Federalna uprava

Reagiranje na istupe Ćavar i Raspudić oko dvorišta u Mostaru

Sve ove činjenice su u osobnim kontaktima djelatnika FGU i predstavnika grada Mostara, te ostalih osoba uključenih u Projekt  s gospođama  Ćavar i Raspudić istima prezentirane. Nažalost one ne prihvaćaju ove argumente…
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 07. 2024. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove reagirala je na istupe vijećnice Gradskog vijeća Grada Mostara gđe Boške Ćavar i Marice Raspudić, vezano za aktivnosti  usuglašavanja zemljišno-knjižnih i katastarskih podataka na području grada Mostara u okviru Projekta ''Registracija nekretnina''.

Reagiranje prenosimo u cijelosti:

''Tijekom svibnja ove godine na upite vijećnice Gradskog vijeća Mostara  g-đe Boške Ćavar  Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je odgovorila i dala dodatna obrazloženja o aktivnostima  usuglašavanja zemljišno-knjižnih i katastarski podataka na području grada Mostara. Projekt 'Registracija nekretnina' koji je startao u rujnu 2013 godine primiče se svom kraju, točnije završetak projekta je 31.srpnja ove 2024 godine. Glavna aktivnost projekta je bila usuglašavanje zemljišno-knjižnih i katastarskih podataka u urbanim sredinama Federacije BiH. U projekt je bilo uključeno 59 općina i 30 osnovna suda u Federaciji BiH. Rezultati su uistinu izvrsni. Preko 1.6 miliona vlasnika i suvlasnika je riješilo pitanja vlasništva na svojim nekretninama i  61.8 %  zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka je usuglašeno odnosno 61,8 % zemljišnoknjižnih uložaka zasnovano je na novoj katastarskoj izmjeri. U redovnim postupcima troškovi(odvjetnički, notarski, sudske takse i dr.)nisu zanemarivi a u ovom slučaju  Projekt je snosio sve troškove. U okviru projekta  obnovljeno je i 59 katastarskih i zemljišnoknjižnih ureda   a svi uredi su opremljeni potrebitom opremom. I grad Mostar je nakon konstituiranja Gradskog vijeća i posebno iskazane angažiranosti gradonačelnika Marija Kordića postao korisnik projekta .

Međutim,  već dulje vrijeme gospođe Boška Ćavar i Marica Raspudić, iz njima znanih razloga, negativnim izjavama i nastupima u medijima optužuju Grad Mostar i Federalnu upravu za geodetske i imovinsko pravne poslove (FGU),  koji zajednički provode  Projekt 'Registracija nekretnina', za nepravilnosti oko upisa prava vlasništva dvorišta zgrada koje su izgrađene prije rata, a u njima se nalaze stanovi otkupljeni u privatizaciji (najnovije optužbe na portalu Bljesak.info 17. 7. ove godine).  Poštovane gospođe u svojim nastupima tvrde da se vlasnicima stanova koji su pravo vlasništva  na  stanovima stekli otkupom stanova sukladno Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo (Sl. novine F BiH, 27/97), krše vlasnička prava cijepanjem parcela na kojima su izgrađene zgrade u kojima se nalaze ti stanovi, na dvije parcele, parcelu zemljišta ispod zgrade i parcelu preostalog zemljišta koje gospođe Ćavar i Raspudić zovu 'dvorištem', bez kojeg  prema njihovim navodima ostaju. Nasljedno se u zemljišnim knjigama upisuje pravo vlasništva na parceli zemljišta pod zgradom u korist vlasnik stanova, a na drugoj parceli u korist Grada Mostara.  

Projekt 'Registracija nekretnina' u 59 jedinica lokalne samouprave (JLS) u Federaciji BiH u dijelu koji se odnosi na prijepis stanova i drugih etažnih jedinica upisanih u knjigu položenih ugovora (KPU)  u zemljišnu knjigu, proveden je na gore opisani način. Do sada nije bilo nikakvih primjedbi na njegovu realizaciju i način postupanja. Naprotiv, upisom vlasništva na etažnim jedinicama u zemljišnu knjigu, etažne jedinice i zgrade u kojima se nalaze su povezane sa zemljištem na kom su izgrađene, čime je osigurana jednoznačna identifikacije predmetnih etažnih jedinica u prostoru, a nasljedno osigurana i potpuna sigurnost prava vlasništva, što u slučaju KPU-a nije bio slučaj. Ovakvim postupanjem je postignuto 'jedinstvo nekretnine' propisano Zakonom o stvarnim pravima (Sl. novine F BiH, 66/2013, 100/2013 i 32/2019 - odluka US). Generalno su vlasnici ovakvih jedinica prepoznali značaj projekta i apsolutno podržavali opisano postupanje.  

Sve ove činjenice su u osobnim kontaktima djelatnika FGU i predstavnika grada Mostara, te ostalih osoba uključenih u Projekt  s gospođama  Ćavar i Raspudić istima prezentirane. Nažalost one ne prihvaćaju ove argumente, nego i dalje nepotrebno, prozivaju, optužuju i dodatno nepotrebno zbunjuju građane Mostara.

Tijekom 2009. godine proveden je pilot projekt ažuriranja katastra i zemljišnih knjiga na 4 lokacije u Federaciji BiH (Čapljina, Ljubuški, Travnik i Gradačac). Ambiciozno postavljeni cilj projekta bio je u potpunosti uskladiti stanje u katastru i zemljišnim knjigama sa stanjem na terenu. Temeljem provedenih pilot projekata izrađen je studija koja je definirala metodologiju postupanja na usklađivanju katastra i zemljišnih knjiga, a koja se uz odobrenje eksperata Svjetske banke primjenjuje u projektu 'Registracija nekretnina'.

Kroz pilot projekte je ustanovljeno da veliki broj zgrada u kojim se nalaze ovakve jedinice uopće nije uplanjen u katastar, da zemljišta za redovitu upotrebu zgrada nisu u velikom broju slučajeva definirana, tako da je bilo nemoguće izvršiti prijenos podatak iz KPU u zemljišnu knjigu. Na pilot lokacijama se kroz izradu tzv. Sanacijskog plana, nastojalo riješiti ovaj problem.  Pokušalo se definirati novu parcelaciju oko zgrada uvažavajući interese vlasnika stanova, te javne i zajedničke interese. Pokazalo se da to teško ide i da je faktički nemoguće u razumnim rokovima tu proceduru završiti.  U takvim uvjetima predstavnička tijela JLS su odlučila u potpunosti i doslovno primijeniti članak 3. stavak 1. Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo koji glasi: 'Stan se otkupljuje sa zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade koji služe  zgradi kao cjelini zajedno sa zemljištem ispod zgrade'. Ovo u praksi znači da se kao parcela zgrade definira zemljište ispod zgrade, a od ostatka se formira druga parcela.  U nastavku procedure se, kao što je gore rečeno, u zemljišnim knjigama upisuje pravo vlasništva na parceli zemljišta pod zgradom u korist vlasnika stanova, a na drugoj parceli u korist JLS.   Vrijeme je potvrdilo da  je taj potez bio opravdan i praktičan, te da je na osnovu njega KPU u skoro cijeloj Federaciji BIH prepisan u zemljišnu knjigu.

Zaključno ističemo da je procedura u potpunosti zakonita, da je u svim drugim JLS u Federaciji BiH provedena bez problema, te da je dovela do lakšeg upravljanja i uređenja ovog zemljišta. Uostalom i Ustavni sud BiH je svojom Odlukom utvrdio da su odredbe čl.63,66,67,70,71,72. i 76. Zakona o zemljišnim knjigama ( u prijevodu  usuglašavanje zemljišno-knjižnih i katastarskih  podataka) u skladu sa Ustavom BiH i Europskim konvencijama u vezi sa pravom na pravično suđenje i pravom na imovinu

Sve naprijed navedeno potvrđuje da se radi o izuzetno značajnom i korisnom  projektu za grad Mostar i njegove građane, koji se provodi na apsolutno zakonit način. Njegovom provedbom postiže se značajna korist i za grad i za  i građane. To potvrđuju iskustva i iz drugih JLS.

Na kraju pozivamo poštovane gospođe Ćavar i Raspudić da prestanu prozivati i optuživati, prijetiti tužbama i dodatno zbunjivati građane Mostar, jer takvim ponašanjem nanose štetu gradu i njegovim građanima, stoji u priopćenju kojeg potpisuje direktor   Željko Obradović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close