Treći najbogatiji u BiH

Stanić preuzeo Bihaćku pivovaru

Stanić je sklopio ugovor o preuzmanju 45,28 posto dionica Bihaćke pivovare te još 4,52 posto dionica koje ne kotiraju na Sarajevskoj berzi i objavit će ponudu za preuzimanje i ostalih dionica.
Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 07. 2024. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kreševski biznismen Svjetlan Stanić preuzeo je kontrolni paket u Bihaćkoj pivovari.

Stanić je sklopio ugovor o preuzmanju 45,28 posto dionica Bihaćke pivovare te još 4,52 posto dionica koje ne kotiraju na Sarajevskoj berzi i objavit će ponudu za preuzimanje i ostalih dionica.

U obavijesti dostavljanoj Sarajevskoj burzi Stanić navodi da će predmet ponude za preuzimanje biti 1.269.771 dionica Bihaćke pivovare, odnosno 49,88 posto, piše Hina.

Većinski vlasnik Bihaćke pivovare do sada je bila obitelj Ibrahompašić, sa Ademom kao najvećim dioničarem koji je posjedovao 48,95 posto dionica, piše Hina.

Bihaćka pivovora bilježi pad poslovnih aktivnosti, a samo u 2023.godini ukupni prihodi pali su joj za oko 2 milijuna KM, na 6,1 milijun KM.

Dionicama Bihaćke pivovare posljednji put trgovano je 7. ožujka ove godine po cijeni od 0,26 KM.

Svjetlan Stanić ključna je osoba obiteljske tvrtke Stanić, koja posluje još od 1983. godine. Tjednik Nedeljnik ga je procijenio kao trećeg najboagtijeg čovjeka u BiH bogatstvom vrijednim 631 milijun eura.

Treba napomenuti da Stanić grupa ima u svom portfelju pivo, budući da je eksluzivni distributer Hainekena. Preuzimanjem Bihaćke pivovare prodaju će nadomjestiti distribucijom.

Stanić Grupa je tržišni lider u distribuciji pića, duhanskih proizvoda i tehničke robe, a surađuje s najvećim svjetskim multinacionalnim tvrtkama i brendovima.

Snažan uzlet Stanić Grupa doživljava akvizicijom hrvatskog brenda voćnih sokova Juicy krajem 2013. godine, čime je napravljen iskorak u segmentu proizvodnje. Početkom 2022. godine Stanić Beverages d.o.o., članica Stanić Grupe, stekla je 98,25% udjela u Maraski d.d., jednom od najstarijih proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close