Fokus

Sarajlijama je prljav grad

Pojedini načelnici nisu zadovoljni pruženom uslugom. Svjesni su da čistoća i uređenje nisu na zavidnom nivou i da ima prostora za poboljšanje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 07. 2024. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrtina ispitanika, odnosno nešto više od 25 posto, odgovorilo je u anketi sarajevskog portala Fokus kako žele ''čišći i zeleniji grad''.

Komplicirana administracija

Očito je, piše Fokus, da stanovnici glavnog grada BiH nisu zadovoljni. O ovoj temi najčešće raspravljaju na društvenim mrežama, uz objavljivanje fotografija prepunih kontejnera, zapuštenih parkova, ulica punih papira i razne ambalaže. Od nadležnih traže konkretne i kontinuirane akcije. Točnije, od onih za koje pretpostavljaju da su nadležni jer u kompliciranoj administrativno-teritorijalnoj strukturi teško je razlučiti šta je čiji posao i odgovornost.

Umjesto odgovora i reakcije, uglavnom, naiđu na ''prepucavanja'' i prebacivanje odgovornosti. U masi komentara, jer to su veoma privlačne teme, pojavi se i poneki glas razuma koji pojasni da se smeće, ipak, ne razbacuje samo i da ima nešto i ''do nas'', navodi Fokus.

Struktura Sarajeva prilično je komplicirana. Imamo Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, općine. Kanton se sastoji od devet općina. Četiri od njih čine grad. Kantonalna javna komunalna poduzeća (KJKP), kako im i sam naziv kaže, pripadaju Kantonu i Vladi KS odgovaraju za svoj rad. Upravo ta poduzeća vode računa o komunalnim poslovima na teritoriji općina.

Čistoća i zelene površine

Međutim, pojedini načelnici nisu zadovoljni pruženom uslugom. Svjesni su da čistoća i uređenje nisu na zavidnom nivou i da ima prostora za poboljšanje.

Iz KJKP Rad pojašnjavaju da su zaduženi za prikupljanje, transport i deponiranje kućnog komunalnog otpada s područja KS. Obaveze se preciziraju Operativnim planom i programom, koji se, opet, ne odnosi na sve javne površine.

Video: Građani o kvaliteti života u Sarajevu - Kako do čišćeg i zelenijeg grada?

''KJKP Rad zadužen je za čišćenje i pranje prometnica, rigola i trotoara, odnosno trgova i drugih javnih prometnih površina koje su precizirane operativnim planom i programom. Zelene površine, parkovi, igrališta, podzemne instalacije, dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija i drugi neimenovani poslovi, poput održavanja autobusnih, trolejbuskih, tramvajskih, kombi-stajališta, taksi-štandova i autobusnih terminala zadužena su druga poduzeća ili, pak, ona koja koriste navedene površine'', kaže glasnogovornik ovog poduzeća Mirza Ramić.

Što se tiče zelenih površina, njih održava KJKP Park, ali ne na području cijelog kantona. Glasnogovornica Aldijana Hamza u razgovoru za Fokus kaže da u KS-u, prema procjenama, ima pet miliona m2 urbanih javnih zelenih površina, a ovom poduzeću je na redovno održavanje povjereno svega 3,4 milijuna m2. Do kraja prošle godine bilo je još manje, oko 2,9 milijina m2.

Milijuni površina

''Na održavanje nam je povjeren dio površina u sedam općina, Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Trnovo. Najviše u Novom Gradu, a najmanje u Trnovu i Starom Gradu, dok u Hadžićima i Ilijašu ne održavamo javne zelene površine. Težimo tome da nam se dodijele sve površine jer jedino tako ova oblast može biti u potpunosti uređena. Naši zahtjevi su i da u potpunosti bude primijenjena uredba po kojoj su vlasnici, upravitelji, oni kojima je preostalih 1,6 milijuna m2 površina povjereno na upravljanje ili raspolaganje, dužni da konačno počnu ispunjavati svoje zakonske obaveze i vršiti komunalno održavanje 'svojih' površina'', govori Hamza.

Na kraju, svi sugovornici Fokusa istaknuli su potrebu jačanja svijesti stanovništva o zaštiti okoliša i očuvanju čistoće.

Glasnogovornica Parka Aldijana Hamza ocjenjuje da se svijest i urbana kultura u Sarajevu posljednjih godina počela mijenjati u pozitivnom pravcu. Međutim, i dalje pojedinci uništavaju parkovski mobilijar, parkiraju vozila na zelenim površinama te odlažu smeće iz domaćinstva u parkovske korpe, na travnjake ili pored kontejnera. Ni divlje deponije, nažalost, nisu izolirani slučajevi, navodi Fokus.

Kopirati
Drag cursor here to close