Charles Alfred Pillsbury

Kralj brašna koji je prvi proizvodio preko milijun štruca kruha dnevno

Upotreba niza pažljivo izmjerenih čeličnih valjaka za mljevenje žitarica u brašno izazvala je revoluciju u velikim mlinovima u SAD-u, budući da je bila učinkovita i proizvodila izvrsnu kvalitetu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 09. 2024. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikipedia / Charles Alfred Pillsbury (3. prosinca 1842. – 17. rujna 1899.)

Na današnji dan prije 125 godina, 17. rujna 1899. umro je bogati poduzetnik Charles Alfred Pillsbury – vlasnik svojedobno najvećeg mlinarskog poduzeća na svijetu.

Pillsbury je u američkom gradu Minneapolisu podigao najveći svjetski paromlin. U njegovo je doba Minneapolis bio najveće mlinarsko središte na cijelom svijetu, a na drugom mjestu bila je Budimpešta (tada u sastavu Austro-Ugarske). Naime, Mađari su svojedobno uspjeli postići da se žito iz gotovo cijele prostrane Panonske nizine slijeva u Budimpeštu gdje se od njega mljelo brašno.

Pillsburyjev ujak bio je guverner Minnesote – američke savezne države čiji je Minneapolis najveći grad. Premda ga je ujak uveo u mlinarsku industriju, Charles je vlastitim idejama unaprijedio proizvodnju brašna i doveo je na novu razinu.

Pillsbury’s Best - najbolje brašno na svijetu

Uveo je i vlastitu marku brašna Pillsbury’s Best. To je smatrano najboljim brašnom na svijetu. Mljeveno je pomoću tada modernih čeličnih valjaka, a ne zastarjelog kamena. Prvi je u svojim mlinovima za preradbu žita počeo upotrebljavati parne valjke umjesto kamenova.

Grad Minneapolis postao je divovsko mlinarsko središte uvelike zbog rijeke Mississippi na kojoj se nalazi vodopad Saint Anthony. Na tom je vodopadu bio sagrađen niz mlinova pokretanih snagom vode.

Charles Alfred Pillsbury sagradio je na rijeci Mississippi golem mlin nazvan Pillsbury A. To je tijekom čak 40 godina bio najveći mlin na svijetu. Imao je dva vodenička kola, od kojih je svako davalo navodno po 1.200 konjskih snaga (bez premca u vodeničkim mlinovima).

Taj je mlin mogao proizvoditi čak 890.000 kilograma brašna na dan, od čega se moglo napraviti preko milijun štruca kruha.

Pillsbury je podupirao izgradnju željezničke mreže u Minnesoti zahvaljujući kojoj je Minneapolis postao središtem američke žitne industrije. Pillsbury je danas marka jedne od najvećih svjetskih prehrambenih kompanija, General Mills. 

Video: A Minnesota History Moment - Charles Pillsbury

Pillsbury je rođen 3. prosinca 1842. u Warneru, New Hampshire, kao prvo od troje djece Georgea Alfreda Pillsburyja i Margaret Sprague Carleton.

Iskustvo iz Montreala

Pillsbury je imao skroman odgoj. Diplomirao je na Dartmouth Collegeu 1863. godine, plaćajući svoje fakultetsko obrazovanje honorarnim podučavanjem. Zatim je šest godina radio kao službenik i partner u Montrealu, Quebec, Kanada, u jednom trgovačkom poduzeću.

Tijekom tog vremena upoznao je svoju buduću suprugu, Mary Ann Stinson, kćer kapetana Charlesa Stinsona i njegove supruge Mary Ann Poore. Njih su se dvoje vjenčali 12. rujna 1866. godine.

Pillsbury je bio privučen poslom u Minneapolisu nakon što je iskusio i promatrao komercijalne procese u Montrealu, koji je prerađivao žito sa zapada. Pillsburyjev ujak, John S. Pillsbury, nastanio se na slapovima sv. Ante u Minneapolisu 1855., a godine 1869. Charles Pillsbury preselio se u rastući grad Minneapolis i osnovao svoju tvrtku s brašnom.

Nakon što je Pillsbury stvorio brend "Pillsbury's Best", dogodio se niz povijesnih promjena u mlinarskoj industriji.

Tvrdilo se da je "Pillsbury's Best" najfinije brašno na svijetu, a njegove proizvodne tehnike omogućile su Pillsburyju da osvoji tržište koje zahtijeva brašno visoke kvalitete. Upotreba niza pažljivo izmjerenih čeličnih valjaka za mljevenje žitarica u brašno izazvala je revoluciju u velikim mlinovima u SAD-u, budući da je bila učinkovita i proizvodila izvrsnu kvalitetu.

To je dovelo do važnih promjena u uzgoju pšenice, jer je stvorilo potražnju za tvrdom "jarom pšenicom", koja je do tada bila manje poželjna od mekše ozime pšenice na jugu.

Povijest tvrtke u mljevenju brašna postala je sinonim i za povijest industrije. Minneapolis je postao jedno od najvećih tržišta žitarica na svijetu. Briga o poslu i proizvodima, temeljitost i ispravnost Pillsburyjeve poslovne prakse dali su njegovom mlinu vodeću poziciju u proizvodnji brašna u Sjedinjenim Državama.

Kopirati
Drag cursor here to close