dmBiH

U organizaciji kompanije dm održane tri konferencije na teme fizičkog i psihičkog zdravlja žena

Gotovo 500 posjetiteljki slušalo i sudjelovalo u predavanjima stručnjaka
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 09. 2024. u 15:38 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija dm je organizirala tri konferencije na teme fizičkog i psihičkog zdravlja žena i to u Banjoj Luci (4.9.), Sarajevu (6.9.) i Mostaru (10.9.). Predavanja su održali stručnjaci iz oblasti ginekologije, psihologije, endokrinologije, nutricionizma, s posebnim fokusom na menstrualno zdravlje.

Važnost razgovora o zdravlju žena

Limitiran broj ulaznica prodat je u rekordnom roku te je konferencijama prisustvovalo gotovo 500 osoba, koje su pomno pratile predavanja, sudjelovale u radionicama, ali i postavljale pitanja i diskutirale s predavačima o svim temama koje su ih zanimale i svim zdravstvenim nedoumicama koje su imale. Dio novca od kotizacija je izdvojen za Organizaciju Think Pink kojoj je uručena donacija u iznosu od 3.000 KM za mamografske preglede žena u BiH.

„Drugu godinu zaredom dm skreće pažnju i ukazuje na izazove s kojima se žene svakodnevno susreću. Stručnjaci, predavači na konferencijama su ukazali da zdravlje žena, kako fizičko tako i mentalno, mora biti prioritet. Cilj je bio da kroz ovu konferenciju otvorimo prostor za dijalog i osnažimo žene da prepoznaju značaj svog zdravlja, s akcentom na menstrualno zdravlje, jer ono nije samo fizički proces, već važan indikator općeg zdravlja žene. dm konferencije o zdravlju žena istovremeno su organizirane kako u BiH, tako i u susjednim Hrvatskoj i Srbiji te smo zajedno poslali poruku svim ženama koliko je važno da pronađu vrijeme za sebe i svoje zdravlje“, izjavila je Ajla Hadžić, menadžerica marketinga u dmBiH.

Zanimljive teme i predavači

Teme o kojima se govorilo na konferencijama su koncipirane tako da žene svih dobnih skupina saznaju na koji način u određenoj životnoj fazi funkcioniraju hormoni, što je hormonski disbalans, što je menstrualni ciklus i koje su njegove faze, kada žene ulaze u period perimenopauze, a kada u menopauzu te što svako od tih razdoblja nosi sa sobom. Nisu izostali ni savjeti nutricionista, kao i psihologa koji su na jednostavan i svima razumljiv način objasnili kako postići balans u ishrani, ali i životu.

Prepoznajte svoje simptome, individualne, kako se ponašate, prije menstrualnog, ciklusa, za vrijeme i poslije ciklusa, napravite tabelu kategorija svojih psihičkih i fizičkih osjećaja i simptoma. Jako je važno da upoznate sebe i jako je bitno da upoznate okolinu sa svojim ponašanjem, da ne trpite ni osudu okoline, a ni vlastite rolerkostere za koje se sjetimo da su posljedica PMS-a tek kada prođu, a do tada smo se posvađali s pola okoline. Ovo je moj savjet generalno kao psihologa, upoznajte sebe. Naravno, nitko nije savršen niti težimo tome, ali da znamo koje su nam mane da upozorimo i sebe i druge ljude. Žena može puno da olakša sebi i kroz ishranu i kroz organizaciju obaveza, kroz hobije, jako je bitno da znate što volite“, poručila je na sarajevskoj konferenciji Jasna Bajraktarević, psihologinja.

Osim profesorice Bajraktarević na konferenciji u Sarajevu govorile su još i prof. dr. Zelija Velija-Ašimi, endokrinologinja i dijabetologinja, o ginekologiji i akušerstvu savjete je dala mr. sci. dr. Vanesa Dujso-Radaslić, dok je dr. sci. Marizela Šabanović, upoznala sve sa pravilnom i izbalansiranom ishranom.

U Banjoj Luci učesnice su slušale o temama ishrane po fazama menstrualnog ciklusa te „Zašto više nikad neću reći: voljela bih da nemam menstruaciju!“, zatim „Emocije, šta je to? Je l' se to jede?“, kao i o četiri životne etape kroz koje prolazi svaka žena. S ovim važim temama prisutne su upoznale doc. dr. sc. med. Arnela Cerić Baničević, zatim mr. ph. Dragana Lošić, Brankica Raković, urednica prvog online magazina u BiH „Lola magazin“, dr. Bojana Carić, spec. interne medicine i subspec. endokrinologije, dok su za psihološke radionice bile zadužene Gordana Ružić Milunić i Danka Stojanović Mitrović.

Želim da pohvalim organizaciju, a posebno dame - predavače, koje su bile više nego odlične. Nutricionista Dragana Lošić, influenserka Brankica Raković, a da ne pričam kako su me oduševile doktorice. Ovakvih konferencija bi trebalo biti više, tako da sve pohvale dm-u za inicijativu da se nešto ovako organizira“, kazala je nakon konferencije Svjetlana Jokanović, jedna od posjetiteljki.

Posljednja u nizu, predavanja u Mostaru su održale: mr. Nevena Pandža, nutricionistica, zatim dr. sc. Romana Barbarić, psihijatrica, mr.sc. Tanja Krešić, spec. ginekologije i porodništva i subspec. ginekološke onkologije te msc. Petra Salarić, tabu stručnjakinja, a o značaju fizičkog zdravlja govorila je mag. cin. Ana Marija Penava, fitness instruktorica. Predavačice su govorile na teme „Zašto je zdravlje TABU?“, Mentalno zdravlje: Suočavanje s pritiscima modernog društva“, „Od puberteta do menopauze“, govorilo se o hrani kao lijeku te tjelovježbi i zdravlju žena.

Dodatni sadržaji i pogodnosti

U okviru cjelodnevnih programa dm je prisutnima osigurao i dodatne sadržaje, tako su u Sarajevu prisutni mogli da obave besplatne dermatološke preglede, izmjere minerale i vitamine, kao i krvni pritisak i šećer u krvi, te da urade masažu ruku. Ovogodišnje konferencije podržali su i partneri s brendovima: yasenka, Violeta, Libresse, Gorsen i Herbalis.

Kopirati
Drag cursor here to close