Brzi odgovor

Kamenolom Kuti: Odvjetnici odgovorili građanima - za kamenolom ove veličine više nije potrebna okolišna dozvola

Uz to, odvjetnici tvrde da ''skupina mještana griješi u shvaćanju svojih ovlasti u ovom postupku'' te da ''nije Ministarstvu potrebna njihova suglasnost''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 07. 2024. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi cijenimo građanski aktivizam. No, taj aktivizam treba razlikovati od galame i samovolje građana'', navodi se u reagiranju pravnih punomoćnika investitora kamenoloma u Kutima kod Mostara na press-konferenciju građanskih aktivista koji se protive izgradnji kamenoloma.

Nakon što je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odbacilo žalbu skupine mještana koji se protive otvaranju kamenoloma u Kutima kod Mostara, te nakon što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u ponovljenom postupku izdalo okolišnu dozvolu, skupina mještana, od kojih neki stanuju u naselju Kuti, najavila je tužbu kojom će pokrenuti upravni spor.

Izmijenjeni propisi

Kao punomoćnici investitora odvjetnici Milenko Krčum i Haris Hakalović istaknuli su da je pravo za podnošenje tužbi zajamčeno zakonom.

''Prema važećim propisima, za kamenolom ove veličine uopće više nije potrebna okolišna dozvola. Po izmijenjenim propisima, novom Zakonu o zaštiti okoliša i podzakonskim aktima – za kamenolom ove veličine čak ne može Federalno ministarstvo okoliša i turizma ni odlučiti da se izradi studija utjecaja na okoliš. Investitori su se opredijelili za zakonsku mogućnost da se na njihov zahtjev primijene propisi koji su bili na snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva. Prethodna okolišna dozvola je poništena zbog propusta Federalnog ministarstva okoliša i turizma – jer je Kantonalni sud u Sarajevo zaključio da Ministarstvo nije 'u dovoljnoj mjeri' uključilo u postupak zainteresiranu javnost. U novom postupku javnost je bila uključena u većoj mjeri nego u bilo kojem drugom predmetu u Bosni i Hercegovini'', tvrde odvjetnici.

Uz to, odvjetnici tvrde da ''skupina mještana griješi u shvaćanju svojih ovlasti u ovom postupku'' te da ''nije Ministarstvu potrebna njihova suglasnost''.

Jana rasprava

''Oni imaju pravo sudjelovati u postupku, koje pravo su u najvećoj mogućoj mjeri iskoristili. Ministarstvo je na temelju Studije utjecaja na okoliš o kojoj je provedena javna rasprava i na temelju mišljenja Stručne komisije u kojoj su sudjelovali najeminentniji članovi profesionalne i akademske zajednice, utvrdilo da su ispunjeni uvjeti za izdavanje okolišne dozvole. Pravo je investitora da se njegovom zahtjevu udovolji, kad su ispunjeni uvjeti propisani zakonskim i podzakonskim aktima'', navode odvjetnici.

Tvrde i da su se njihove slutnje ostvarile od kada su prošle godine ''upozoravali da Bosni i Hercegovini prijeti opasnost da bude izložena plaćanju velikih naknada zbog povrede legitimnih očekivanja stranih investitora po odredbama ICSID Konvencije''.

''Arbitražni centar u Washingtonu dosudio je poduzećima iz Slovenije velike naknade štete. Između ostalog, slovenačkom poduzeću Elektrogospodarstvo morat će biti isplaćena naknada štete u iznosu od oko jedne i pol milijarde KM. Slijede i odluke arbitraže u Washingtonu po zahtjevima drugih stranih investitora. Nadalje, aktivisti se pozivaju na nalaz i mišljenje vještaka geodetske struke o udaljenosti kamenoloma koji je sačinjen na temelju ulaznih podataka koje su dali vještakinji. Ista vještakinja, kad je od nje traženo da nalaz sačini na temelju službenih ulaznih podataka – sačinila je novi nalaz po kojim je udaljenost dvostruko veća. Ako hvale poštenje i stručnost vještakinje, onda moraju prihvatiti da je ona bila poštena i stručna i kad je sačinjavala ispravljeni nalaz'', naveli su odvjetnici.

Tvrde kako se ''skupina mještana služi neistinama kad tvrdi da nije sprječavala pristup ekipi za deminiranje Federalne uprave za civilne poslove''.

Mještani bi se trebali suzdržati…

''Službeni akt FUZC kazuje suprotno. Deminiranje je od općeg interesa, tako da mještani nanose štetu lokalnoj zajednici time što sprječavaju deminiranje. Također, neistinita je tvrdnja skupine mještana da značajan dio potpisa nije krivotvoren. Po našoj prijavi tužiteljstvo provodi istragu. Uz prijavu smo priložili nalaz vještaka kriminalističke struke – za podoblast grafologija, koji nalaz potvrđuje ono što smo odmah posumnjali: veći dio potpisa sačinio je isti skriptor. Mještani bi se trebali suzdržati od optužbi da odvjetnike optužuju za kazneno djelo lažnog prijavljivanja'', naveli su odvjetnici Krčum i Hakalović.  

Članovi neformalne grupe građana Kuti danas su u Mostaru održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili tužbe te podsjetili kako su pokrenuli Žalbu na prethodnu vodnu suglasnost o čemu je obaviješteno i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close