Mostar

Centar 2 - Radovi na parkingu najavljeni uskoro, stanari skeptični

Stanovnici mostarskog naselja Centar 2 ove zime vjerojatno neće trebati gumene čizme, uskoro kreće izgradnja parkirališta. Iako je u planu i sadnja drveća, stanari su skeptični te će pozorno pratiti radove. No pitaju i što je s prostorom za djecu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 09. 2024. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici mostarskog naselja Centar 2, točnije iza Osnovne škole Ilije Jakovljevića nisu ni ovu jesensku sezonu uvjereni da će imati uređeni plato između zgrada, a s kišnim danima vratile su se i ogromne lokve i blatnjave površine.

''Dvorište je očajno zapušteno, ne zna se kada nam je gore ljeti kada zapuše vjetar i digne prašinu u zrak ili zimi kada su tu ogromne lokve'', pišu nam stanovnici ovog naselja, ogorčeni zbog godina čekanja.

Prvi kišni dani opet su izazvali 'probleme', a naselje je u "toliko lošem stanju da se za vrijeme kišnih dana ne može proći pješice zbog lokvi i blata, a automobilom je skoro nemoguće zbog ogromnih rupa".

Tijekom kiše ovo područje postane kao malo jezero

Završena dvorana, kapije u dvorištu

''Nedavno je napravljena nova Sportska dvorana Osnovne škole Ilije Jakovljevića čije gradilište je praktički zauzelo i pola našeg dvorišta i kakvog takvog parkinga za naša vozila. Iako su radovi na dvorani završili ima par mjeseci, kapija od gradilišta se nije pomakla i seže duboko u dvorište. Uz tu ogradu problem je također s par napuštenih vozila koja su tu parkirana već par godina. Mi stanari smo očajni zbog ovog neuređenog dvorišta'', pišu nam stanari u mailu, no čini se kako uređenje oko dvorane čeka rezanje vrpce.

''Ne želim ni zamisliti da ćemo ići u još jednu zimu i novu školsku godinu s dvorištem punih lokava kao da živimo negdje daleko od civilizacije. Da ne spominjem kako praktički nemamo zelenih površina i mjesta gdje bi se djeca mogla okupljati, dječjih igrališta... Kako idu izbori, a svjesni smo da se neki projekti odrađuju pred same izbore, voljeli bi skrenuti pozornost na naše naselje. Nepunih je mjesec dana pred izbore, ni dan danas pomaka nikakvog nema'', naveli su nam stanari u pismu. Još od 2017. godine stanari pokušavaju skrenuti pozornost na ovo dvorište, te su djeca te godine zaigrala picigin u lokvama i organizirali plivanje.

Kako trenutno izgleda dio gradilišta i parkinga u naselju

Valja podsjetiti da je 2022. godine na sjednici Gradskog vijeća Mostara usvojen Nacrt odluke o donošenju regulacijskog plana za mostarsko naselje Centar 2. Uslijedila je reakcija stanara koji su naglasili kako se nisu imali pravo izjasniti o tom prijedlogu.

Stanari su zatražili izmjenu regulacijskog plana spomenutog naselja i ''brisanje podzemne Javne garaže, planirane između OŠ Ilije Jakovljevića i zgrade u Ulici kneza Višeslava'', pa je sada planirana izgradnja parkinga.

Radovi uskoro... od srpnja

U međuvremenu na službenoj Facebook stranici gradonačelnika Mostara objavljen je videozapis, u kojem gradonačelnik komentira navedeni lokalitet, govoreći kako je zadobio veliku pozornost kao najlošije uređeno parking područje u Mostaru. Uskoro kaže kreću radovi.

U videu je istaknuto kako je završena projekta dokumentacija te da su osigurana sredstva, te da u sljedećih par dana počinju radovi. Gradonačelnik je u videu pozvao stanare da prate radove te ih po završetku usporede s vizualizacijom koja je predstavljena.

Još u srpnju Bljesak.info je pisao kako Mostar Parking kreće s radovima na uređenju novih javnih parkirališta na lokacijama u naselju Centar 2, Zagrebačkoj ulici i naselju Luka.

''Radovi bi, kako doznajemo, na lokaciji u Centru 2 trebali, nakon što je potpisan Okvirni sporazum sporazuma s JP Komunalno d.o.o., krenuti uskoro'', pisali smo u srpnju, kada nam je rečeno da se ''početak radova očekuje za nekoliko dana'', a ti dani su stigli tek sada.

Reduciran plan radi zelenila

Planirana je izgradnja 97 parking mjesta sa rasvjetom i drvoredima, navodno je prvotni plan reduciran, te će se graditi 91 parkirno mjesto, upravo radi zelenila. Ukupna procijenjena vrijednost radova je oko 260.000,00 KM.

Foto: Mostar parking / Kako bi trebao izgledati parking u naselju Centar 2

Stanari spomenutog naselja su poprilično skeptični.

''Nažalost nema odgovora na pitanje što će biti površinama za djecu'', tvrde stanari, navodeći da je jedna stanarka slala mailove na sve stranačke adrese, kao i ured gradonačelnika, a iz MoPrkinga iz kojeg je dobila odgovor kako radovi na parkingu kreću uskoro, te da će biti završeni za dva mjeseca.

''Dokumentacija je kompletirana, izvođač je izabran, a u tijeku su završni sastanci s izvođačem nakon čega radovi mogu započeti. Ako sve bude išlo prema planu, očekujemo da će radovi biti završeni u roku od dva mjeseca. Nastojali smo osmisliti kvalitetno rješenje koje će zadovoljiti potrebe stanara i izgledati moderno i funkcionalno'', navodi se u odgovoru Mostar Parkinga stanarki ovog naselja.

Foto: Mostar parking / Kako bi trebao izgledati parking u naselju Centar 2

''Parking se treba urediti, ali naše naselje vapi za zelenim površinama i mjestima gdje bi se djeca okupljala i igrala, park je misaona imenica'', smatra ova stanarka. 

Park, zelenilo i drevća su potrebni u gotovo svim naseljima u gradu, jer se Mostar zadnjih par godina našao kao prepoznati referentni primjer UHI (Urban Heat Islands) efekta, o čemu smo pisali u tekstu ''Kako zelenilo može spasiti Mostar od pregrijavanja''.

U Mostaru je kako su nam stručnjaci rekli evidentno zagrijavanje u zoni Centra 2 i 3, Rudnika, Brankovca i slično. Ovo je posebice vidljivo na satelitskim snimcima termičkog otiska Grada Mostara (UHI thermic city map), nadamo se kako će se ispuniti obećanja i zasaditi zelenilo kako je i planirano i nacrtano, ali i pronaći mjesto za dječje dvorište, jer je jedno u ovom naselju već pretvoreno u parkiralište.

Kopirati
Drag cursor here to close