FERK prihvatio zahtjev

Od 1. kolovoza poskupljuje struja

FERK prihvatio zahtjev Elektroprivrede BiH, te od 1. kolovoza poskupljuje struja
Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 06. 2024. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna komisija za energiju - FERK - usvojila je na današnjoj sjednici zahtjev Elektroprivrede BiH za poskupljenjem struje.

Elektroprivreda BiH je prvo tražila poskupljenje struje po blokovskim tarifama odnosno po visini utroška električne energije. Taj zahtjev je odbijen.

Potom su FERK-u uputilo zahtjev da struja poskupi linearno za domaćinstva i to za 10 posto, a za kategoriju ostala potrošnja oko 7 posto. Taj zahtjev je danas usvojen.

Direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić je ranije govorio da je poskupljenje struje nužno kako bi se održala stabilnost energetskog sektora, s obzirom da Elektroprivreda bilježi gubitke.

Buljubašić je za Raport kazao da će struja poskupjeti od 1. kolovoza ove godine.

Povećanje cijena 10,04%

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine-FERK je na današnjoj redovitoj sjednici donijela odluku kojom se na dužnost predsjedavajućeg FERK-a bira Samir Hadžihusejnović, član FERK-a, na razdoblje do 7.10.2024. godine, počevši s danom 28.6.2024. godine.

Sukladno Zakonu o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, FERK ima predsjedavajućeg kojeg biraju tri člana FERK-a između sebe, te se članovi FERK-a na ravnopravnoj osnovi smjenjuju na položaju predsjedavajućeg svake godine, priopćeno je iz FERK-a.

Ukupno prosječno povećanje

FERK je na sjednici donio odluku kojom se daje suglasnost na prijedlog cijena za opskrbu krajnjih kupaca kod javnog opskrbljivača JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Za cijene električne energije u kategoriji kućanstva doći će do ukupnog prosječnog povećanja cijena 10,04%. U kategoriji ostala potrošnja na naponskoj razini 0,4 kV (kilovolt) ukupna prosječna cijena povećat će se 7,29%.

Za kategoriju ostala potrošnja na naponskoj razini 0,4 kV za kupce I. tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene 4,78%.

Za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno, za kupce iz II. tarifne grupa povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,39%, za III. i IV. tarifnu grupu povećanje iznosi 10,07%, odnosno 11,07%, dok za V. tarifnu grupu iz kategorije ostala potrošnja povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,13%.

Cijene usluge ovog javnog opskrbljivača će se primjenjivati od 1.8.2024. godine.

Odluka o davanju suglasnosti na prijedlog cijena za opskrbu krajnjih kupaca kod javnog opskrbljivača JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo će biti objavljena na internetskoj stranici FERK-a, te u Službenim novinama Federacije BiH.

Obnobljena dozvola 

Osim toga, doneseno je rješenje kojim je izdana obnovljena dozvola za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije podnositelja zahtjeva F.L. WIND d.o.o. Tomislavgrad za vjetroelektranu ''Jelovača''.

Postupajući po zahtjevu CONCORDIA d.o.o. TOMISLAVGRAD doneseno je rješenje o oduzimanju Dozvole za rad za proizvodnju električne energije, budući da istom za obavljanje elektroenergetske djelatnosti proizvodnja električne energije više nije potrebna dozvola FERK-a, dok je zadržao status kvalificiranog proizvođača u objektu solarna fotonaponska elektrana ''BLJACI''.

FERK je na današnjoj sjednici odlučio da se u postupak opće rasprave upute Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom podnositelja zahtjeva LAGER d.o.o. Posušje i Nacrt dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om podnositelja zahtjeva EUROBENZ d.o.o. Grude. Rok za dostavljanje pisanih komentara na nacrte dozvola je do 9.7.2024. godine do 12 sati.

Također, postupajući po žalbama na akte koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, FERK je na sjednici donio četiri rješenja, te tri zaključka po podnescima.

Kopirati
Drag cursor here to close