HP Mostar

Reakcija nakon štrajka: Razmatra se povećanje naknada za troškove prijevoza

Uprava Društva, naveli su, ''razmatra mogućnost povećanja iznosa naknada za troškove prijevoza radnika u nastupajućem vremenu''.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 03. 2022. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fokus Uprave Društva u nastaloj krizi je očuvanje radnih mjesta, poboljšanje materijalnih prava radnika i održivost poslovanja, priopćila je Uprava Društva Hrvatske pošte d.o.o. Mostar povodom subotnjeg štrajka upozorenja sindikata tog poduzeća.

Rekli su kako je štraj održan ''bez navođenja razloga koji bi ukazali na kršenje odredbi Pravilnika o radu ili Granskog kolektivnog ugovora u segmentu materijalnih prava radnika od strane Uprave Društva'', te da smatraju ''ovakav istup štetnim po ugled i poslovanje Hrvatske pošte d.o.o. Mostar''.



''Imajući u vidu kako Društvo posluje u konkurentnom okruženju, ovakvi medijski istupi stvaraju negativnu klimu i nepovjerenje poslovnih korisnika u kvalitetno pružanje usluga. Novonastale ekonomske okolnosti uzrokovane sukobima u Ukrajini će značajno utjecati na troškove energenata (gorivo i struja), koji su jedan od najznačajnijih troškova u poštanskoj djelatnosti, te je pred Upravom Društva izazov kako održati poslovanje Društva.  Također smo svjesni da ova kriza i sva poskupljenja kojih smo svakodnevno svjedoci značajno utječu na životni standard naših radnika'', navodi se.

Uprava Društva, naveli su, ''razmatra mogućnost povećanja iznosa naknada za troškove prijevoza radnika u nastupajućem vremenu''.

''Fokus Uprave Društva trenutno je na definiranju mjera koje će osigurati operativnu održivost poslovanja i očuvanje svakog radnog mjesta u Društvu, a što bi trebao biti naš zajednički interes, a time  i interes sindikata.

U cilju objektivnog informiranja, naglašavamo kako je Uprava Društva kroz zadnje izmjene Pravilnika o radu, organizacijskoj strukturi i sistematizaciji radnih mjesta u skladu sa financijskim mogućnostima korigirala koeficijente najnižih plaća radnicima. Plaće poštara i vozača povećane su 5%, poštara za brzu dostavu 10%, a od siječnja 2022. usklađena je i minimalna plaća sukladno Uredbi Vlade FBiH, te su se plaće čistačica povećale za 15%. S obzirom na rast prosječne plaće u FBiH od siječnja 2022. godini svim radnicima Društva povećan je i topli obrok za 5% i iznosi 9,98 KM po danu, osigurana su sredstva za isplatu regresa u iznosu od 511 KM, što je povećanje za 5% u odnosu na 2021.

Isto tako u 2022. godini svim radnicima koji ostvare pravo na dodatne naknade iste su uvećane u odnosu na 2021. godinu, kako slijedi: naknada za rođenje djeteta za 9,2%, naknade za slučaj smrti člana obitelji 9,2%, naknada za pomoć u slučaju bolesti radnika 9,2% kao i otpremne za odlazak u mirovinu za 3,2%. Iako to nije obvezujuće po granskom kolektivnom ugovoru, u 2022. godini Društvo je za sve radnike ugovorilo kolektivno osiguranje za slučaj bilo kakve nezgode ili smrti, kako bi smo pokrili i ovakve neželjene rizike kojima su radnici prilikom svakodnevnog rada izloženi.

Imajući u vidu sve navedeno smatramo da Uprava Društva kontinuirano poduzima aktivnosti u cilju poboljšanja materijalnih prava radnika, i to će činiti i dalje. Stoga smatramo da su ovakve aktivnosti NSDHP kontraproduktivne i čine štetu Društvu u cjelini i svim radnicima, bez obzira da li su članovi imenovanog sindikata'', navedeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close