Dužan k'o Grčka!

Privatnici će kreditirati Grčku?

Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 07. 2011. u 16:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bruxellesu se održava izvanredni sastanak na vrhu čelnika 17 zemalja eurozone. Pokušavaju naći rješenje za grčku dužničku krizu. Na summitu je više čelnika velikih europskih banaka te čelnica Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je da je stanje veoma ozbiljno te da na summitu treba pronaći rješenje za dužničku krizu u Grčkoj i tako zaustaviti širenje krize na druge članice s visokim dugovima, poput Španjolske i Italije.

Njemačka i Francuska usuglasile su stajalište o drugom paketu pomoći za Grčku. Dogovor je postignut nakon sedam sati razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Berlinu. Pojedinosti će biti predstavljene na summitu.

Čelnici EU-a već tjednima pokušavaju pronaći rješenje za novi paket pomoći Grčkoj, pri čemu je jedna od najvećih zapreka inzistiranje njemačke kancelarke Angele Merkel da dio tereta snose i privatni vjerovnici Grčke, banke, osiguravajuća društva te investicijski fondovi.

S druge strane, Europska središnja banka upozorava da takvo rješenje nosi rizike destabilizacije cijelog europskog financijskog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close