Novo ruho tržnice

FOTO | Oživjela mostarska Tepa, Kordić: Treba nam još pola milijuna KM

"Tepa je svima nama Mostarcima jedno posebno mjesto. Nemamo puno lokacija u Gradu koje nas vežu za nekakve uspomene i povijest, Tepa je definitivno jedno od takvih mjesta", kazao je Kordić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 07. 2024. u 12:08 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Po nekakvoj našoj gruboj procjeni treba nam još pola milijuna KM da bi doveli ovo u stanje kakvo smo zamislili", kazao je gradionačelnik Mostara Mario Kordić prilikom otvorenja koncepta 'Urbanih tržnica' na obnovljenoj mostarskoj Tepi.

Riječ je o mobilnim prodajnim mjestima u Ulici Mala Tepa, a čije je svečano otvorenje održano u utorak u Mostaru. 

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Tepa bi ponovno trebala postati mjesto okupljanja

Posebno mjesto 

"Tepa je svima nama Mostarcima jedno posebno mjesto. Nemamo puno lokacija u Gradu koje nas vežu za nekakve uspomene i povijest, Tepa je definitivno jedno od takvih mjesta", kazao je Kordić te dodao kako je riječ o projektu na kojem ima još jako puno posla.

Gradonačelnik je poslao poruku Europskoj uniji, UNDP-u te svim donatorima za dodatnu pomoć na ovom projektu. Naglasio je kako su inspiracija za novi izgled Tepe bili koncepti u Madridu, Barceloni, ali i ostatku Europe.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Gradonačelnik Mostara Mario Kordić

"Ideja je da Tepa koja je nekada bila mjesto okupljanja i prodaje proizvoda koje su ljudi radili u okruženju Grada Mostara, naši poljoprivrednici. Ona već neko vrijeme možda i nije adekvatna infrastrukturno. Međutim, ni u kojem slučaju je ne želimo napustiti i zaboraviti čak štoviše staviti je u kontekst vremena i u turističku ponudu Grada Mostara te se u tom kontekstu rodila ova ideja", naglasio je Kordić.

Dodao je kako su 21 štand zakupili lokalni OPG-ovci te dodao kako je cilj stvoriti modernu tržnicu na kojoj bi lokalni poljoprivrednici mogli prodavati, ali i prerađivati svoje proizvode te ih nuditi turistima kako bi oni koji dođu u Mostar osjetili i tu čar Hercegovine.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Novo ruho štandova 

Sattler obećao pomoć

Kordić je pohvalio potporu koju je Europska unija dala poljoprivredi u BiH kroz projekt EU4AGRI te naveo kako je država u segmentu potpore poljoprivredi zakazala. Osvrnuo se i na važnost zaštite domaćih autentičnih proizvoda.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler odmah je odgovorio na Kordićev zahtjev za pomoć te naveo:

"Evo ja s ovog mjesta obećavam da ćemo i u budućnosti nastaviti podršku ovom izuzetno važnom sektoru poljoprivrede. Ja sam netko tko je zavolio BiH, a opet Hercegovina ima posebno mjesto u mom srcu. Zaista ste blagoslovljeni i prirodom i klimom ovog područja".

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler

Sattler je dodao kako Hercegovina ima ogroman potencijal za agroturizam, o kojem se premalo priča.

Dodao je kako je poljoprivreda itekako značajna EU te je riječ o sektoru u koji se ulažu velika sredstva.

"Značaj poljoprivrede je odražen i u podršci koju EU osigurava za sektor poljoprivrede u BiH. U proteklih pet godina dodatno smo intenzivirali svoja ulaganja. S nekih 30 milijuna eura, odnosno 60 milijuna KM i aktivnosti kroz projekt EU4AGRI", istaknuo je Sattler te dodao kako je projekt obuhvatio 2.000 korisnika.

Potvrdio je i kako je u tržnicu Tepa uloženo oko 250 tisuća KM europskog novca, a sve s ciljem unaprjeđenja uvjeta rada, profesionalizacije te boljih higijenskih uvjeta na ovoj tradicionalnoj tržnici.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Prvi kupci pregledali su ponudu

Najfiniji domaći proizvodi 

S njim se složio i zamjenik rezidentnog predstavnika Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Victor Munteanu koji je naveo kako Tepa dobiva novo lice koje bi trebalo biti jednako zanimljivo i strancima i lokalcima.

"Turisti tu ne samo da će osjetiti gostoprimstvo već će osjetiti i iskusiti i lokalne, organske proizvode", kazao je Munteanu.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Zamjenik rezidentnog predstavnika Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Victor Munteanu

Okupljenima se obratila i Zejna Šanjević-Kussmaul iz Udruženja žena "Univerzum", a čije proizvode građani sada mogu pronaći i na mostarskoj Tepi.

"Naše žene rade autentične, originalne stvari koje nisu uvezene i koje ne mogu parirati, uz dužno poštovanje svakoga, parirati jeftinim stvarima iz uvoza", istaknula je Šanjević-Kussmaul te pozvala sve građane Mostara da posjete ovo mjesto kako bi mu vratili zaluženu važnost.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Ponuda domaćih proizvoda
Kopirati
Drag cursor here to close