PORTE d. o. o.

Pionirska inovacija kroz suradničku izvrsnost

Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 05. 2024. u 11:03 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cilj projekta BOOST, koji provodi INTERA Tehnološki Park uz podršku Europske unije i Vlade SR Njemačke, je razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju. Ovaj projekt nastoji stvoriti most između poslovnog i akademskog sektora kako bi se unaprijedila suradnja i omogućila razmjena stručnog znanja, što će rezultirati dugoročnim rastom i napretkom poduzeća.

Više od 60 kompanija obuhvaćeno je projektom, a jedna od njih je i tvrtka PORTE d. o. o., mlado poduzeće s bogatom obiteljskom tradicijom u građevinskoj stolariji, osnovano 2019. godine u Banjoj Luci.

Transformativni put poduzeća PORTE d. o. o.

Nikola Novaković, direktor i osnivač PORTE d. o. o., brzo je postavio tvrtku kao istaknutog igrača u sektoru obrade drva, vođen predanošću kvaliteti, majstorstvu i stalnom poboljšanju. Specijalizirana za proizvodnju visokokvalitetnih sobnih vrata, tvrtka je ubrzo stekla priznanje za svoj inovativni pristup. Međutim, poput mnogih ambicioznih pothvata, PORTE d. o. o. suočio se s izazovima na putu do uspjeha.

Prepoznajući potrebu za stručnošću i smjernicama za prevladavanje prepreka, tvrtka je iskoristila priliku za sudjelovanje u projektu BOOST. Uz podršku eksperta s Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci, dipl. ing. Žarka Milanovića, PORTE d. o. o. krenuo je u ambiciozan projekt razvoja inovativnog asortimana sobnih vrata koji bi zadovoljio najviše standarde kvalitete i rastuće potrebe tržišta.

Realizacija projekta

U skladu s projektnim zadatkom, u suradnji s angažiranim osobljem poduzeća PORTE d. o . o . izvršena je detaljna analiza svih ulaznih parametara proizvodne opreme, potrošnog materijala i sirovina, te parametara procesa. Provedeno je 20 eksperimenata u cilju definiranja tehnologije presovanja 3 tipa istog proizvoda koje poduzeće proizvodi.

Tvrtka je imala problem s postojećom presom za laminiranje segmenata sobnih vrata te je nabavkom nove tople uljne prese napravila iskorak u tehnološkom osuvremenjivanju pogona.

Realizacijom aktivnosti projekta okončan je kompletan proces razvoja novog proizvoda započet prije 12 mjeseci, čime su stvoreni tehnički preduvjeti za pokretanje serijske proizvodnje sobnih vrata poboljšane kvalitete i izlazak novog proizvoda na tržište.

Nakon završetka projekta poduzeće je povećalo svoj proizvodni asortiman sobnih vrata kvalitetnijim proizvodom za kojim tržište trenutno iskazuje veliku potražnju. Radi se o proizvodu za koji građevinski sektor u ovom trenutku pokazuje veliku zainteresiranost i od kojeg se u narednom periodu očekuje značajni financijski benefit.

Potvrda toga je činjenica da iako je od završetka projekta prošlo relativno malo vremena, poduzeće je već uspjelo da tim projektom razvijenih sobnih vrata predstavi građevinskim investitorima.

Sa završetkom projekta Nikola Novaković je s osmijehom rekao: „Sad više nisam u grču i ne bojim se nastupiti ni na jednom tržištu.“

Projekt BOOST je dio projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME kojeg zajednički financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju.

Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Kopirati
Drag cursor here to close