Sarajevske raskrsnice

Adnan Šteta se hvali pametnim sustavima, a svjetla na semaforima ne rade

Fokus je prije nekoliko mjeseci proveo uličnu i online anketu o potrebama stanovnika glavnog grada BiH. Veliki postotak njih odgovorio je da žele sigurnije okruženje, a neki i podsjetili na prometne nesreće.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 08. 2024. u 08:30 S. Karaica/ Fokus.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesecima na brojnim sarajevskim raskrsnicama ne rade semafori. Točnije, ne pale se neka od svjetala pa vozači, recimo, ne vide da se trebaju zaustaviti jer crveno nije u funkciji.

Isto tako ni pješaci ne znaju kada je sigurno da pređu prometnicu. A znamo koliko su opasni bahati trkači čak i kada je signalizacija u funkciji te koliko je nedužnih osoba stradalo posljednjih godina. Još jedna opasnost građanima nije trebala i morala je biti izbjegnuta.

Fokus je prije nekoliko mjeseci proveo uličnu i online anketu o potrebama stanovnika glavnog grada BiH. Veliki postotak njih odgovorio je da žele sigurnije okruženje, a neki i podsjetili na prometne nesreće u kojima su stradale Selma i Edita, Jelena, Hava, Azra i Alma... Nažalost, ovdje se popis ne završava.

Nisu uvijek krivi vozači ni pješaci

Stručnjak za promet, univerzitetski profesor Osman Lindov pojašnjava zašto su raskrsnice opasne i koliko je značajna adekvatna signalizacija.

"To su opasna mjesta u prometu zbog miješanja različitih tijekova prometa, vozila, pješaka, biciklista i drugih. Iz navedenih razloga posebna pažnja mora se posvetiti reguliranju prometa i kretanja na takvim mjestima. Sustavi reguliranja su različiti, a odabir ovisi i od stupnja opasnosti raskrsnice. U gradskim sredinama, zbog prevelikih rizika i velikih tokova pješaka i vozila, koristi se svjetlosna signalizacija koja je najsigurniji vid regulacije", kazao je Lindov za Fokus.

Naglašava da održavanje semafora zahtjeva posebnu pažnju jer svaka sekunda ispadanja tih sustava predstavlja veliku opasnost.

"Ovo što se događa na ulicama Sarajeva, kada samo pojedina svjetla ispadaju zbog neodržavanja sustava, predstavlja posebnu opasnost i 'nepoznata' je u održavanju sustava. Ali, eto, vidimo sve može i nema odgovornosti nadležnih službi koje su zadužene za ove sustave, prije svega Ministarstva prometa KS", navodi Lindov te dodaje da je problem nepoznavanje sustava, neodgovornost i nepostojanje kaznene politike za organe i organizacije koje bi morale omogućiti da putevi u svakom trenutku biti sigurni za odvijanje prometa.

"Tako da ovo je samo mali dio 'problema' održavanja naših cesta za koje nema kazne jer vjerojatno će se okriviti sudionik prometa, vozač, pješak, biciklist i drugi. Policija, sudstvo i tužiteljstvo zbog svoje neukosti i nestručnosti neće 'okriviti' cestu kao suodgovornika u događanju prometne nesreće. Tako je do sada bilo, a i tako će i dalje biti jer nitko ove ljude ne educira u ovom segmentu... i oprosti im Bože na njihovom neznanju", govori ovaj ekspert.

Zato mlade buduće vozače na vrijeme treba pripremiti na sve izazove s kojima se mogu susresti na gradskim ulicama. Edin Šabić iz Udruženja autoškola i instruktora vožnje KS kaže da su na pojedinim raskrsnicama uočili neispravnu signalizaciju na semaforima.

Čekali dva mjeseca, a mogli su odmah

"Mi se svakodnevno susrećemo s takvim problemima i pokušavamo tijekom obuke objasniti kandidatima da su to uobičajene pojave i da se način reguliranja prometa može mijenjati svakog trenutka. A mi vozači moramo poštovati trenutnu situaciju. Međutim, takve pojave ne utječu na kvalitetu obuke", kazao je Šabić za Fokus.

O funkcioniranju semafora trebalo bi brinuti Ministarstvo prometa KS. Međutim, očito su svu pažnju usmjerili na uvođenje sustava adaptivnog upravljanja prometom, a istovremeno zapostavili semafore koji će ostati izvan njega.

U odgovoru koji je Fokusu dostavljen iz ovog ministarstva, na čijem čelu je ministar Adnan Šteta, pokušali su se opravdati navodnim ograničenjima i nepostojećim rokovima iz Zakona o javnim nabavkama BiH.

A istina je da nisu adekvatno reagirali nakon što je ugovor o održavanju s kompanijom STEP d.d. istekao još u ožujku 2024. godine.

"U skladu s planom javnih nabavki Ministarstvo prometa odmah je raspisalo novi javni poziv koji je ponovo predviđao zaključivanje okvirnog ugovora s najpovoljnijim ponuđačem. Na javni poziv se odazvala samo kompanija STEP koja nije dostavila potrebnu dokumentaciju te je prema zakonskoj proceduri javni poziv poništen. S obzirom na to da se radi o otvorenoj proceduri u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, rokovi su duži i moraju se poštovati, a posljedica toga je da od ožujka do danas nemamo redovno održavanje. Nakon proteka utvrđenih rokova Ministarstvo je ponovo raspisalo javni poziv te je trenutno u fazi potpisivanja okvirnog sporazuma i odmah prvog pojedinačnog ugovora za sve kvarove koji su se dogodili u periodu van redovnog održavanja", rekli su u Ministarstvu za Fokus.

Uvidom u Portal javnih nabavki utvrdili su da je tender poništen 26. travnja, a novi neopravdano objavljen skoro dva mjeseca kasnije.

Direktor uhićen 2018. u akciji "Zadruga"

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo tendere, potvrdio je da se nije moralo čekati ni dana.

"Ponavljanje postupka nabavke dva mjeseca nakon poništenja prethodnog nema nikakvo opravdanje vezano za zakonske rokove. Ugovorni organ je mogao, a zbog važnosti predmeta nabavke u konkretnom slučaju i morao pokrenuti novi odmah nakon poništenja prethodnog postupka", pojašnjava Golubović.

Iako Ministarstvo još nije službeno objavilo tko će u naredne dvije godine održavati semafore u KS za oko pola milijuna maraka, sudeći po odgovoru koji nam je dostavljen, ponovo je izabran STEP d.d.

S ovom kompanijom prethodno je bio sklopljen trogodišnji okvirni sporazum vrijedan oko 1,4 milijuna KM, koji je, kako smo naveli, istekao u ožujku.

Zanimljivo je da je direktor STEP-a Midhat Hajrić poznat pravosudnim organima. Uhićen je u veljači 2018. godine u okviru akcije "Zadruga", kao jedan od osumnjičenih za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca. U Kantonalnom tužilaštvu KS kazali su za Fokus da istraga u ovom predmetu još traje i da ne mogu dati informacije o Hajrićevom statusu.

Bilo kako bilo, ni nakon šest godina nema epiloga u ovom predmetu, ali zato ima unosnih tenderskih poslova za ovu firmu. Prema podacima Portala javnih nabavki, u tom periodu STEP je s javnim sektorom sklopio ugovore vrijedne više od 15 milijuna maraka.

U Ministarstvu prometa KS rekli su za Fokus da u vrijeme potpisivanja ugovora 2021. godine nisu imali informaciju o Hajrićevom uhićenju što je teško povjerovati jer bila je to udarna vijest u svim medijima.

Kazna za crveno, a svjetlo ne radi

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova KS, u periodu siječanj - lipanj 2024. godine na području Kantona Sarajevo registrirana je 4.841 prometnih nesreća.

Do materijalne štete došlo je u 4.406, a u 435 nesreća poginulo je pet, a ozlijeđeno 557 osoba. U naseljima se dogodila 4.481 prometna nesreća, a izvan naselja bilo ih je 360. Skoro 700 na raskrsnicama.

Policijski službenici MUP-a izrekli su 302 prekršajne sankcije vozačima zbog prolaska vozilom kroz raskrsnicu na znak uključenog crvenog svjetla.

Jesu li i kako tretirali zabranu prolaska na crvenom koje ne svijetli, nije nam poznato.

Na pitanje Fokusa znaju li da veliki broj semafora u Sarajevu nije u potpunoj funkciji te koliko to ugrožava sigurnost, nisu odgovorili. Rekli su tek da je za semafore nadležno Ministarstvo prometa KS.

Kopirati
Drag cursor here to close