Europska komisija

Investicijski paket od 1,2 milijarde eura za infrastrukturu i potporu preduzetništvu na Zapadnom Balkanu

Kroz paket će se osigurati potpora za osam novih vodećih investicija u oblasti vodoopskrbe i kanalizacije, tretmana otpadnih voda i željezničkog transporta, kao i inovacija i zelene transformacije malih i srednjih poduzeća.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 07. 2024. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je danas objavila šesti investicijski paket u okviru Ekonomskog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan za koji se očekuje kako će mobilizirati 1,2 milijarde eura investicija.

Kroz paket će se osigurati potpora za osam novih vodećih investicija u oblasti vodoopskrbe i kanalizacije, tretmana otpadnih voda i željezničkog transporta, kao i inovacija i zelene transformacije malih i srednjih poduzeća.

Investicije će se realizirati u bliskoj suradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim financijskim institucijama - priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, naglasila je: "Naš plan ulaganja od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan ostvaruje se sa ovim novim paketom od 1,2 milijarde eura".

Europska budućnost

- Kvalitetnom infrastrukturom jača regionalne veze i zbližava nas, što je naš krajnji cilj. Naši partneri sa Zapadnog Balkana grade svoju europsku budućnost. Ove investicije, zajedno s neophodnim reformama i pristupom našem jedinstvenom tržištu, pripremit će gospodarstva naših partnera za pridruživanje našoj Uniji - navela je ona.

Investicijski paket od 1,2 milijarde eura uključuje 300 milijuna eura bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose gospodarstava Zapadnog Balkana.

Paket je usvojio Operativni odbor Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) tijekom sastanka od 1. do 2. srpnja.

Nove vodeće investicije obuhvaćaju tri prioritetne oblasti Ekonomskog i investicijskog plana i to - Okoliš i klima: Rekonstrukcija i rehabilitacija vodovodne i kanalizacijske infrastrukture u Crnoj Gori i BiH; Održivi transport: Unaprjeđenje željezničke infrastrukture na Koridoru X, uz brzu vezu Beograd – Velika Plana koja omogućava brži protok putnika i tereta u regiji te Potpora poslovnom sektoru: Pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju poduzeća u regiji.

Kao dio inicijative Global Gateway, Ekonomski i investicijski plan EU za Zapadni Balkan (2021-2027) ima za cilj poticanje dugoročnog oporavka, ubrzanje zelene i digitalne tranzicije i poticanje regionalne suradnje i konvergencije s EU.

Planom koji je Europska komisija usvojila u listopadu 2020. godine mobilizira se do 30 milijardi eura investicija, uključujući 9 milijardi eura grantova EU kroz IPA III, tijekom sedmogodišnjeg razdoblja. Od ovog iznosa, 5 milijardi eura je izdvojeno kroz WBIF.

WBIF platforma

Do sada je EU odobrila programe za mobilizaciju do 17,5 milijardi eura investicija u okviru Ekonomskog i investicijskog plana, uključujući 5,4 milijarde eura bespovratnih sredstava EU.

WBIF je zajednička financijska platforma pokrenuta prije 15 godina, a okuplja Europsku komisiju, financijske organizacije, države članice EU i Norvešku, kako bi se poboljšala suradnja u ulaganjima javnog i privatnog sektora.

Podržava socioekonomski razvoj regije i doprinosi europskim integracijama Zapadnog Balkana.

Pored toga što će biti glavno financijsko sredstvo za implementaciju Ekonomskog i investicijskog plana EU, WBIF će također igrati važnu ulogu u implementaciji novog Instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan od 6 milijardi eura, s dvostrukim ciljem da potakne socioekonomsku konvergenciju s EU i ubrza proces pristupanja.

WBIF će usmjeriti 3 milijarde eura grantova i zajmova u okviru Fonda za potporu prioritetnim investicijama u oblastima transporta, energije, digitalnog i ljudskog kapitala - navodi se u priopćenju.

Investicijski plan

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi kazao je kako Ekonomski i investicijski plan EU za Zapadni Balkan napreduje bez zastoja, sa zajedničkom ambicijom približavanja regije EU, što potvrđuje i novi, danas usvojeni investicijski paket.

- Investicijski okvir za Zapadni Balkan istinski je promijenio sliku regije u posljednjih 15 godina, uključujući pomoć regiji u povezivanju putne, željezničke, energetske i digitalne infrastrukture, ali i nadilaženju energetske krize i pandemije COVID-19. Radujemo se nastavku rada s WBIF-om jer nam je cilj ubrzati socioekonomsku konvergenciju regije s EU kao dio novog Instrumenta za reformu i rast od 6 milijardi eura te ostvariti istinske promjene na terenu u korist kako građana, tako i privrednih subjekata - rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close