2.4%

Trumpove izjave prouzročile pad dionica najvećeg proizvođač čipova na svijetu

Trumpove izjave da Tajvan treba platiti za obranu uzrokovale su pad dionica TSMC-a za 2.4%. TSMC je ključni igrač u globalnoj proizvodnji čipova.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 07. 2024. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Donald Trump izjavio kako bi Tajvan trebao platiti za obranu koju mu SAD pruža, dionice njihovog proizvođača čipova TSMC pale su za 2.4%.

"Tajvan bi nam trebao platiti za obranu. Znate, nismo ništa drugačiji od osiguravajuće kompanije. Tajvan nam ne daje ništa, ali su preuzeli oko 100% našeg poslovanja s čipovima", rekao je Trump.

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) je najveći i tehnološki najnapredniji proizvođač čipova na svijetu.

Odgovarajući na ove izjave Trumpa, tajvanski premijer Cho Jung-tai rekao je na brifingu za novinare da je Tajvan zahvalan SAD-u na njegovoj potpori i da Tajvan "naporno radi" na održavanju odnosa, a istovremeno povećava svoje sposobnosti samoobrane i “kao članica međunarodne zajednice”.

''Tajvan i SAD dijele zajedničku odgovornost za indo-pacifičku regiju Tajvanskog tjesnaca i voljni smo učiniti više kako bismo se obranili i zaštitili svoju sigurnost'', rekao je tajvanski premijer.

Cho je također rekao da se vlada nada i očekuje da će tajvanski proizvođači čipova zadržati svoje istraživanje i razvoj u Tajvanu.

"Ostanak istraživanja i razvoja u Tajvanu najbolja je opcija, a vlada će održati takvo okruženje i nastaviti raditi s industrijom", rekao je, pozivajući druge strane tvrtke da dođu u Tajvan.

SAD i Tajvan imaju dugu povijest suradnje koja uključuje razne aspekte poput ekonomije, trgovine, tehnologije, obrane i diplomacije. Evo nekih ključnih aspekata njihove suradnje:

Ekonomija i Trgovina

  1. Trgovinski partneri: SAD je jedan od najvećih trgovinskih partnera Tajvana. U 2020. godini, ukupna trgovinska razmjena između SAD-a i Tajvana iznosila je oko 106 milijardi dolara.
  2. Tehnologija i inovacije: Tajvan je ključni igrač u globalnoj tehnologijskoj industriji, posebno u proizvodnji poluvodiča. Tajvanska kompanija TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) proizvodi čipove za mnoge američke tehnološke gigante kao što su Apple, Nvidia i Qualcomm.
  3. Investicije: Tajvanske kompanije značajno ulažu u američko gospodarstvo, posebno u tehnološkom sektoru. Također, američke kompanije ulažu u Tajvan, što dodatno jača gospodarske veze.

Obrana i Sigurnost

  1. Zakon o odnosima s Tajvanom (Taiwan Relations Act): Ovaj zakon, usvojen 1979. godine, obvezuje SAD na pružanje sredstava za obranu Tajvana. Iako SAD ne priznaje Tajvan kao suverenu državu, zakon omogućuje prodaju obrambenog oružja Tajvanu kako bi mogao održavati dovoljan kapacitet za samoobranu.
  2. Vojna suradnja: SAD redovito prodaje vojnu opremu Tajvanu, uključujući avione, tenkove i raketne sustave. Također, postoje neslužbene vojne vježbe i razmjena informacija između američkih i tajvanskih oružanih snaga.
  3. Regionalna sigurnost: SAD smatra Tajvan ključnim za održavanje stabilnosti u regiji Azije i Pacifika. Američka prisutnost u regiji služi kao odvraćanje potencijalnim agresijama, posebice od strane Kine.

Diplomacija

  1. Neslužbene veze: Iako SAD nema službene diplomatske odnose s Tajvanom (zbog politike "jedne Kine"), održava neslužbene kontakte kroz Američki institut na Tajvanu (AIT), koji djeluje kao de facto veleposlanstvo.
  2. Podrška u međunarodnim organizacijama: SAD podržava sudjelovanje Tajvana u međunarodnim organizacijama poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO), unatoč kineskom protivljenju.

Tehnološka i Znanstvena Suradnja

  1. Poluvodiči i čipovi: Suradnja između SAD-a i Tajvana u polju poluvodiča je od ključne važnosti. TSMC, kao najveći proizvođač čipova na svijetu, igra ključnu ulogu u opskrbi američkog tehnološkog sektora.
  2. Istraživanje i razvoj: Postoje brojni zajednički projekti između američkih i tajvanskih istraživačkih instituta, posebno u područjima tehnologije, medicine i znanosti o okolišu.

Kultura i Obrazovanje

  1. Studentske razmjene: Veliki broj tajvanskih studenata studira u SAD-u, a postoje i programi razmjene koji omogućuju američkim studentima studiranje na tajvanskim sveučilištima.
  2. Kulturna suradnja: Postoje brojni programi kulturne razmjene koji pomažu u jačanju odnosa između naroda dviju zemalja.

Sve ove suradnje i odnosi ukazuju na duboke i višeslojne veze između SAD-a i Tajvana, unatoč izazovima koje postavlja geopolitička situacija, posebno u kontekstu odnosa s Kinom.

Kopirati
Drag cursor here to close