Ceste

Sve općine u HNK povezane su magistralnim cestama

Izvršni direktor za pravne i ekonomske poslove JP „Ceste FBiH“ Bekir Isaković istako je značaj ovog projekta za Bosnu i Hercegovinu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 09. 2022. u 13:40 Plaćeni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno preduzeće „Ceste FBiH“ 2018. godine pokrenulo je implementaciju za Program modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH kako bi se osigurala adekvatna cestovna infrastruktura budući da je većina saobraćaja u BiH  fokusirana na magistralne i regionalne ceste. Za projekat izgradnje dionice magistralne ceste M-17.3 Stolac-Neum izdvojeno je cca 95 miliona KM. Od svih ulaganja u magistralne ceste Federacije, izgradnja ove dionice magistralne ceste izdvaja se po značaju za BiH jer unutrašnjost zemlje prvi puta povezuje modernom cestom sa jadranskom obalom koja je u okvirima Bosne i Hercegovine.

Izvršni direktor za pravne i ekonomske poslove JP „Ceste FBiH“ Bekir Isaković istako je značaj ovog projekta za Bosnu i Hercegovinu. „Može se slobodno reći da je ovo istorijski, generacijski projekat izgradnje magistralnog puta Neum-Stolac, jer se radi o putu koji je započet 1984. godine kada je urađeno prvih 8 kilometara od Stoca i tu se zastalo. Mi smo od 2018. godine evo do 2022. godine izgradili ovih čitavih 36,5 kilometara“, mišljenja je Isaković.

Pored potpune, direktne integracije Neuma u sve tokove BiH, građani naše zemlje koji su ranije bili prinuđeni prolaziti kroz Hrvatsku da bi došli do Neuma, sada svoja putovanja obavljaju preko Stoca, koji je odmah nakon otvaranja ovog puta postao nezaobilazna destinacija brojnih turista.

Video: CESTE

„Sigurno da njegovi benefiti za Stolac su ogromni. Ja kao neko ko živi u Stocu mogu da kažem da je golim okom primjetno i vidno bez ikakvih statistika koliko je u Stocu pojačana frekvencija ljudi. Koliko je to puno, puno bolje, ugostiteljstvo, smještajni kapaciteti. Osjetna je razlika. Vrijednost nekretnina u Stocu sa putem za Neum i bez puta do Neuma nije ista. Danas vrijednost nekretnina je veća kada je more 25 minuta od Stoca“, istakao je Salmir Kaplan zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Kontinuiranim ulaganjem Vlade Federacije BiH, JP „Ceste FBiH“ rekonstruirale su i tunel „Crnaja“, višegodišnji infrastrukturni problem na putu M-17, tunel „Jasen“, te je  izgrađeno više bitnih saobraćajnih čvorišta. Sanirane su brojne „crne tačke, te implementirano više projekata iz oblasti sigurnosti saobraćaja. Iz JP „Ceste FBiH“ navode kako je kroz zadnje četiri godine došlo je do povećanja mreže magistralnih puteva u FBiH, prvenstveno u HNK, gdje se dužina magistralne mreže proteže na čak 480 kilometara, tako da su sada sve općine u HNK povezane magistralnim pravcima.

Od 2015. do 2022. godine na području Hercegovačko-neretvanskog kantona uloženo je rekordnih 199 miliona KM u izgradnju i rekonstrukciju magistralnih cesta i cestovnih objekata, što je sigurno rezultiralo većom sigurnosti i lakšoj komunikaciji svih učesnika u saobraćaju.

Kopirati
Drag cursor here to close