Opstanak

"Pogodno tlo za kreditnu mafiju": Preko milijun građana BiH dovedeno na rub egzistencije!

Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 12. 2011. u 08:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović pozvao je u petak zakonodavna tijela u BiH da hitno usvoje zakon o zaštiti žiranata, kako bi se zaštitila osnovna ljudska prava preko 200.000 žiranata i njihovih obitelji.

"Zbog zakonske regulative koja ne omogućuje zaštitu prevarenim žirantima ni putem suda, preko milijun građana u BiH dovedeno je na rub egzistencije, a nerijetki su i slučajevi samoubojstva. Ovakvo stanje je pogodno tlo za kreditnu mafiju koja izrazito dobro profitira zahvaljujući legislativi koja ugrožava prava žiranata štiteći nemoralne banke i (krimo) kreditne organizacije.

Mora se zaustaviti bezobzirna praksa vrlo perfidnog profitiranja raznoraznih prevaranata i kreditnih organizacija koje izbjegavajući naplatu od dužnika kreditni dug naplaćuju od prevarenih žiranata, iako su svojim imovinskim stanjem garantirali isplatu duga tek kada dužnik ne bude u stanju isti vratiti", poručuju iz BOSS-a, te zaključuju:

"Stoga je neophodno što hitnije adekvatnim propisima obavezati banke i kreditne organizacije da umjesto žiranata prvenstveno terete korisnike kredita koji su i ostvarili imovinsku korist dužničkim sredstvima".

 

Kopirati
Drag cursor here to close