Dugovanja

Prodaja imovine kojom se ne može raspolagati: Može li država spasiti BHRT od bubnja?

Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a (zemljište i zgrade) iznosi oko 160 milijuna KM.
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 09. 2024. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Općinskim sudom u Sarajevu za sutra je zakazana prodaja nekretnina BHRT-a po tužbi Europske radiodifuzne unije (EBU) na ime duga koji s kamatama iznosi 16 miliona KM, priopćeno je danas iz Upravnog odbora BHRT-a.

Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a (zemljište i zgrade) iznosi oko 160 milijuna KM.

Ugrožena državna imovina

"Najveći dio imovine koja `ide na bubanj` upisana je kao `državna imovina`, koja je odlukom visokog predstavnika privremeno izuzeta iz pravnog prometa. Usprkos toj činjenici, Općinski sud naložio je prodaju imovine putem javnog nadmetanja", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako ovim činom ne samo da je ugrožena "državna imovina" već može predstavljati i uvod u nestanak BHRT-a kao javnog RTV servisa, koji po zakonu pokriva cijelu BiH.

Upravni odbor apelira na pravosudne i institucije BiH da "pronađu pravni način za odgađanje licitacije i nađu rješenje za dug BHRT-a prema EBU i tako spriječe destrukciju i `državne` imovine BHRT-a".

Zbog neriješenog financiranja, BHRT nije u stanju iz svojih prihoda izmiriti obavezu prema EBU, navodi se u priopćenju.

Istodobno, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto kazao je da će Pravobraniteljstvo BiH sutra tražiti odgodu zakazane prodaje nekretnina BHRT-a.

Kazao je to nakon zakazane sjednice Vijeća ministara BiH koja zbog tehničkih razloga nije održana, odnosno jer ministar financija BiH Srđan Amidžić, koji je imao veliki broj predloženih tačaka, nije prisustvovao sjednici. 

Upitno raspolaganje

''Postoji veliki niz problema u vezi te licitacije. Činjenica je da dug iznosi 16 milijuna, a da je procjena imovine viša od 150 milijuna. Besmisleno je prodavati toliku imovinu zbog takvog duga'', istaknuo je.

Video: Forto: Pravobranilaštvo BiH će sutra tražiti odgodu prodaje imovine BHRT-a

Forto je također kazao da se radi o državnoj imovini te da je upitno raspolaganje tom imovinom s obzirom na zabranu raspolaganja državnom imovinom koju je nametnuo visoki predstavnik.

''Ne mogu zamisliti da će ozbiljan investitor doći ponuditi neki ozbiljan iznos, kada zna da mogu uslijediti žalbe, reakcija OHR-a i Vijeća ministara BiH'', dodao je. 

Forto je kazao da će na Vijeću ministara tražiti da se usvoji zakon kojim će se kroz proračun u sljedećim godinama riješiti pitanje duga kako ne bi dolazili u takve besmislene situacije.

Općinski sud naložio je za sutra prodaju imovine putem javnog nadmetanja. Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a, zemljišta i zgrade iznosi 160 milijuna KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close