PODCAST "IMAM IDEJU"

VIDEO | Marko Laco, informatički stručnjak koji je spasio Aluminij Mostar

Gost našeg podcasta "Imam ideju" gospodin Marko Laco govori o svojim poduzetničkim projektima, ponajviše o tvrtki IT Odjel koju je pokrenuo kao 24-godišnjak, ali na jednako zanimljiv način pojašnjava i svoju misiju spašavanja mostarskog Aluminija...
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 11. 2022. u 19:24 Miljenko Buhač | Bljesak.info
MARKO LACO | PODCAST IMAM IDEJU

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ovom izdanju podcasta "Imam ideju" portala Bljesak.info razgovaramo s gospodinom Markom Lacom, osnivačem i direktorom informatičke tvrtke IT Odjel, koji iza sebe ima još niz poduzetničkih projekata (spomenimo: Zvjezdana plantaža, INEQO, Deborah consulting), te se uistinu može kazati da je gospodin Laco čovjek od ideje.

Posebno je zanimljiva njegova uloga u kompliciranom procesu ponovnog oživljavanja Aluminija Mostar, o čemu također šire govori u našem podcastu.

Dakako, zanimalo nas je prije svega kako nastao i kako se razvijao IT odjel, tvrtka koja spada među najperspektivnije u našem okruženju.

"S 24 godine okuražio sam se i osnovao IT odjel, 2013. godine. Bilo je tu, naravno, već nekih iskustava, tako da se radilo o prirodnom nastavku moje karijere. Sada već imamo nešto više od 40 uposlenih, s tendencijom porasta tog broja", kaže Laco, napominjući kako IT Odjel svoj prostor za djelovanje traži u razvoju softvera, softverskih aplikacija, prilagođavajući se potrebama i uvjetima na tržištu.

Razgovarali smo u kontekstu mjesta i uloge jedne informatičke tvrtke o nekoliko tema koje se automatski nameću: kadrovskom potencijalu u branši, načinu izobrazbe i unaprjeđenja potrebnih kadrova, fenomenu odlaska mladih ljudi u zemlje Europe, potom o uvjetima u kojima se razvija naše domaće poduzetništvo, mogućem poboljšanju tih uvjeta itd.

Što se tiče poznanstva gospodina Lace s gospodinom Amirom Kabirijem, prvim čovjekom Abraham Grupe, čija tvrtka Aluminij industrija s uspjehom radi u pogonima nekadašnjem Aluminija d.d., napominje kako je ta storija uistinu fascinantna i čini ga iznimno ponosnim, jer se Aluminij nakon gašenja 2019. ipak vratio na svjetsku scenu.

"Prilikom dolaska u Izrael prvo sam kazao poslovnom prijatelju kako imamo jednu firmu koja je toliko bitna za Hercegovinu i BiH generalno i volio bih da probamo tu nešto učiniti. Tako smo došli do dva kandidata, jedan je bio stariji, drugi mlađi, opredijelili smo se za mlađega i tako sam upoznao Amira i u principu nakon jednog dana poznanstva imali smo plan njegova prvog dolaska u Mostar...", prisjeća se tih prvih kontakata gospodin Laco.

Poslušajte razgovor u cijelosti.

Kopirati
Drag cursor here to close