Pitali smo

Kolika je božićnica u mostarskim javnim firmama?

Iz Hrvatske pošte Mostar navode kako će poduzeće, unatoč težim uvjetima poslovanja, ovu poslovnu godinu završiti sa pozitivnim poslovnim rezultatom, što je i uvjet za isplatu božićnice
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 12. 2022. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Božićnice i ove godine liježu na račune brojnih zaposlenika javnog sektora u BiH. Provjerili smo o kolikim iznosima je riječ u pojedinim javnim poduzećima sa sjedištem u Mostaru.

Iz Hrvatskih telekomunikacija Mostar (Eronet, op. a.) ranije nam je potvrđeno kako će ovogodišnja božićnica biti isplaćena svim djelatnicima u iznosu od 200 KM. To je, kako kažu, dvostruki iznos od prošlogodišnje.

Ova telekomunikacijska kuća dodaje kako ''je ranije isplaćena i jednokratna pomoć po odluci Vlade Federacije BiH u iznosu od 500 KM, a u idućoj godini planirano je i određeno povećanje plaća''.

Djelatnici najveće zdravstvene ustanove u Hercegovini neće dobiti božićnice. Kako nam je poručeno iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ''nemaju osigurana sredstava za isplatu božićnice djelatnicima''. 

Inače, zdravstveni radnici preko deset godina nisu dobili regres, ali ni božićnicu iako Zavod zdravstvenog osiguranja svake godine taj novac uplati, rekli su nam ranije sindikati. No, pozivajući se na zakon, ustanova koja posluje u minusu, nije dužna uplatiti radnicima taj novac.  

Iz Hrvatske pošte Mostar navode kako će poduzeće, unatoč težim uvjetima poslovanja, ovu poslovnu godinu završiti sa pozitivnim poslovnim rezultatom, što je i uvjet za isplatu božićnice. Za oko 700 djelatnika isplaćena je božićnica u iznosu 250 KM što je, kažu, također veći iznos u odnosu na prošlu godinu.

Iako iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne ponovno nisu odgovorili na naš medijski upit, neslužbeno doznajemo kako božićnice u tom poduzeću neće biti. Uzdaju su se u 1.080 KM pomoći. 

Inače, prema Pravilniku o primjeni Zakona o porezu na dohodak navodi se kako ''pokloni koje poslodavci daju zaposleniku u novcu stvarima, uslugama ili pravima, povodom državnih i vjerskih praznika i/ili jubileja firme i sl., ne podliježu obračunavanju i plaćanju poreza na dohodak ako njihova ukupna vrijednost na godišnjoj razini nije veća od vrijednosti koja je jednaka iznosu 30% prosječne mjesečne plaće koju objavljuje Federalni zavod za statistiku za mjesec kada se daje poklon.''

Kopirati
Drag cursor here to close