TIBiH

Sud naložio Elektroprivredi da javnosti dostavi podatke o poslovanju

Transparency International BiH (TIBiH) dobio je sudski spor protiv Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) koja, kako navode, već osam mjeseci odbija da dostavi javnosti podatke o poslovanju tog javnog poduzeća.
Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 02. 2020. u 13:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International BiH (TIBiH) dobio je sudski spor protiv Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) koja, kako navode, već osam mjeseci odbija da dostavi javnosti podatke o poslovanju tog javnog poduzeća.

Iz te nevladine organizacije podsjećaju da su tražili na uvid financijski i revizorski izvještaj, informacije o broju zaposlenih, kao i o naknadama koje primaju članovi nadzornog odbora, ali ih uporno kriju od javnosti.

U odgovoru na tužbu TIBiH-a, uprava matičnog poduzeća ERS-a tvrdila je da to ''nije javno poduzeće u smislu ovog zakona o slobodi pristupa informacijama'' i da podaci o njegovom poslovanju ''nisu od javnog interesa''.

Okružni sud u Trebinju odbacio je te konstatacije i naložio upravi ERS-a da u roku od 30 dana odgovori na zahtjeve TIBiH-a za dostavljanjem ovih informacija, koje su same po sebi trebale biti dostupne javnosti.

''Ove informacije koje su pod kontrolom javnog organa predstavljaju javno dobro i javni pristup ovim informacijama promovira veću transparentnost i odgovornost Elektroprivrede RS koja ima obavezu da objavi zahtijevane informacije'', navodi se u obrazloženju presude.

''Ipak, samo zavisna poduzeća redovno objavljuju financijske izvještaje, dok matično poduzeće i dalje ne objavljuje izvještaje o poslovanju, koje su proteklih godina pratile brojne kontroverze'', istaknuli su iz TIBiH.

Jedine informacije koje javnost dobiva dopiru iz medijskih navoda i javnih nastupa članova uprave.

Revizori su, ipak, u dva navrata pronalazili veće gubitke od iskazanih u financijskom izvještaju pa je tako 2015. utvrđen gubitak od 159 milijuna, a godinu dana kasnije od 70 milijuna maraka.

Iz uprave ERS-a tvrde da se stanje stabilizira i da je poduzeće 2018. godine imalo dobit od 16,5 milijuna maraka, a revizorski izvještaj za taj period još nije dostupan javnosti.

Osim matičnog, nijedno od ovisnih poduzeća iz sastava ERS-a nije dostavilo TIBiH-u podatke o iznosima naknada koje primaju članovi nadzornih odbora.

Iz TIBiH dodaju da već dugo ukazuju na netransparentnost u radu brojnih javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini, protiv kojih su vodili nekoliko sudskih sporova. Tijekom izrade baze podataka o poslovanju javnog sektora, TI BiH je iste podatke tražio od 159 javnih poduzeća u BiH, a samo njih 86 ih je dostavilo u zakonom predviđenom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close