ilija, velika Žaba, Vilenica), markiranom stazom dužine 7 kilometara, kulturnim i tradicijskim blagom na Žabi i u okružju ( Vuletića čatrnja, Strašna peć (špilja), kameni oltar, stećci, stare crkve, Hutovski grad, narodne priče o vilama i vezovima za brodove, očuvana priroda, sela s tradicionalnom proizvodnjom maslinova ulja, vina i domaćih prozvoda… ) ispunjava sve kriterije za ulazak u Mrežu emblemskih mediteranskih planina, čime se otvara mogućnost za apliciranje i sudjelovanje u daljnjim projektima Emblematic PLUS mreže.

Za usporedbu, Hrvatska je na sličan način predstavila Kozjak (779 m) i stvorila uspješnu turističku priču.

Kroz dva dana i različite aktivnosti svi dionici imali su priliku upoznati se s primjerima dobre prakse drugih zemalja, posebice sa iskustvima Grčke, kao domaćina konferencije, konkretno sa iskustvima Općine Litochoro koja se nalazi u podnožju planine Olimp.

Obilazak lokalnih tradicionalmih sela, kulturnih i turističkih ruta, kroz radionice i pješačenje planinskim stazama, zorno je prikazano kako kroz različite projektne aktivnosti razviti održivi turizam.

Predstavnice Neuma održale su prezentaciju na temu Strateške orijentacije za ravoj održivog turizma u Općini Neum a dogovorena je i zajednička projektna suradnja za nastavak projekta u sljedećem pozivu.

''Nadamo se da će uvezivanje Općine Neum s partnerima iz ovog projekta uroditi konkretnim rezltatima na terenu. Kao što je koordinator projekta gospdin Gensane podvukao: ''Sami množemo brže, ali zajedno možemo daleko'', navela je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close