Franak

Nikišić pozvao inspekciju da izvrši kontrolu zaključenih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom

Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 08. 2011. u 13:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas predstavnike udruženja „Franak“ i Saveza udruženja potrošača FBiH koji su mu iznijeli primjedbe na nedosljedno ponašanje banaka prilikom usklađivanja kreditnih aranžmana u skladu s rastom ili padom LIBOR-a, kao i nezakonitost povećanja kamatne stope na kredite zaključene u švicarskim francima.

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) demantira špekulacije o mogućoj ostavci premijera Nermina Nikšića, kao činu kojim bi se isprovocirala rekonstrukcija Vlade FBiH. SDPBiH u priopćenju za javnost navodi da ne postoji nikakav razlog za ostavku premijera, a ni za rekonstrukciju Vlade FBiH, budući da Vlada FBiH uspješno rješava nagomilane probleme, a u čemu ima podršku svih stranaka Platforme, kao i javnosti. "Smatramo da je neozbiljno plasirati u javnost neprovjerene informacije o ostavkama čelnih ljudi u FBiH i time zbunjivati javnost", priopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.

Kako su istaknuli predstavnici ovih udruženja, banke odbijaju da smanje anuitete shodno promjenama LIBOR-a koji je dostigao najniži nivo u povijesti.

- Banke promptno reagiraju na njegovo povećanje, ali ne i na smanjenje i onda kada treba postupe u interesu klijenata - navode iz udruženja.

Stoga je s današnjeg sastanka odaslan poziv građanima da se obrate bankama i traže njegovo usklađivanje sa smanjenjem ove međubankovne kamatne stope.

Nadalje, istaknuto je na sastanku, svi krediti s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom zaključeni su prije donošenja Zakona o deviznom poslovanju, a njihovom analizom zaključeno je da nijedan nije plasiran u švicarskoj valuti, već u konvertibilnoj marci.

Slijedeći takvu analogiju, navode iz udruženja, vezivanje za švicarski franak je jednostrani i interni postupak banke koji nema zakonsko uporište.

Premijer Nikišić iskazao je spremnost da poslovanje banaka bude podrobnije analizirano.

U tom kontekstu pozvao je Federalnu upravu za inspekcijske poslove da izvrši kontrolu zaključenih ugovora i njihovu usklađenost sa Zakonom o zaštiti potrošača.

- Postoji dovoljno elemenata da Federalna uprava za inspekcijske poslove uđe u banke i utvrdi činjenično stanje, jer je očigledno da u bankarskom sustavu i poslovanju postoje određene praznine i paradoksi - istakao je premijer Nikšić.

Na današnjem sastanku, kojem su prisustvovali federalni ministar financija Ante Krajina i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, zaključeno je i da se analiziraju trenutna zakonska i institucionalna rješenja iz oblasti financija i predloži njihovo mijenjanje ili ukidanje, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close