Grad dao suglasnost

Mašinerija u Kuti Livču: Mještani pokušali blokirati radove, zaustavila ih policija

Investitor "Majdan - Kuti" d.o.o., u utorak je na lokalitetu Kuti Livač izašao na teren radi raščišćavanja alternativnog puta prema lokalitetu "Zukulja".
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 09. 2024. u 12:57 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Investitor "Majdan - Kuti" d.o.o., nakon suglasnosti Grada Mostara izašao je u utorak na lokalitet Kuti Livač radi raščišćavanja alternativnog puta prema lokalitetu "Zukulja".

Tu informaciju za Bljesak.info potvrdili su i mještani tog naselja koji su kazali kako su pokušali spriječiti radove zbog toga što se odvijaju na privatnim parcelama. No, u tome ih je spriječila policija koju je angažirao investitor koji je imao suglasnost Grada Mostara i za angažiranje policije.

U Suglasnosti koju je Grad Mostar dao investitoru stoji kako će raščišćavanje alternativnog puta investitor uraditi o vlastitom trošku u skladu s ranije izdanim od 17. studenog 2021. godine.

Foto: Bljesak.info / Suglasnost Grada Mostara

Također, u Suglasnosti stoji kako će se raščišćavanjem alternativnog puta omogućiti nesmetan pristup timu za deminiranje Federalne uprave civilne zaštite kako bi mogli pristupiti deminiranju lokaliteta "Zukulja", a što je, tvrdi se u priopćenju, od velikog interesa za Grad Mostar.

U razgovoru s mještanima Kuti Livča, kazali su kako su došli do informacija da je Grad Mostar poslao zahtjev Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da pristupe deminiranju tog lokaliteta, no iz Grada nam nisu mogli potvrditi tu informaciju kazavši kako te zahtjeve može uputiti jedino Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini "BHMAC".

Foto: Bljesak.info / Radovi na raščišćavanju alternativnog puta prema lokalitetu Zukulja

"Deminiranje kao takvo samo po sebi je pozitivno, ali konstantan problem je taj što vlasti samo potenciraju deminiranje za privatne interese. Od rata je prošlo toliko godina, u naselju Kuti ima tisuće kvadrata mina, niti jedan kvadrat na zahtjev mještana nije deminiran, ali u ovom slučaju to nije problem deminirati privatnoj firmi. Iz Oružanih snaga su nam rekli da su dobili zahtjev od Grada Mostara da će izvršiti prvo izviđanje, pa deminiranje i bili su tu s predstavnicima Majdan Kuti", kazao je za Bljesak.info Aner Omanović, predstavnik neformalne grupe građana "Kuti".

"Vlasnici tih parcela protive se bilo kakvim radovima na njihovim parcelama i pravo pitanje je zašto Grad Mostar pravi problem tim ljudima", istaknuo je Omanović.

Podsjetimo, u posljednjem medijskom istupu, pravni punomoćnici investitora kamenoloma kazali su kako "cijene građanski aktivizam, ali da taj aktivizam treba razlikovati od galame i samovolje građana".

Foto: Bljesak.info / Radovi na raščišćavanju alternativnog puta prema lokalitetu Zukulja

Nakon što je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odbacilo žalbu skupine mještana koji se protive otvaranju kamenoloma u Kutima kod Mostara, te nakon što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u ponovljenom postupku izdalo okolišnu dozvolu, skupina mještana, od kojih neki stanuju u naselju Kuti, najavila je tužbu kojom će pokrenuti upravni spor.

Također, dodali su kako "skupina mještana griješi u shvaćanju svojih ovlasti u ovom postupku i kako Ministarstvu nije potrebna njihova suglasnost".

Inače, članovi neformalne grupe građana "Kuti" u srpnju su u Mostaru održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili tužbe, te podsjetili kako su pokrenuli Žalbu na prethodnu vodnu suglasnost o čemu je obaviješteno i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close