Hidroelektrana

Ubijanje Une: Investitor elektrane nema skoro nijedan papir?!

Nositelj zahvata nije od nadležnog Ministarstva zatražio mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 08. 2024. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Investitor elektrane na vrelu Une nema skoro nijedan papir, nije smio dobiti dozvolu'', objavio je portal Telegram informacije hrvatskog Državnoj inspektorata koji je kazneno prijavio službenu osobu koja je izdala spornu dozvolu.

Novinarka Telegrama Silvana Menđušić piše kako je to prva službena reakcija, gotovo mjesec dana nakon prijave projekta u kojem je privatni investitor pokušao devastirati tok rijeke kako bi sagradio privatnu hidroelektranu.

Povrede propisa

''Utvrđeno je da nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, da nije zatraženo mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš prije izmjene i dopune lokacijske dozvole, da su rješenja kojima se utvrđuju vodopravni uvjeti izdana na temelju nepotpune dokumentacije nositelja zahvata'', navodi Državni inspektorat u odgovoru Telegramu.

Portal navodi kako je za izdanu lokacijsku dozvolu i njenu izmjenu i dopunu te za izdanu građevinsku dozvolu zatražen upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

''Zbog utvrđenih povreda propisa, Državni inspektorat podnio je kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti'', naveli su za Telegram iz Inspektorata.

Telegram dodaje kako je Inspekcija zaštite okoliša utvrdila da prije ishođenja Izmjene i dopune lokacijske dozvole, nositelj zahvata nije od nadležnog Ministarstva zatražio mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš.

Prekršajni nalog

''Izdan je prekršajni nalog zbog toga što nije proveden postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš prije izmjene i dopune lokacijske dozvole, sukladno odredbama Zakona o zaštiti okoliša'', piše Telegram i dodaje kako je od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije Državni inspektorat zatražio da utvrdi je li zahvat izgradnje male hidroelektrane 'Una – mlin' prouzročio štetnu posljedicu za prirodu s obzirom na to da se zahvat izvodi na području ekološke mreže Natura 2000.

''Građevinska i lokacijska dozvola za izgradnju male hidroelektrane 'Una – Mlin' izdana je 2016. godine, a tri godine kasnije i rješenje o produljenju, iz vremena kada je ishodovanje dozvola bilo manje restriktivno i prilično povoljno za investitore'', navodi Telegram i dodaje kako je hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša u svom mišljenju danom u postupku izdavanja lokacijske dozvole ocijenilo da nije potrebna procjena utjecaja na okoliš.

''Međutim, rješenje je izdano 2013. godine kada su vrijedili drugi propisi. Od 2014. za sve je tipove hidroelektrana potrebno provesti postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš'', piše Telegram.

 

Kopirati
Drag cursor here to close