Nekadašnji gigant

Dvije ponude za jablanički "Granit"

Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 05. 2023. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / 

Na javni oglas za prodaju gospodarskog društva "Granit" Jablanica u stečaju, nekadašnji gigant, kako piše Avaz, pristigle su dvije ponude.

Tako je na jučerašnjem javnom otvaranju pismenih ponuda konstatirano da je riječ o ponuđačima, "BH Line d.o.o. Sarajevo", u vlasništvu Damira Muhića i Mirze Hurema i "LAKE d.o.o. Sarajevo", čiji je vlasnik Nedžad Bubica.

Valjane 

Kako je potvrdio stečajni upravnik "Granita", Abid Šarić, povjerenski je utvrđeno da su obje ponude valjane.

"Utvrdili smo redoslijed i najboljim ponuđačem je ocijenjena kompanije "LAKE", s tim što na određeni način postoji preduvjet koji treba ispuniti, a što je ranije predviđeno i planirano, da "Granit" zaključi ugovor o koncesiji i da dobije rješenje o dozvoli eksploatacije, kao i da se u potpunosti definira točan iznos obveza. Također, podrazumijeva se i to da će biti izvršen prenos vlasništva", kazao je Šarić.

U proceduri koja slijedi, kako je pojasnio Šarić, potrebno je precizirati i zaključiti ugovor s najpovoljnijim ponuđačem te o tome izvijestiti Vladu Hercegovačko-neretvanske županije, sa zahtjevom za zaključenje ugovora o koncesiji, a nakon toga i za izdavanje rješenja o dozvoli za eksploataciju.

"Ako to sve uspješno završimo, prema proceduri, ponuđač će položiti sredstva na račun i krenuti u izmirenje obveza", rekao nam je Šarić.

Riječ je o obavezama u iznosu od 20,5 milijuna KM koji se trebaju namiriti iz kupoprodajne cijene.

10 godina u stečaju 

"To je iznos obaveza koje su evidentirane u skladu sa stečajnim planom, s tim da će, eventualno, u samoj realizaciji taj iznos biti nešto manji, s obzirom na to da smo dio doprinosa i plaća radnicima koje smo umirovljeni izmirili, no, to će se pojedinačno ustanoviti s nadležnim fondovima", dodao je on.

Vlada HNŽ, koja je vlasnik 67 posto državnog kapitala u "Granitu", nedavno je, podsjetimo, i to nakon dvije godine, usvojila odluku o dodjeli koncesije tom poduzeću na period od 30 godina, ali uz uvjet da u roku od četiri mjeseca zaključi ugovor sa strateškim partnerom kako je to predviđeno stečajnim planom.

Jablanički "Granit" je 10 godina u stečaju, gdje se našao zbog niza loših odluka bivših uprava. Radnici , njih 180, koliko ih je trenutno, uglavnom, rade za gole, minimalne plaće.

U cijeloj priči je najzanimljivija činjenica da je vrijednost granitne sirovine u tom poduzeću procijenjena na nevjerojatnih 40 milijardi američkih dolara.

Inače, Bubica, koji je s profesorima Elektrotehničkog fakulteta bio optužen u predmetu "Urban" za udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, zloupotreba procjene i gradnje bez odobrenja, oslobođen je krivice presudom Kantonalnog suda u Sarajevu..

Kopirati
Drag cursor here to close