Što stoji iza Trumpova pokušaja da kupi najveći otok na svijetu

Što stoji iza Trumpova pokušaja da kupi najveći otok na svijetu

Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 08. 2019. u 09:50 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvještaji kako Donald Trump vidi Grenland kao dobru priliku za kupovanje, nisu  bili šala.

"To je zanimljiva priča", rekao je Larry Kudlow, ekonomski savjetniku u Bijeloj kući u nedjelju za Fox News. ''To se razvija. Gledamo u to. Ne znamo. Ne želim predvidjeti ishod. Samo znam da predsjednik, koji zna par stvari o kupovini nekretnina, želi pogledati potencijalnu kupnju Grenlanda'', rekao je ovaj Trumpov savjetnik.

Podsjetio je voditelja emisije Dana Perina da je "prije nekoliko godina" drugi američki predsjednik, Harry Truman, također razmišljao o kupnji otoka od 2.166.086 kvadratnih kilometara, od čega je 80 posto prekriveno ledom.

Prema Kudlowovoj logici, Danska, koja Grenlandom vlada kao samoupravnim teritorijem, trebala bi ga prodati Americi, jer im je ''Danska saveznik''.

"Grenland je strateško mjesto ... oni imaju puno vrijednih minerala", objasnio je. "Razgovarat ćemo s Danskom - održavanje ih skupo košta!"

Trump u nedjelju komentirao mogućnost da dođe do ovoga "deal of the century". U medijima je rekao kako kupovina Grenlanda za vladu nije prioritet, već je nešto o čemu su ''razgovarali."

Međutim, priznao je da je kupovina "strateški zanimljiva" i obećao je da će Washington čak i ''malo'' razgovarati s Danskom o takvoj mogućnosti.

Foto: Visit Greenland / Kupovina Grenlanda za Trumpa bi bio 

Trump nije vidio problem u kupovini cijele zemlje, rekavši kako je riječ samo o "velikom dogovoru s nekretninama". Mišljenja je kako bi Danska trebala biti zainteresirana za prodaju Grenlanda jer 700 milijuna dolara koliko godišnje ''potroši'' na otoku njima "jako loše" šteti.

Ranije ovog tjedna, objavljen je tekst u Wall Street Journalu kojim navodi kako je Trump "slušao sa zanimanjem" savjetnike koji su mu pričali o strateškom položaju Grenlanda i ogromnim prirodnim resursima. Trump im je nakon toga naložio da prouče mogućnost kako da SAD dođe u posjed otoka.

Vlasništvo nad otokom omogućilo bi podnošenje zahtjeva za gospodarenjem i eksploatacijom resursa s oko 900.000 četvornih kilometara kontinentalnog pojasa u Arktičkom oceanu.

Postoji samo jedna stvar koju su savjetnici vjerojatno zaboravili reći Trumpu: Grenland je autonomna zemlja od preko 56 000 ljudi s vlastitom lokalnom upravom, a iako se oslanja na Dansku za dvije trećine svog proračuna, Kopenhagen ga ne bi mogao prodati čak i da želi.

Do sada nije izražena spremnost za prodajom - upravo suprotno.

Važno nam je naglasiti da prodaja Grenlanda nije opcija. Nitko ne može prodati takvu zemlju. Danska nema Grenland, a ne možete prodati nešto što nemate ", rekao je Aki-Matilda Hoegh-Dam, danski zastupnik izabran na Grenlandu.

Grenlandov ministar vanjskih poslova ranije je odgovorio na ove natpise rekavši da je otok "otvoren za posao, ali nismo za prodaju", dok su razni danski političari uputili Trumpove ambicije kao "potpuno smiješne" i "aprilsku šalu".

Kopirati
Drag cursor here to close