Rejting snižen na B

Džombić: Pad kreditnog rejtinga nije dobar za BiH!

Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 12. 2011. u 15:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici u RS-u priznaju da nije dobro to što je Međunarodna agencija Standard-Poor's snizila kreditni rejting Bosni i Hercegovini sa B+ na B, uz stavljanje rejtinga na promatranje s mogućim negativnim implikacijama.

Premijer RS-a Aleksandar Džombić ipak, tvrdi, da RS ima način da izvrši sva proračunom predviđena financiranja, kao i da neće rasti stope za kredite koje će plasirati Investicijsko-razvojna banka RS-a.

“Nećemo imati problema u osiguravanju onih investicija koje smo naveli u Ekonomskoj politici za predstojeću godinu, ali to svakako nije dobro i sasvim sigurno će BiH imati otežan pristup kreditnim sredstvima", rekao je Džombić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

U izvješću agencije Standard-Poor's navodi se da snižavanje kreditnog rejtinga odražava mišljenje analitičara ove agencije da je politička fleksibilnost oslabila uz sve gore političko okruženje, a što se vidi u smanjenim izgledima za rješavanje političke krize u BiH.

Entitetski premijer očekuje i da bi se do kraja ožujka moglo izvršiti privremeno poravnanje sredstava s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

On kaže i da Federacija BiH ima određene primjedbe na koeficijente za raspodjelu sredstva, ali da RS nema ništa protiv da se formira zajednička komisija koja će provjeriti svaku PDV prijavu za koju se smatra da je sporna.

Kopirati
Drag cursor here to close