Postavljene kamere

Partizansko spomen groblje ima novi video-nadzor

Partizansko spomen groblje često je bilo na meti vandala, a video nadzor bi trebao pomoći u prevenciji uništavanja spomenika.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 09. 2024. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Partizansko groblje dobilo je novi video-nadzor, koji je planiran u sklopu obnove, sanacije, revitalizacije i zaštite Partizanskog spomen-groblja u Mostaru.

Kao opis predmeta ugovora pod obnovu planirani su zemljani, građevinski, instalacijski radovi; te nabavka, isporuka i ugradnja dijela opreme, puštanje u rad instalacija, servera, dijela kamera, spajanje na dojavni centar.

Radove je naručila Agencija ''Stari grad'' koja u ime Federalne vlade brine o ovom nacionalnom spomeniku.

Razdoblje za izvođenje radova bilo je 70 radnih dana od dana obostranog potpisivanja Ugovora od strane ovlaštenih osoba ugovornih strana, a kriterij za dodjelu bio je prema najnižoj cijeni. Procijenjena ukupna vrijednost ugovora, kako je navedeno, bez PDV-a iznosila je 67.424 KM. Posao postavljanja video-nadzora dobila je agencija Kamir iz Širokog Brijega koja je ponudila 67.401,30 KM.

Foto: Bljesak.info / Postavljene kamere na Partizanskom spomen groblju

2018. godine krenulo se u revizalizaciju Partizanskog groblja, te su postavljenje kamere, a samo godinu kasnije postavljene kamere nisu bile u funkciji. Udruge su zbog čestih uništavanja i devastacija izražavale potrebu za 24-satnom zaštitom ovog kulturnog spomenika.

U veljači 2024. godine pred vijećnicima se našla i točka gdje je Agencija Stari grad morala objasniti kako se trošio novac za obnovu Partizanskog groblja.

Agenciji ''Stari grad" određen je iznos od 200.000,00 KM za Obnovu, sanaciju, revitalizaciju i iluminaciju Partizanskog spomen groblja, na osnovu kojeg je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata sa Agencijom ''Stari grad" dana 30.8.2022.godine zaključilo ugovor. 

Foto: Bljesak.info / Postavljene kamere na Partizanskom spomen groblju

Agencija "Stari grad" je nakon uplate sredstava i provođenja postupka javne nabavke potpisala ugovor s firmom DZG "Građevinar-Faiić" d.o.o. Mostar za radove na obnovi, sanaciji i revitalizaciji Partizanskog spomen groblja u Mostaru, u vrijednosti od 192.460 KM. Radovi su započeli u studenom 2022., no zbog zimskih uvjeta nisu mogli napredovati planiranom brzinom. Do kraja siječnja 2023. završeno je 30% radova, a do ožujka su obavljene djelomične obnova suvenirnice, ograde i dio javne rasvjete. Izvedeni radovi su ukupno koštali 181.895 KM.

Osim toga, kako je navedneo u izvješću, radovi su bili dodatno usporeni zbog potrebe za montažom opreme (poput pumpe za vodu i reflektora) koja je zbog nedostatka osiguranja privremeno pohranjena u prostorije Agencije. Tijekom nadzora nad projektom, ugovorena firma je demontirala tu opremu radi osiguranja. Radovi na ulaznoj kapiji Partizanskog spomen groblja također su bili odgođeni zbog ljetnih vremenskih neprilika i godišnjih odmora, što je zahtijevalo produženje roka za izradu projekta.

Foto: Bljesak.info / Postavljene kamere na Partizanskom spomen groblju

Ukupno gledano, radovi su izvedeni prema ugovorenim uvjetima, navelo se u izvješću, ali su vremenske prilike i organizacijske poteškoće utjecale na njihovu realizaciju.

Početkom listopada djelatnici JP Komosa su krenuli uređivati zelenilo prilazu Spomen groblju, no nije poznato je li ovo dio predviđenih aktivnosti oko obnove samog spomen groblja za koju je početkom listopada prošle godine raspisana javna nabavka kojom se planira "obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija" u vrijednosti, procijenjenoj na oko 200 tisuća KM. 

Foto: Bljesak.info / Uređivanje Partizanskog spomen groblja
Kopirati
Drag cursor here to close