Gradsko vijeće

Usvojen Regulacijski plan Carina - planira se vrtić, novi most, muzej vatrogastva

Zbog specifičnosti ovog dijela grada kroz urbanističke uvjete, navodi se treba posebno obratiti pažnju na mahalski koncept stanovanja te isti pokušati zadržati koliko je više moguće.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 05. 2024. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S 25 glasova za, jednim protiv i sedam suzdržanih vijećnica Regulacijski plan Carina usvojen je na 43. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Mirza Šaković iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara komentirajući ovaj regulacijski plan rekao je kako su htjeli tretirati plan u odnosu na regulacijski plan iz 1996. godine.

Plan se radi u granicama obuhvata kako je to definirano Odlukom o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacijskog plana ''Središnja zona rekonstrukcija – faza III'' l. Glasnik 01-02-1037/23). Područje obuhvata Regulacijskog plana zauzima površinu od cca 11,17 ha i ograničeno je ulicama Maršala Tita, Braće Brkića, X Hercegovačke brigade i rijekom Neretvom.

Mahalski koncept stanovanja

Zbog specifičnosti ovog dijela grada kroz urbanističke uvjete, navodi se treba posebno obratiti pažnju na mahalski koncept stanovanja te isti pokušati zadržati koliko je više moguće.

U Ulici Mladena Balorde treba posvetiti pažnju da se formira ulično platno kojim je potrebno sačuvati ambijent ove ulice, ali jednako dopustiti i novo projektiranje na način da se stvori prostorni i povijesni kontinuitet, kroz spoj tradicionalnog i suvremenog izraza.

U kontekstu javnih površina i potreba ovog dijela grada potrebno je omogućiti pješačko povezivanja preko rijeke Neretve, naselja Carina i Šantićeve ulice, kroz Lažetićev sokak, kao i osigurati pješački pristup plaži za kupače na rijeci Neretvi.

Također Šahović je naveo kako je porebno posebno obraditi mogućnost postavljanja spomenika na Trgu Musala. Na Musali potrebno uraditi preparcelaciju, definirati javnu površinu, parkovsku površinu i prometnice u skladu s postojećim stanjem.

Nakon identificiranja stanja u prostoru kao i ustanovljenja broja djece vrtićkog uzrasta predložiti lokaciju za izgradnju vrtića. Šaković kaže kako je potreban i vrtić s kapacitetom oko 50 djece.

Muzej vatrogastva

S obzirom da se nalazimo u zašitnom pojasu Povijesnog urbanog krajolika, a imajući u vidu Vatrogasnu kulu, prijedlog je da se Vatrogasna kula sačuva i prenamjeni u interpretacijski centar vatrogastva, što može postati nova turistička destinacija. Vatrogasna kula, kaže Šaković, ostat će toranj koji je izgrađen 1901. i taj dio može biti muzej vatrogastva.

Dodao je da je 5+2 katnost maksimalna unutar zone Mahala. Dobivena je linija vodnog dobra. Objekti ne moraju ići u demoliciju.

Linija vodnog Dobra na Neretvi, objasnio je bi se trebala napraviti s pojasom od 15 metara da ne bi dolazilo do izgradnje prema koritu preblizu.

Planirana su dva kompleksa, jedan je kompleks Musale pod zavodom za zaštitu spomenika, koje je dalo odobrenje, a formiraju se nove parcele – parka Musala i hotela Neretva gdje bi grad trebao pristupiti preuzimanja posjeda.

Hotel Pasha tražio je proširenje pa će se pristupiti izgradnji nove prometnice, a planiran je i novi pješački most koji bi išao u Šantićevu ulicu.

Plaži Sitnice, dodaje, ne može se pristupiti tako da je formirana šetnica i stepenište koje bi grad otkupio.

Kopirati
Drag cursor here to close