Kršenje zakona

Javna poduzeća napokon će morati pokazati kako troše novac

U Federaciji BiH postoji 48 javnih poduzeća koja zapošljavaju najmanje 22.000 radnika, a koja imaju preko 4,2 milijarde KM godišnjih prihoda…
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 06. 2024. u 12:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasom odlukom zadužio je rukovodstvo ovog doma i Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da definiraju obvezu godišnjeg razmatranja izvještaja svih javnih poduzeća u kojima Federacija ima udio u vlasništvu.

Odlučeno je to nakon Zaključka Odbora za ekonomsku i financijsku politiku s l. redovne sjednice Zastupničkog doma, a po preporuci Zakonodavno - pravne komisije.

Spomenuti odbor još je krajem veljače razmotrio dopis Centara civilnih inicijativa koji su u srpnju 2022. godine uputili Inicijativu Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

Inicijativa se odnosila na izmjene Poslovnika kojim bi se propisala blagovremena obveza godišnjeg razmatranja svih izvještaja o poslovanju javnih poduzeća od strane Parlamenta F BiH koji dođu u parlamentarnu proceduru i koja su u nadležnosti institucija vlasti Federacije BiH.

''Cilj upućene Inicijative bio je da se kroz Poslovnik zastupničkog doma propiše obveza godišnjeg razmatranja izvještaja o poslovanju svih javnih poduzeća na nivou Federacije BiH, a koja su prema Zakonu o javnim poduzećima Federacije BiH svakako u obavezi dostavljati izvještaje o poslovanju Parlamentu Federacije BiH'', navedeno je u zaključku.

Ovime bi se, kako se navodi, unaprijedio sustav kontrole, parlamentarni nadzor u sektoru javnih poduzeća u Federaciji BiH i puna kontrola trošenja javnih sredstava koja pripadaju građanima Federacije BiH u skladu s proračunima i drugim dokumentima kojima je utvrđena namjena za javna sredstva poreskih obveznika Federacije BiH.

Ilustracija / Javna poduzeća, broj uposlenih i prihodi

Ranija istraživanja Centara civilnih inicijativa pokazala su kako u Federaciji BiH postoji 48 javnih poduzeća koja zapošljavaju najmanje 22.000 radnika, a koja imaju preko 4,2 milijarde KM godišnjih prihoda i 5,2 milijarde KM obveza.

Centri upozoravaju i da se izvještaju o poslovanju razmatraju u vrlo malom broju ali i to sa zakašnjenjem i po nekoliko godina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close