Analiza

Niska ponuda, visoka potražnja: Broj predviđenih stanova za gradnju u BiH pao za 54 posto

U lipnju 2024. u Bosni i Hercegovini je zabilježen značajan pad izdatih odobrenja za građenje kako kod visokogradnje tako i kod niskogradnje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 07. 2024. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U lipnju 2024. u Bosni i Hercegovini je zabilježen značajan pad izdatih odobrenja za građenje kako kod visokogradnje tako i kod niskogradnje. Pad broja predviđenih stanova za gradnju mogao bi dodatno zaoštriti stanje na ionako još uvijek pregrijanom tržištu nekretnina, koje karakterizira niska ponuda i visoka potražnja, piše portal Bloomberg Adria.

Tako je u usporedbi s lipnjem 2023. broj izdatih odobrenja za građenje niži za 26,6 posto, a u odnosu na prоsјеčаn brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе u 2023. taj broj je manji za 29,3 posto. Brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u lipnju 2024. gоdinе u оdnоsu nа brој prеdviđеnih stаnоvа zа gradnju u 2023. gоdini manji је zа 54 posto, а u оdnоsu nа lipanj 2023. manji је zа 57 posto.

Ako se uporede podaci za prvih šest mjeseci 2024. s istim razdobljem prošle godine, broj izdanih odobrenja za građenje veći je za 8,8 posto. Međutim, ovaj rast je posljedica povećanja broja izdatih odobrenja od 29,4 posto za projekte niskogradnje. Kod objekata visokogradnje broj izdatih odobrenja je veći za 1,4 posto, s tim što odobrenja za gradnju stambenih objekata bilježe pad od 0,9 posto.

Visoke kamate, manjak radnika

Sektor građevinarstva će u Adria regiji imati mješovit učinak u ostatku godine, naveli su analitičari Bloomberg Adrije u svojoj posljednjoj analizi.

Rast aktivnosti u građevinskom sektoru gurat će izgradnja javne infrastrukture, ali će izgradnji stambenog prostora ići nešto lošije zbog još uvijek visokih kamatnih stopa, ali i manjka kvalificirane radne snage.

"Što se tiče cijena nekretnina, očekujemo stagnaciju ili veoma blag rast u nekim zemljama na kraju 2024. godine. Ovdje ne mislimo na cijenu zemljišta, koja će nastaviti rasti. Na sporiji rast će također uticati manja tražnja, naročito po pitanju stambenih nekretnina", naveli su analitičari.

Pad prodaje stanova

Prema podacima portala za promociju i prodaju nekretnina Nađi stan, u 2023. godini je u sarajevskim općinama prodano ukupno 1.765 stanova, što je za 30 posto manje u odnosu na 2022., kada je prodano ukupno 2.506 stanova. Najviše stanova u 2023. je prodano u općinama Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo i Centar Sarajevo, dok je u ostalim općinama broj prodanih stanova znatno manji. Do smanjenja prodaje stanova je došlo u svim općinama osim Vogošće, u kojoj je prodano 26 posto više nego u 2022. godini.

"Kod nas je već neko vrijeme veća potražnja nego ponuda, što je rezultat nekoliko faktora. Između ostalog, imali smo smjenu vlasti i sporiji proces dobijanja građevinskih dozvola, ali to se polako mijenja", kazao je za Bloomberg Adria Start Minet Musić, direktor MM Real Estate.

Ističe da su podaci o padu prodaje stanova od 30 posto u prošloj godini pokazatelj potrebe za korekcijom cijena, što je u određenoj mjeri i utjecalo na prošlogodišnje trendove. Međutim, ono što je u najvećoj mjeri doprinijelo padu prodaje jeste nedostatak ponude.

"Od korone i vrhunca inflacije u 2022. imamo stalni rast potražnje. U posljednjoj godini u BiH i Sarajevu smo prodavali po rekordno visokim cijenama, međutim ponuda je bila vrlo skromna", ističe Musić.

Kopirati
Drag cursor here to close