HP Mostar ponudio 5 posto

Ogorčen sindikat: Firma se hvali višemilijunskim projektima, a za nešto više nema novca

Sindikatima je rečeno kako za nešto više nema novca, a u trećem mjesecu ove godine za petnaestak dana realiziran je tender vrijedan 168 tisuća KM (bez PDV godišnje)
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 06. 2024. u 15:20 M.G. Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske Pošte Mostar priopćenjem za javnost još jednom je izrazio nezadovoljstvo zbog ponude povećanja plaće radnicima od 5 posto.

''Firma koja je u ovoj godini predvidjela iznos od čak 460 tisuća KM za sponzorstva i reprezentaciju, firma koja se hvali s višemilijunskim (vjerojatno preko 10 milijuna KM) debelo nedovršenim 'kapitalnim projektima', firma čijih se desetak službenih vozila (limuzina) svakodnevno koristi u privatne svrhe - svojim radnicima danas nudi povećanje plaće od 5 posto. U nominalnim vrijednostima to je za KV radnike iznos od 46 KM, SSS 49 KM, a za VSS, npr. radno mjesto viši stručni suradnik 81 KM'', istaknuo je Tomislav Erić, predsjednik Sindikata.

Nema za nešto više

Kako objašnjava, poručeno im je da ''za nešto više nema novca''.

''Sindikatima je rečeno kako za nešto više nema novca, a u trećem mjesecu ove godine za petnaestak dana realiziran je tender vrijedan 168 tisuća KM (bez PDV godišnje) za kojeg je bilo novca i kojim je osnovna djelatnost HP Mostar (prijevoz pošte za razmjenu između tri poštanska operatera u BiH) data vanjskoj firmi'', naveo je.

Erić tvrdi kako ovo nije prvi puta da za nešto što djelatnici HP mogu i trebaju raditi sami, novci idu vanjskim firmama.

''Tako je za HP Mostar trenutni Pravilnik o radu radila vanjska firma koja nikada ranije nije radila nešto slično državnom poduzeću, dok su sve prethodne pravilnike izrađivale službe HP Mostar. Dostavna vozila HP Mostar ne pripadaju HP Mostar nego su iznajmljena posebnim, skupim ugovorima s vanjskim firmama kako bi se obavljala osnovna djelatnost previđena zakonom itd. Ovako je dakle Uprava HP Mostar riješila problem manjka vozača i njihove preopterećenosti, ali na način da nije zaposlila nove i svim našim vozačima podigla plaće'', naglasio je.

Istaknuo je kako su u situaciji da privatna firma koja vrši zakonom predviđenu osnovnu djelatnost HP Mostar kasni s dolaskom na relacijama Mostar – Vitez - Mostar, te da radnici u sortirnici moraju uz čekanje ulagati dodatni trud kako bi zadovoljili sve traženo od vanjske firme.

''Trošak jednog vozača u HP Mostar na godišnjoj razini s 20 godina staža iznosi oko 24 tisuće KM. Lako je izračunati što je se sve moglo učiniti s ovih 168 tisuća KM koje dajemo vanjskoj firmi za prijevoz pošte, između ostalog, zaposliti još vozača i podići im plaće, pa i nabaviti novo vozilo'', naveo je Erić u priopćenju za javnost.

Štrajk početkom godine

Hrvatsku poštu d.o.o. Mostar kontaktirali smo zbog navedenih optužbi nezavisnog sindikata, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Inače, početkom ove godine djelatnici Hrvatske Pošte Mostar održali su štrajk upozorenja zbog općeg stanja u ovom poduzeću. Naveli su tada kako su plaće posebno bile razlog njihovog nezadovoljstva.

Erić je tada posebno naglasio kako traže povećanje plaće, povećanje koeficijenta od najnižeg do koeficijenta 2,30 za 8%, izjednačavanje satnice sa satnicom BH Pošte a to je 3,21 KM, zatim povećanje naknade za radni staž s 0,5 na 0,6%, izjednačavanje toplog obroka s visinom toplog obroka u BH Pošti, povećanje broja djelatnika u dostavi, brzoj pošti, sortirnicima, transportu, šalterima...

Kopirati
Drag cursor here to close