173. sjednica

169 branitelja riješit će stambeno pitanje

U izvještaju je navedeno da je povrat sredstava 104,19 posto, što je izuzetno dobar rezultat, a što je vidljivo iz podataka o povratu kreditnih sredstava s prikazanim odnosom zaduženog i uplaćenog anuiteta po mjesecima za 2017. godinu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 02. 2019. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je u Mostaru, u nastavku 172. sjednice započete u Sarajevu 19.2.2019. godine, usvojila izvještaj o radu Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija za 2018. i Program rada i Financijski plan Fondacije za 2019. godinu.

Povrat sredstava

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata zaduženo je da redovno vrši nadzor nad radom Fondacije, a ova je institucija dužna da osigurava i prati blagovremeni povrat dodijeljenih kreditnih sredstava kako bi ih u što većem iznosu uključila u raspodjelu novim korisnicima.

U izvještaju je navedeno da je povrat sredstava 104,19 posto, što je izuzetno dobar rezultat, a što je vidljivo iz podataka o povratu kreditnih sredstava s prikazanim odnosom zaduženog i uplaćenog anuiteta po mjesecima za 2017. godinu, priopćila je Vlada

Financijskim planom Fondacije za 2018. godinu je za pomoć u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije bilo planirana 2.876.500 KM, od čega 675.000 KM iz Proračuna FBiH, a 2.201.500 KM iz povrata kredita dodijeljenih u ranijem razdoblju. Od ukupnog iznosa, Financijskim planom je predviđeno da 2.250.000 KM bude usmjereno za dodjelu kredita i 230.000 KM za bespovratnu novčanu pomoć.

226 zahtjeva

U sklopu četvrte tranše za 2017. godinu po utvrđenoj konačnoj rang listi doneseno je 45 pojedinačnih odluka o dodjeli kredita, u ukupnom iznosu od 525.000 KM. Kad je riječ o dodjeli kredita pete tranše za 2017. godinu, donesene su 44 pojedinačne odluke u ukupnom iznosu od 535.000 KM.

Na Javni oglas za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije, objavljen 9.5.2018. godine, prijavilo se 226 pripadnika boračkih populacija iz svih kantona Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, od čega je 169 aplikacija ispunjavalo sve zahtjeve.

Nakon provedene procedure i u skladu s raspoloživim sredstvima, donesene su pojedinačne odluke o dodjeli kredita prve tranše za 2018. godinu. Dodijeljeno je 90 kredita u ukupnom iznosu od 1.070.000 KM.

Radna prava nekadašnjeg ministarstva obrane

U drugoj prošlogodišnjoj tranši doneseno je 45 odluka o dodjeli kredita, u ukupnom iznosu od 540.000 KM.

Prošle godine je Fondacija odobrila 199 zahtjeva za bespovratnu pomoć u ukupnom iznosu od 329.900 KM.

Federalna vlada prihvatila je i informaciju o rješavanju predmeta iz oblasti radnih odnosa uposlenika nekadašnjeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, koju je pripremilo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Do donošenja propisa kojim će biti određena nadležnost za rješavanje predmeta iz ove oblasti, ovo ministarstvo će, u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, obavljati poslove vezano za ovu materiju i postupati po rješenjima o izvršenju u kojima je izvršenik Federacije BiH - Vlada Federacije BiH. Radi se o poslovima obračuna spornih doprinosa, izradi M-4 obrasca i njihovog dostavljanja u Federalni zavod za PIO na potvrdu, a nakon toga i Federalnom ministarstvu financija, radi davanja suglasnosti za provođenje rješenja o izvršenju.

Obvezna isplata

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata je zaduženo da za Vladu FBiH pripremi prijedlog propisa kojim će biti određeno kao nadležan organ obavezan za rješavanje predmeta iz oblasti radnih odnosa ovih uposlenika.

Federalno ministarstvo financija je obvezano da isplaćuje financijska potraživanja nastala iz predmeta iz oblasti radnih odnosa uposlenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske FBiH.

Federalno pravobraniteljstvo je zaduženo da u predmetima ovih radno-pravnih sporova zastupa organe i tijela Federacije BiH i da, u suradnji s Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, Vladi FBiH dostavi informaciju o ukupnom broju i statusu predmeta po tužbama podnesenim od strane bivših pripadnika Vojske FBiH i uposlenika bivšeg FMO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close