Čuva impresivna djela

Znate li koji je najposjećeniji muzej na svijetu? Svaki dan ga obiđe 15 tisuća ljudi

Izračunao je Condé Nast Traveler, da bi vam trebalo oko 200 dana da vidite sva izložena umjetnička djela, ako biste svakom od njih posvetili 30-ak sekundi
Gospodarstvo / Turizam | 25. 06. 2024. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezaobilazni dio turističkih istraživanja su muzeji. Srećom, iza nas je vrijeme kad su oni bili isključivo sterilni prostori za nijemo promatranje izložaka. Danas su sve moderniji, koriste nove tehnologije, često su interaktivni, i na zabavan, pristupačan i lako razumljiv način približavaju posjetiteljima temu kojom se bave.

Jeste li se ikad zapitali koji je najposjećeniji muzej na svijetu? Riječ je o riječ o fascinantnom i apsolutno nevjerojatnom muzeju Louvre koji se nalazi u Parizu.

15 tisuća ljudi u jednom danu

Ako posjetite Louvre, bit ćete jedna od 15 tisuća osoba koje to učine svaki dan što znači da ga na godišnjoj bazi posjećuju milijuni. Vrhunac po broju posjetitelja dosegao je 2018. godine – tada je u njemu umjetnička djela razgledalo najmanje 10 milijuna ljudi. No, Louvre nije rekorder samo po pitanju posjetitelja.

Louvre je isto tako i najveći muzej na svijetu. Površina mu je nevjerojatnih 60.600 metara četvornih, a broj izložaka penje se na nevjerojatnih 550 tisuća. Od toga je javnosti izložen tek manji dio – 35 tisuća. U muzeju, prema procjenama, visi oko 7500 slika, a njih skoro 70 posto su slike francuskih umjetnika, a jedna od najpoznatijih je "Mona Lisa" od Leonarda da Vincija.

  / Mona lisa

Kada biste svakom djelu posvetili 30 sekundi, za obilazak bi vam trebalo 200 dana

To znači, izračunao je Condé Nast Traveler, da bi vam trebalo oko 200 dana da vidite sva izložena umjetnička djela, ako biste svakom od njih posvetili 30-ak sekundi. Isti izvor prenosi kako bi, kad bi rastegli Louvre, odnosno sve njegove razine, prostoriju po prostoriju, u "tanku crtu"– ona bila dugačka čak 13 kilometara, piše Putni kofer.

Louvre je originalno bio zamišljen te izgrađen kao tvrđava 1190. godine, no u narednim stoljećima funkcija mu se promijenila. Prvo je u 14. stoljeću prenamijenjen u kraljevsku rezidenciju, a zatim je u 16. stoljeću prerastao u mnogo grandiozniju kraljevsku palaču. No, sam muzej se rodio za vrijeme Francuske revolucije. Javnosti je svoja vrata otvorio 1793. godine, pod imenom Muséum central des arts de la République.

Kopirati
Drag cursor here to close