Javne nabavke

Sindikat prozvao HP zbog GPLS, oni se pravdali, a Revizija ustvrdila: Kršio se Zakon

Kod projekta izgradnje Glavnog poštanskog logističkog središta (GPLS) ukupna cijena povećala za 950.617 KM bez PDV-a, što je povećanje od 13,91%. Rok za izvođenje radova prekoračen je za više od 527 dana.
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 06. 2024. u 16:48 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija u FBiH objavio je izvještaj o financijskoj reviziji društva ''Hrvatska pošta'' d.o.o. Mostar za 2023. godinu u kojem su kada je riječ o izvještaju o reviziji usklađenosti, revizori dali mišljenje s rezervom, a velike zamjerke imali su na provedene postupke javnih nabavki.

''Kod provođenja postupaka javnih nabavki u iznosu od najmanje 322.733 KM nije postupano u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u dijelu koji se odnosi na ocjenjivanje ponuda u skladu sa zahtjevima iz tenderske dokumentacije, odabir odgovarajućeg postupka i sačinjavanje tenderske dokumentacije na način da se svim ponuđačima omogući jednak tretman'', istaknuto je u izvještaju.

foto: Pratimo tendere / Izvješće Ureda za reviziju institucija u FBiH

Problematizirano je postupanje Društva kada je riječ o projektu izgradnje Glavnog poštanskog logističkog središta (GPLS). Naime, ''Hrvatska pošta'' su vršile izmjene i dopune ugovora kojima se ukupna cijena povećala za 950.617 KM bez PDV-a, što je povećanje od 13,91%, iako je ugovorom definirano da su cijene u prihvaćenoj ponudi fiksne i da se neće mijenjati.

Osim toga, redovno se odobravalo prolongiranje rokova za završetak radova glavnom izvođaču (''Promark'' d.o.o), a nisu obračunate ugovorne kazne za svaki dan kašnjenja. Rok za izvođenje radova prekoračen je za više od 527 dana.

'Debelo nedovršeni kapitalni projekt'

Vezano za izgradnju zgrade Glavnog poštanskog logističkog središta (GPLS) prije nekoliko dana iz HP Pošte Mostar demantirali su navode Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske pošte Mostar koji je tvrdio ''da se zgrada GPLS-a opisuje kao 'debelo nedovršeni kapitalni projekt'

Ove navode negirali su tvrdeći da je ''Društvo je za GPLS ishodovalo uporabnu dozvolu, što se može i provjeriti u Gradskoj upravi Grada Mostara u Odjelu za urbanizam''.

''Troškovi gradnje objekta su cca. 8 mil. KM, a ne 'preko 10 milijuna kako se navodi proizvoljno u priopćenju NSDHP'', naveli su u svom demantu iz HP Pošte Mostar.

Narušavalo se načelo konkurencije

Kada je riječ o izvješću revizije ustanovljeno je i kršenje zakona kada je riječ o osiguranju pravične i aktivne konkurencije u postupcima javnih nabavki, odnosno ustanovljeno je da se narušavalo načelo konkurencije.

Konkretno, riječ je o tenderu za nabavku usluga održavanja i razvoja aplikacije za pozadinsko poslovanje. Procijenjena vrijednost je iznosila 220.000 KM, a ugovor vrijedan 219.320 KM na kraju je dodijeljen jedinom ponuđaču, mostarskoj firmi ''Select M'' d.o.o.

Samim tenderom, u dijelu tehničke i profesionalne sposobnosti ponuđača, predviđeni su bili minimalni uvjeti u vidu određenog broja stručnih osoba, a iz Društva nisu adekvatno obrazložili zašto su postavljeni ovakvi zahtjevi.

foto: Pratimo tendere / Dio izvješća Ureda za reviziju institucija u FBiH

''Nisu prezentirana obrazloženja na osnovu kojih se može potvrditi da traženi broj stručnih osoba u tenderskoj dokumentaciji predstavlja minimalne zahtjeve, što je obveza ugovornog organa (...) Ovim načinom utvrđivanja uvjetovane ponude i ograničavanjem na određene certifikate, narušava se načelo konkurencije, a samim tim i mogućnost ugovornih organa da postignu najveću vrijednost za svoj novac. Ovim postupkom nabavke nije osigurana pravična i aktivna konkurencija svih ponuđača, niti je predmetna nabavka definirana na stvarnoj konkurentskoj osnovi'', naveli su revizori.

Odbačena ponuda firme ''Guma M''

Dalje, ''Hrvatska pošta'' su, prema navodima revizora, trebale odbaciti ponudu firme ''Guma M'' za usluge održavanja vozila u garantnom roku, jer su dostavili nepotpune dokaze u odnosu na zahtijevane uvjete.

Istaknuli su još i kako kod provođenja određenih direktnih sporazuma nije prezentirano da je prilikom istraživanja tržišta korištena ista metodologija za procjenu cijena na tržištu.

Konačno, problematizirali su i to što je Društvo u 2023. godini realiziralo nabavku poslovnih poklona putem otvorenog postupka u iznosu od 33.850 KM, te putem četiri direktna sporazuma u iznosu od 20.457 KM.

''Budući da se radi o istovrsnim nabavkama za koje je bilo moguće provesti jedan postupak (u ovom slučaju jedan otvoreni postupak, uzimajući u obzir ukupnu vrijednost provedenih postupaka), Društvo nije postupilo u skladu s članom 15. stav 7. Zakona o javnim nabavkama koji propisuje da ugovornom organu nije dozvoljeno dijeljenje predmeta nabavke s namjerom izbjegavanja primjene odgovarajućeg postupka definiranog Zakonom'', navodi se u izvještaju.

Nezadovoljstvo Nezavisnog sindikata

Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske Pošte Mostar nedavno je izrazio nezadovoljstvo zbog ponude povećanja plaće radnicima od 5 posto.

''Firma koja je u ovoj godini predvidjela iznos od čak 460 tisuća KM za sponzorstva i reprezentaciju, firma koja se hvali s višemilijunskim (vjerojatno preko 10 milijuna KM) debelo nedovršenim 'kapitalnim projektima', firma čijih se desetak službenih vozila (limuzina) svakodnevno koristi u privatne svrhe - svojim radnicima danas nudi povećanje plaće od 5 posto. U nominalnim vrijednostima to je za KV radnike iznos od 46 KM, SSS 49 KM, a za VSS, npr. radno mjesto viši stručni suradnik 81 KM'', istaknuo je Tomislav Erić, predsjednik Sindikata.

Nema za nešto više

Kako objašnjava, poručeno im je da ''za nešto više nema novca''.

''Sindikatima je rečeno kako za nešto više nema novca, a u trećem mjesecu ove godine za petnaestak dana realiziran je tender vrijedan 168 tisuća KM (bez PDV godišnje) za kojeg je bilo novca i kojim je osnovna djelatnost HP Mostar (prijevoz pošte za razmjenu između tri poštanska operatera u BiH) data vanjskoj firmi'', naveo je.

Erić tvrdi kako ovo nije prvi puta da za nešto što djelatnici HP mogu i trebaju raditi sami, novci idu vanjskim firmama.

''Tako je za HP Mostar trenutni Pravilnik o radu radila vanjska firma koja nikada ranije nije radila nešto slično državnom poduzeću, dok su sve prethodne pravilnike izrađivale službe HP Mostar. Dostavna vozila HP Mostar ne pripadaju HP Mostar nego su iznajmljena posebnim, skupim ugovorima s vanjskim firmama kako bi se obavljala osnovna djelatnost previđena zakonom itd. Ovako je dakle Uprava HP Mostar riješila problem manjka vozača i njihove preopterećenosti, ali na način da nije zaposlila nove i svim našim vozačima podigla plaće'', naglasio je.

Istaknuo je kako su u situaciji da privatna firma koja vrši zakonom predviđenu osnovnu djelatnost HP Mostar kasni s dolaskom na relacijama Mostar – Vitez - Mostar, te da radnici u sortirnici moraju uz čekanje ulagati dodatni trud kako bi zadovoljili sve traženo od vanjske firme.

 ''Trošak jednog vozača u HP Mostar na godišnjoj razini s 20 godina staža iznosi oko 24 tisuće KM. Lako je izračunati što je se sve moglo učiniti s ovih 168 tisuća KM koje dajemo vanjskoj firmi za prijevoz pošte, između ostalog, zaposliti još vozača i podići im plaće, pa i nabaviti novo vozilo'', naveo je Erić u priopćenju za javnost.

Nakon priopćenja Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske Pošte Mostar demantijem oglasila se Hrvatska Pošta Mostar smatrajući, između ostaloga, ''neprimjerenim od strane NSDHP komentiranje poslovnih odluka''.

Kopirati
Drag cursor here to close